TU/e en NXP gaan samenwerken aan nieuwe technologie voor draadloze communicatie

Met de ondertekening van een intentieovereenkomst hebben de TU/e en NXP Semiconductors hun ambitie uitgesproken om samen een nieuwe generatie technologie te ontwikkelen voor draadloze communicatie, op frequenties boven 300 GHz.
In het MoU (memorandum of understanding) geven beide partijen aan dat ze via een nieuwe routekaart zowel kennis en data als de benodigde medewerkers en studenten beschikbaar stellen, om zo in de toekomst de snelheid, efficiëntie en stabiliteit van informatieoverdracht grote stappen vooruit te helpen. Het is niet het eerste partnerschap tussen de TU/e en NXP; de twee partijen werken al jaren succesvol samen aan slimmere, veiligere en schonere mobiliteitssystemen.
Vanuit de TU/e is het Eindhoven Hendrik Casimir Instituut (EHCI) betrokken. Wetenschappers van het instituut gaan samen met de specialisten van NXP onder meer onderzoek doen naar halfgeleidertechnologie die aanzienlijk hogere bandbreedtes mogelijk maakt dan nu gebruikelijk zijn. Het doel is om communicatie op hoge frequenties, boven de 300 GHz, te bewerkstelligen. Dat is nu nog lastig omdat de prestaties van huidige technologieën voor deze frequenties erg beperkt zijn.
Nieuwe technologie voor draadloze communicatie geeft eindeloos meer mogelijkheden in een samenleving die zich steeds meer toespitst op ‘stekkerloze’ toepassingen. Denk aan Internet of Things (IoT)-apparaten, augmented- en virtual reality (AR/VR), maar ook applicaties in de medische- of mobiliteitssector, zoals het vervangen van bedradingen in vliegtuigen door draadloze verbindingen.
Het is de tweede keer binnen een tijdsbestek van een maand dat de TU/e haar banden versterkt met een grote partner uit de Brainportregio. In april werd bekend dat ASML research een cleanroom gaat bouwen op de TU/e-campus, onder meer om zo samen met de TU Eindhoven onderzoek te kunnen doen op het gebied van plasmafysica, kunstmatige intelligentie, mechatronica en halfgeleiderlithografie.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond