Deel dit artikel
-

Speko beboet voor tegenwerking OPTA

Speko, een van de drie verzenders van spam die van de OPTA een boete van in totaal 60.000 euro opgelegd hebben gekregen, heeft de OPTA tegengewerkt bij een doorzoeking van het kantoor. Dat blijkt uit het onderzoekersverslag van de telecomwaakhond.

Speko zou volgens OPTA samen met het Rotterdamse bedrijf Van Leerdam’s verantwoordelijk zijn geweest voor een spamverzending met het onderwerp ’Bespaar op kantoorartikelen en ontvang mooie cadeaus’. Speko kreeg hiervoor een boete van 17.500 euro opgelegd.

Speko uit Geldermalsen was al eerder in het nieuws gekomen door zogenoemde spamruns voor Akin Franks verzekeringsproducten. Bij die gelegenheid ontkende directeur Arjen Jongeling iedere betrokkenheid bij de spamberichten, en gaf hij de schuld aan een zogenoemde ’affiliate’.

Nadat in 2004 het verbod op spam van kracht werd in Nederland, heeft Speko toch weer ongevraagde email verstuurd. OPTA ontving 35 klachten over emailberichten die opriepen de website www.goedkopekantoorartikelen.biz te bezoeken. Als afzendadres werd info@knnv.nl gebruikt, dat toebehoort aan de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV). Een secretaris van een onderafdeling van de vereniging heeft daarover een klacht ingediend. Volgens OPTA zijn “vergaande kunstgrepen” toegepast om de werkelijke identiteit van de afzenders te verhullen. De naam van de onderneming kwam bijvoorbeeld niet voor op de geadverteerde website of in de registratiegegevens.

Van Leerdam en Speko kwamen in 2004 mondeling overeen dat zij een grote spamverzending zouden verzorgen. Speko nam de technische verzending voor haar rekening, evenals de hosting van de website. Ook heeft het bedrijf een lijst met email adressen geleverd. Speko verdiende daar volgens eigen zeggen 4165 euro mee. Van Leerdam zegt dat vanwege de onbekendheid met de regelgeving men juist een “professionele partij” in de arm had genomen, maar OPTA zegt die verklaring in twijfel te trekken, aangezien het bedrijf een rondgang langs heel veel internetmarketeers heeft gemaakt voordat men bij het eenmansbedrijf van Jongeling terechtkwam.

Speko zou de e-mailadressenlijst via anonieme contacten op het
internet van een Hongaar, Bobcat, hebben gekregen. Die verzorgde ook de eigenlijke verzending. Jongeling zou Bobcat alleen kennen via zijn bijnaam op het chatnetwerk ICQ. Ook voor Akin Franks zou Jongeling op deze manier aan contacten zijn gekomen.

Op 23 maart 2005 hebben ambtenaren van OPTA bij Van Leerdam’s inzage gevorderd in een aantal gegevensdragers en computerapparatuur. Datzelfde gebeurde bij Speko. Daarbij heeft Jongeling de ambtenaren toegang verschaft tot het kantoorgedeelte van zijn woonpand op de begane grond. Als enige computer werd daar een laptop aangetroffen, maar die bleek vooral kindersoftware te bevatten. Jongeling verklaarde bij die gelegenheid geen andere computers of computersystemen te bezitten.

De volgende dag keerden de ambtenaren terug en werd onderzoek gedaan in het kantoorgedeelte op de bovenverdieping van het woonpand, waar ook Emerce ooit door Jongeling werd ontvangen voor een interview over multimarketing. Daar bleken nu ineen keer wel allerlei computers te staan, waarvan er één met een paarsblauw omhulsel dat op dat moment toevallig opnieuw geïnstalleerd werd. Die computer zou eerder in bruikleen zijn gegeven aan de achterbuurvrouw.

De OPTA is van oordeel dat de opzettelijke belemmering van het toezicht op de naleving van wettelijke voorschriften vanuit het oogpunt van een goede rechtshandhaving van “een zodanige ernstige aard is dat deze niet als een minder zware overtreding kan worden opgevat.” Speko heeft hiervoor dan een aparte boete van 5000 euro gekregen.

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!