Deel dit artikel
-

StepStone ontslaat 60 procent personeel

Online carrièresite StepStone schrapt meer dan 526 van de 876 banen. Dat heeft de Noorse raad van bestuur vrijdagmiddag bekend gemaakt.Het bedrijf trekt zich verder terug uit negen van de achttien landen waar het actief is, ondermeer uit Engeland. Het kantoor in Nederland blijft behouden, maar ook daar zijn ontslagen niet uitgesloten.

Het nieuws komt na slechte resultaten voor het derde kwartaal. Het EBITDA-verlies kwam in het derde kwartaal uit op 16,7 miljoen euro. In het tweede kwartaal bedroeg het verlies 29,9 miljoen. StepStone heeft aangekondigd zijn activiteiten te willen beperken tot drie kernmarkten: Duitsland, België en Denemarken. De kantoren in Nederland, Noorwegen, Zweden, Finland en Luxemburg blijven behouden. StepStone zoekt evenwel ook in deze gevallen naar mogelijkheden om kosten te besparen. Directeur Erik Breeuwsma van StepStone Nederland sluit voor zijn vestiging, waar 35 werknemers in dienst zijn, ontslagen niet uit. Hij stelt meer met de Belgische vestiging te zullen gaan samenwerken, waardoor enkele functies overbodig kunnen worden. "We zullen dit jaar met verlies afsluiten, maar we verwachten volgend jaar in de zwarte cijfers te belanden", aldus Breeuwsma. Hij wijt de slechte kwartaalcijfers van de Europese holding aan het sterk gedaalde aantal vacatures.

StepStone stond met het voormalige Newmonday.com, Jobnews en Monsterboard aan de top van de Nederlandse online carrièresites. De strijd om te overleven in een sterk concurrerende markt was intensief. Monsterboard kondigde begin dit jaar een "shake-out onder de vacaturesites" aan. Vorige maand haalde Erik Breeuwsma in Adformatie nog flink uit naar Newmonday.com. Dit initiatief van VNU en Randstad had zich volgens Breeuwsma niet moeten wagen aan werving en selectie via de telefoon.

Toch was al in juli bekend dat de kosten bij StepStone uit de hand liepen. Geruchten in de Europese pers dat het bedrijf in gesprek was met het Zwitserse Adecco werden steevast ontkend. Het personeelsbestand, dat in maart nog 1258 werknemers telde, werd tot onder de duizend teruggebracht.

Deel dit bericht

5 Reacties

marcel

Nogal logisch dat ze uiteindelijk in financiele moeilijkheden komen. Je moet, en dat blijkt na de zoveelste studie, over minimaal 2 verschillende mediumtypen beschikken wil je op internet wel het hoofd boven water kunnen houden. Dus partijen die print-internet, danwel internet-TV en/of ineternet-radio kunnen aanbieden, maken veel kans om de markt te veroveren. Let dus op: een dergelijk massaontslag bij Monsterboard, en uitbreidingen bij uitgevers.

Lucas

Kleine correctie op de vorige reactie: Monsterboard is onderdeel van Monster.com, onderdeel van TMP Worldwide dat zeer groot is in recruitment advertising, response management en executive search. Zij voldoen dus wel aan het beeld van een geïntegreerd offline-online model.

Micha Schopman

Ik geloof die onderzoekers niet meer en zo gek is dat niet. Ze waaien met alle winden mee. De ene keer roepen ze iets wat de volgende keer het totaal tegenovergestelde is. Stepstone was een krachtige partij die naar mijn idee aan 3 zaken ten onder gaat. Mocht ik het fout hebben dan hoor ik het natuurlijk graag =) 1. Te grote investeringen die de onderneming in het dal trekken.2. Een website die nu niet bepaald aantrekkelijk is.3. Erg veel marketingactiviteiten, in Nederland behoorlijke hoeveelheid TV-commercials. Op zijn totaliteit denk ik dat Stepstone het wel had gered (ik zie dit ontslag eigenlijk als voorbode van faillsement) als ze zich niet zo hadden gefocused op marktaandeel maar meer op continuïteit maar dan met minder omzet.

Jos Jonkeren

Naar mijn idee is er maar één reden waarom bedrijven banen schrappen / failliet gaan: er gaat meer geld uit dan binnenkomt. Ik begrijp niet dat investeerders nog steeds zo'n groot geloof hebben in lange-termijnplannen van dit soort bedrijven. Al dit soort bedrijven kan heel erg goed geld uitgeven (en dat is natuurlijk ook wel erg leuk: dure commercials, advertenties, veel mensen aannemen e.d.), maar uiteindelijk moet er even uitgerekend worden "hoeveel kost mij deze reclamecampagne en hoeveel levert mij dit op?" om te zien of de volgende campagne gestart kan worden.Niet eerst geloven "jamaar, het levert een goede naamsbekendheid op…". Want het gaat in de eerste instantie om de pegels. Als er goed geld verdiend wordt; dan pas zou er gekeken moeten worden of de kas het toelaat om ook commercials te gaan uitzenden om de naamsbekendheid te vergroten. Zijn er zoveel directeuren die eenvoudigweg niet even simpel uitrekenen of het goed draait of niet?

Elbert

Wat ook lastig is voor Stepstone: andere aanbieders zijn veel goedkoper en beter — hebben een beter businessmodel. Kijk eens op {cvbank; http://www.cvbank.nl } en {denationallevacaturebank.nl; http://www.denationalevacaturebank.nl }. Ik heb daar meer goede mensen van aangenomen dan loze reacties via Stepstone. Daar doen de kandidaten het werk. En niet duurbetaalde werknemers.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond