Sony krijgt toestemming voor opzetten online bank

Sony heeft toestemming gekregen om een online bank op te zetten. Eerder maakte het bedrijf al bekend dat het om een vergunning daartoe verzocht had. Sony zal in Japan de eerste onderneming van buiten de financiële wereld zijn die ook gaat bankieren. De Sony Bank gaat in juni van start. In Nederland zijn er nog geen banklicenties verstrekt aan bedrijven buiten de financiële sector, aldus De Nederlandsche Bank .
Afgelopen vrijdag kreeg Sony het groene licht van de Japanse overheid. Twee maanden geleden diende Sony het verzoek in, maar al in maart vorig jaar maakte Sony de eerste plannen voor de online bank bekend. Het Japanse electronicaconcern opent daarmee niet de eerste online bank in Japan, de Sakura Bank heeft vorig jaar al een online filiaal geopend. Wel is Sony de eerste onderneming die zich naast zijn hoofdactiviteiten ook gaat richten op online bankieren.
De Sony Bank zal in juni worden geopend en is voor tachtig procent eigendom van Sony. Zestien procent van de aandelen is in handen van Sakura Bank en de resterende vier procent belang komt op naam van J.P. Morgan Chase & Co uit de Verenigde Staten. De drie aandeelhouders zullen gezamenlijk 751,4 miljoen gulden investeren.
Over drie jaar verwacht Sony Bank 400 duizend klanten te hebben, over vijf jaar zal dit volgens de bank gegroeid zijn tot 600 duizend. De verwachting is dat deze klanten over drie jaar twaalf miljard gulden bij de bank op rekeningen hebben staan, over vijf jaar zal dat twintig miljard gulden zijn. Behalve dat klanten van de Sony Bank online hun bankzaken kunnen regelen hebben ze ook de beschikking over de geldautomaten van ondermeer de Sakura Bank.
Sony heeft vooralsnog alleen toestemming om in Japan klanten te werven, aangezien het nu slechts beschikt over een Japanse vergunning. Voordat de bank ook in andere landen actief kan worden dient het daarvoor eerst in deze landen een vergunning aan te vragen. In Nederland moet dit gebeuren bij De Nederlandsche Bank.
Vorig jaar waarschuwde president Wellink van De Nederlandsche Bank nog voor de concurrentie die financiële instellingen te wachten staat van bedrijven uit andere sectoren, wanneer deze een banklicentie aanvragen. Wellink zag met name concurrentie ontstaan vanuit de ict-sector. Uit navraag bij De Nederlandsche Bank blijkt echter dat er nog geen bedrijven in Nederland zijn die over een dergelijke licentie beschikken. Wel bieden bedrijven bankzaken aan in samenwerking met een bestaande financiële dienstverlener. Dit geldt voor het sparen bij Ahold, in samenwerking met Aegon, maar ook voor het inmiddels afgeblazen Money Planet van KPN en ABN Amro.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond