Deel dit artikel
-

Spam op de terugtocht

Of het aan de moeilijke economie ligt of aan iets anders, is nog niet helemaal duidelijk, maar spam heeft het laagste niveau ooit bereikt. Althans, volgens metingen van het Russische anti-virusbedrijf Kasperksky Lab.

Spam maakt anno 2012 nog maar voor 68 procent deel uit van het totale e-mailverkeer. Het gros van de spam – 58 procent – komt nog altijd uit China en de VS.

Het percentage phishing mails in hetzelfde gebleven, net als mails met malware. Vaak gaat het om mail met zipbestanden met fakeboekingen voor reissites die de ontvanger moet bevestigen. Wie daarop ingaat, loopt kans zijn pc te besmetten met een trojan.

Nederland komt nauwelijks nog voor als bron van spam. Andere landen als India, Vietnam en Brazilie zijn aan het opkomen.

Deel dit bericht

3 Reacties

Bas van der Veeken

Kan dat gelukkig beamen. Zelfs 6 dagen GEEN spam gehad. Dat is in jaren niet voorgekomen. Kan me nog herinneren dat ik 3 jaar geleden er nog 500 per maand kreeg..

hanco naninck

Spam is net als het gezeur van vrouwen. Als je het veel (over je heen) krijgt, erger je je maar als het opeens stopt, ga je het bijna missen.

Remy Bergsma

Een van de hoofdoorzaken van de daling (die overigens al zo’n 2 jaar dalende is, zie daarvoor de Cisco Ironport Senderbase infopage: http://www.senderbase.org/home/detail_spam_volume?displayed=last18months&action=&screen=&order= ) is het oprollen van grote botnets. Dit zijn de netwerken met zombiepc’s (soms met honderdduizenden pc’s) die de spam verspreiden.

Afgelopen zomer is bijvoorbeeld Grum opgerold: http://blog.fireeye.com/research/2012/07/grum-botnet-no-longer-safe-havens.html en eerder al Srizbi, Rustock 1, Ozdok, en Cutwail 1. Botnet-beheerders zijn nergens meer veilig, ook niet in Rusland, China of Brazilië.

Dit is te danken aan een samenwerking tussen heel veel partijen: niet alleen overheid en securityfirma’s, maar ook bedrijven als Microsoft, Google, Cisco en verschillende internetproviders.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond