Deel dit artikel
-

Spanjaarden lanceren commerciële IoT-satellieten

De Spaanse start-up Sateliot lanceert volgende maand vier satellieten die met 5G-internet werken en markeren daarmee de commerciële start van de onderneming.

Het bijzondere aan de zogeheten cubesats is dat ze overweg kunnen met regulier 5G-signaal, zoals we dat kennen uit mobiele telefoons.

Bedrijven die hun, bijvoorbeeld, zeecontainers of industriële machines willen monitoren hoeven geen aparte technologie aan te schaffen. Ze kunnen simpelweg een simkaart gebruiken en het netwerk van hun eigen telecomaanbieder. Met Telefónica werden alle technische proeven gedaan. Voorts is de start-up lid van telecomclub GSMA en voldoet aan al hun geldende standaarden.

Sateliot brengt komende maand via SpaceX vier nieuwe ruimtenodes in een lage baan om de aarde. Dat moeten er uiteindelijk zestig worden.

Het heeft in de afgelopen zes jaar, naar eigen zeggen, tweehonderd miljoen euro omgezet met vierhonderd klanten uit vijftig landen. Het vijfvoudige ligt qua omzet in het verschiet als alle deals doorgaan.

Hoewel Sateliot met 5G-technologie werkt, levert het zijn klanten smalbandinternet. De industriële klanten hebben meer behoefte aan connectiviteit en realtime data dan aan hoge snelheid.

Internet of things volgt een typische hypecycle: van hoge verwachtingen die tegenvallen naar desinteresse naar uiteindelijk degelijke bedrijfspraktijken, zo schetst de Nederlandse IoT-expert Wienke Giezeman aan de gerenommeerde vaktitel IEEE Spectrum. Hij omschrijft als IoT vanuit de ruimte als een domein met veel potentieel.

SpaceX-dochter Starlink bouwt ook aan een netwerk van telecommasten die vanuit de ruimte aarde aanstralen. Bij dat netwerk is het echter wel de bedoeling dat er spraak, tekstberichten en uiteindelijk breedbandinternet naar aarde wordt gestraald. Telefonie wordt komend najaar ingevoerd voor klanten van T-Mobile USA.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond