Spray Network winnaar Fast 50

Spray Network uit Amsterdam is gekozen tot winnaar van de Technology Fast 50 , een prijs ingesteld door Deloitte & Touche voor de snelstgroeiende technologiebedrijven in Nederland. De Rising Star Award is uitgeloofd aan Tridion . De ISOC-Award ging dit jaar naar Christine Ruiter, voor haar verdiensten om ouderen op internet te krijgen.
Behalve Deloitte & Touche zijn ook Twinning en Quote betrokken bij de uitreiking van de Technology Fast 50. Het doel van de prijs is aandacht vragen voor het belang van de technologiesector in Nederland. De prijs sluit aan bij de Technology Fast 500 die ieder jaar in de Verenigde Staten wordt uitgeloofd door Deloitte & Touche.
Spray Network is een Europees internetbedrijf met het hoofdkantoor in Amsterdam, vestigingen heeft Spray in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Frankrijk en Duitsland. Reden om het bedrijf te verkiezen is dat het de afgelopen drie jaar de omzet liet stijgen met 4966 procent. Recent is Spray Networks overgenomen door Lycos Europe.
De nummers twee tot en met tien in de Technology Fast 50 lijst zijn:
OTB Engineering uit Eindhoven, Teleplan International uit Veldhoven, QuayOne uit Den Bosch, 4BB (For Beter Business) uit Houten, Versatel Telecom International uit Amsterdam, The Vision Web uit Delft, OGD Software (TOP Informatiesystemen) uit Delft, Ring! Uit Amsterdam en KSI International NV uit Ijsselstein.
De Rising Star voor het veelbelovende technologiebedrijf ? of zoals een van de criteria luidt: het bedrijf dient 'hot' te zijn ? ging naar Tridion, leverancier van e-marketing oplossingen. Het bekendste product van het bedrijf is de DialogServer, een platform voor XML contentbeheer. Nummers twee tot en met tien op de lijst zijn: Q-go uit Amsterdam, Careerfever uit Den Haag, Tryllian uit Amsterdam, GopherPublishers uit Groningen, Gamegate uit Amsterdam, Smarthaven uit Amsterdam, Metrixlab.com uit Rotterdam, Siennax uit Amstelveen en Wannahaves uit Amsterdam.
Ook de Internet Society Nederland (ISOC) loofde dit jaar de ISOC-Award uit. Winnares Christine Ruiter werd geprezen voor de "tomeloze inzet om ouderen op internet te krijgen". De award wordt gegeven aan de Nederlander die verrassend gebruik maakt van de nieuwe mogelijkheden van internet "en daarmee een bijdrage levert aan een betere (Nederlandse) samenleving".
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Marco Janssen
Spray blijkt een hele snelle groeier qua omzet. Ik ben benieuwd of ze a) dit vast kunnen houden in de komende jaren en b) in hoeverre deze Award een daadwerkelijke indicatie zal zijn voor hun succes. Het is en blijft een Internetonderneming en we weten dat daar wat haken en ogen aan zitten als je het hebt over 'meten van succes'. Bovendien is Spray inmiddels overgenomen door Lycos Europe, hetgeen betekent dat we ze, gezien de criteria die de Fast 50 competitie hanteert, niet meer terug zullen zien in de lijst van volgend jaar. Dan is het immers geen Nederlandse onderneming meer: hoofdkantoor zit dan niet meer in Amsterdam en het is onderdeel van een buitenlandse ondernememing.Gelukkig zien we niet al te veel Internetondernemingen terug in de lijst. Wat dat betreft is het vrij divers; jammer alleen dat onze toch sterke biotech-sector er wat magertjes vanaf komt met slechts noteringen van Pharming en Rhein Biotech. De Fast 50 Lounge, de entourage van de prijsuitreiking op 14 november jl, schijnt een erg vernieuwende vorm van netwerken te zijn geweest (unlike I have seen before). Mensen als Jort Kelder van Quote, Francisco van Jole van de Volkskrant, Michiel Westermann van Twinning, Jo van Nunen van de EUR, maar ook Ben Woldring (15) bekend van zijn Bellen.com, waren aanwezig om de aanwezige directeuren uit de technologiesector bezig te houden. Dit alles in de vorm van een soort Lounge-achtige entourage. Heel aardig gedaan. De Internetuitzending van de prijsuitreiking liet helaas wat te wensen over, want enkele contacten van mij konden helaas weinig volgen aan de andere kant van de lijn. Ach ja, de intentie om deze 'high-tech' trend te volgen was er en ook heb ik vernomen dat anderen het blijkbaar wel online hebben mogen meemaken. Al met al een leuke competitie met veel potentieel, maar ook eentje die nog heel wat naamsbekendheid behoeft om de gemoederen meer bezig te kunnen houden.
Arne van der Wal
Spray zal volgend jaar inderdaad niet meer op de Fast 50 voorkomen. Maar is dat erg? Zoals de Schotse winnaar van de Britse Fast 50 droogjes zei: 'Ik beloof je dat we deze groei (9000%, avdw) niet vol zullen houden.' Het leuke van de Fast 50 is juist het simpele selectiecriterium. De Fast 50 pretendeert niets meer dan de (autonome) omzetgroei bij tech-bedrijven te meten. Dat juist Spray won, geeft aan dat het goed is de Fast 50 zo snel mogelijk uit te breiden tot een Paneuropese Fast 500, net zoals in de VS. Spray is immers Zweeds en bewerkt de Franse, Italiaanse en Duitse markt vanuit Amsterdam. Trés Euro. Overigens ben ik van mening dat 'onze' biotech sector helemaal niet sterk is. Rhein is bovendien een puur fiscale holding. Verder is er nauwelijks iets Nederlands aan dat bedrijf.
G. Rutten
Het is een goed initiatief van Deloitte & Touche om deze prijs 'naar Nederland te halen. De awards moeten een goede stimulans voor de winnende bedrijven zijn en van die prestige moeten ze gebruik maken om een solide bedrijf te bouwen.Op de Internet In Business Beurs afgelopen week zag ik bij Tridion een knullig handgeschreven bordje hangen dat aangaf dat zij de Rising Star hadden gewonnen. Dat is dus niet de manier om daarmee om te gaan.Overigens heb ik de uitreiking prima via internet kunnen volgen. Zelfs de uptempo presentatie van Ben Tiggelaar. Laten we eens ophouden met het zeuren over de (nieuwe) techniek en er eens gewoon meer gebruik van maken. Een studie van MIT leert dat 64% van de negatieve ervaringen op internet ligt aan de gebruiker zelf.