Deel dit artikel
-

SP: einde loonmatiging voorwaarde voor innovatie

Het beëindigen van de loonmatiging is een voorwaarde voor innovatie en meer investeringen in ICT. Ondernemers worden momenteel onvoldoende geprikkeld tot dergelijke investeringen. Dat stelt de Socialistische Partij. Tot aan de Tweede Kamer-verkiezingen ondervraagt Emerce dagelijks een partij over haar plannen voor ICT en kenniseconomie.

Het SP ' Actieprogramma ' voor de komende kabinetsperiode 'Eerste weg links' zegt niets over de kenniseconomie. "Onderwijs, zorg en armoedebestrijding hebben, zeker op de korte termijn, onze prioriteit", zegt fractiemedewerker Derk Damsma. Toch gaat de voorkeur van de socialisten wel uit naar een kenniseconomie boven het klassieke Nederland Distributieland.

"De distributie-economie biedt een lagere toegevoegde waarde en legt meer beslag op de schaarse ruimte", stelt Damsma. In de ogen van de SP is de loonmatiging hiervoor verantwoordelijk. "Wanneer die minder wordt, worden bedrijven gedwongen hun winst op een andere manier te behalen, onder meer door met ICT-investeringen en innovatie de arbeidsproductiviteit te verhogen", meent de SP-er.

Weinig verrassend wil de partij ook op ICT-gebied de overheid een grote rol laten spelen. De SP wil dat de breedband-basisinfrastructuur in handen komt van de staat. Damsma: "Die kan een redelijke prijs garanderen en ervoor zorgen dat men ook in afgelegen gebieden breedband-internet heeft." In het verleden stelden de socialisten al voor om kabelaanbieder UPC op te laten kopen door Den Haag.

Ook op academisch gebied moet de invloed van het bedrijfsleven voor de SP beperkt blijven. Het partijprogramma zegt dat "de huidige vercommercialisering van de universiteiten een halt moet worden toegeroepen". Geen Fins model voor de socialisten, waarbij onderzoekers van universiteiten en bedrijven samen de richting van onderzoek en productontwikkeling bepalen. Wel vindt de SP het prima als kennisinstituten zich van de universiteit afscheiden en zichzelf bedruipen met marktgericht onderzoek.

Een kenniseconomie begint vooral bij beter onderwijs, zo redeneert de SP. Daarbij steekt de partij liever geld in zaken als het opknappen van scholen en het aannemen van nieuwe leraren dan in Kennisnet. SP-Kamerlid Harry van Bommel zei al eerder dat "dit verstikkende, miljoenen verslindende keurslijf" in de ijskast moet worden gezet.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jitske

Quote: "Wanneer die minder wordt, worden bedrijven gedwongen hun winst op een andere manier te behalen, onder meer door met ICT-investeringen en innovatie de arbeidsproductiviteit te verhogen, meent de SP-er." Typisch SP simplisme. Stijgende loonkosten zullen weliswaar leiden tot investeringen maar dan vooral in arbeidsbesparende technieken en dus verlies aan banen. Is dat waar de SP voor staat?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond