Deel dit artikel
-

Staatssecretaris Keijzer met bedrijven en onderzoekers op innovatiemissie naar Frankrijk en Japan

Nederlandse ondernemers en onderzoekers in positie brengen om internationaal te kunnen groeien met hun digitale innovaties. Dat is het doel van twee virtuele innovatiemissies van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat).

Van 25-27 januari 2021 leidt ze een digitale AI-missie naar Frankrijk; van 3-5 februari 2021 doet ze digitaal Japan aan met bedrijven en kennisinstellingen die zich bezighouden met digitale technologieën.

Nederland en Frankrijk zijn beide landen die vooroplopen in AI, met name in de sectoren gezondheid, agrofood en mobiliteit.

De innovatiemissie is dan ook bedoeld om Nederlandse en Franse startups, mkb-bedrijven, grootbedrijven en onderzoeksinstellingen meer met elkaar te laten samenwerken. Naast informerende sessies over uiteenlopende onderwerpen als smart farming en big data in de zorg worden deelnemers ook actief aan elkaar gekoppeld.

Van Nederlandse zijde nemen topinstellingen op het gebied van AI deel: onder andere TNO, TU Eindhoven, Erasmus Medisch Centrum, Wageningen University Research en het Innovation Center for AI (ICAI). Momenteel hebben zo’n 27 Nederlandse en 17 Franse bedrijven zich ingeschreven om mee te gaan. De Franse delegatie zal geleid worden door Cédric O, de Franse staatssecretaris van Digitalisering.

Japan werkt aan een zogenaamde Society 5.0, een maatschappij waarin digitale technologie een hoofdrol speelt in economische groei en maatschappelijke vraagstukken. Daarom is het land geïnteresseerd in Nederlandse expertise op dit vlak. Het zorgt ook voor kansen voor Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen. Het is ook een goede gelegenheid om kennis te nemen van nieuwe technologische ontwikkelingen in Japan. De missie naar Japan focust zich specifiek op drie digitale onderdelen: smart industry (fabriceren met o.a. 3D-printen, robotisering, IoT, 5G en AI), smart services (o.a. fintech en online winkelen) en smart agriculture (landbouw met hulp van o.a. robots en slimme sensoren).

Op deze missie gaan tot nu toe 40 Nederlandse bedrijven mee. Staatssecretaris Keijzer zal spreken over innovatie en samenwerking o.a. met haar collega minister Kajiyama (van Economie, Handel en Industrie).

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond