Deel dit artikel
-

Ster begint met interactieve tv-reclame

De Ster begint rond 20 augustus met het uitzenden van de eerste interactieve tv-reclame in Nederland. Dat gebeurt via het digitale televisiepakket van Casema, Essent, Kabelcom en UPC Digital. Later volgen I-ads van FBTO en Zilveren Kruis Achmea. Het gaat om pilots die de belangstelling voor interactieve tv-commercials moeten peilen.

"We willen ervaring opdoen met I-ads en hopen dat de consument het oppikt", zegt Marloes Hilckmann, project manager ITV bij de Ster. De Ster zal het spits afbijten met een prijsvraag rond de maandverkiezing van de Gouden Loeki. Daarna volgen interactieve campagnes van FBTO en Zilveren Kruis Achmea. Later volgen nog adverteerders uit andere productgroepen. Hilckmann wil alleen kwijt dat makers van "fast moving consumer goods" hiertoe zullen behoren.

De advertenties zullen gelijktijdig te zien zijn op de reguliere en digitale televisiekanalen. Alleen kijkers van de laatste – abonnees van de digitale tv-pakketten van Casema, Essent, Kabelcom en UPC Digital – kunnen daarbij met hun afstandsbediening extra interactieve content opvragen. Over de I-ads is momenteel nog niet meer duidelijk dan dat dit kan bestaan uit het opvragen van additionele productinformatie, samples of het meedoen aan een prijsvraag.

Alle Europese landen waar digitale televisie op grotere schaal is uitgerold, onder meer Frankrijk en Spanje, kennen I-ads. Begin deze maand werd bekend dat de Britten binnenkort een herstart maken met I-ads. Begin jaren negentig deden British Telecom en kabelmaatschappij Videotron proeven met I-ads en eerder dit jaar was op het eiland een interactieve commercial van Unilevers Olivio te zien. Een nieuw spotje voor een organisatie die zich bekommert om daklozen vertoont volgens kenners echter een unieke mate van interactiviteit: de kijker kan daadwerkelijk de loop van het verhaal beïnvloeden.

Ondanks alle prille initiatieven is er veel scepsis over I-ads. Sommigen zien de advertenties als een manier om de verzadigde consument weer fris naar reclames te laten kijken. Veel deskundigen denken echter dat de kijker niet zit te wachten op al te veel interactiviteit. Een pizzapunt via de tv bestellen gaat nog, maar het moet niet te ingewikkeld worden.

Project manager Hilckmann van de Ster is wel optimistisch over de proef, waarin naast genoemde partijen ook Mediakabel , het Deense Visionik Interactive TV , NOS en CMG Unwired Concepts participeren. Hilckmann hoopt bij de pilot op een respons van twee procent, stukken hoger dan bij traditionele vormen van reclame met direct response mogelijkheid. Die halen doorgaans veel minder dan één procent. De generieke resultaten van de proef worden bekend gemaakt in het eerste kwartaal van 2003.

Deel dit bericht

2 Reacties

Frank Meeuwsen

Mooi nieuws! Ik {lees; http://www.europemedia.net/shownews.asp?ArticleID=11999 } zojuist dat in de UK een interactief televisiespel verschijnt, gebaseerd op de film Eight Legged Freaks . Dat zijn natuurlijk de extra kansen die je met dergelijke initiatieven kan ontplooien! Waar ik benieuwd naar ben is de dekking van de digitale TV kanalen in Nederland en hoe zich dit verhoudt tot de doelgroepen van FBTO en Achmea. Zit ik als digitale abonnee te wachten op advertenties van FBTO? Of zie ik liever de promotie voor de nieuwste Austin Powers film met de mogelijkheid om via Pepsi Max kaartjes te winnen via een interactieve advertentie?

Erwin van Lun

Volgens Pine & Gilmore ("The Experience Economy") zal elke economie zich evalueren van een product via diensten naar ervarings-economie. Branding en productdifferentiatie voorkwamen dat alle producten commodities werden: er werd (en wordt) waarde toegevoegd waar de consument nog altijd graag voor betaalt. Nu de consument ook van alle diensten (restaurants; banken; telecom) een steeds hoger en constant nivo verlangt, dreigt ook de dienstverlening een eenheidsworst te worden: te vervallen tot commodities. Op zoek dus naar méér toegevoegde waarde. Betaalde evenementen, sterke en innemende ervaringen, geven de toegevoegde waarde van de toekomst. Een speciale ervaring, iets dat je jaren later nog herinnert: daar wil de consument nog wel wat extra's voor betalen. Ervaringen die goed in scene zijn gezet bestaan uit diverse componenten, zowel aktief als passief. Het passief ondergaan van uitingen hebben alle sectoren inmiddels jaren ervaring. (Inter)aktieve communicatie geeft echter geeft 100% aandacht aan je merk. Beter kun je als marketeer niet wensen. Webspecialisten zullen dit onderkennen. Web heeft echter het nadeel dat de bezoeker iets moet doen voordat de echte interactie begint (interstituals – met hun irritatiegraad – daar gelaten). Televisie heeft het voordeel van het enorme bereik, impact en (nu nog) enorme push kracht (i.e. we kunnen reclame nog niet wegdrukken zoals bij de TiVo ontwikkelingen in de US). Geen wonder dus dat bedrijven nu graag experimenteren met de 'best of both worlds'. Interactieve reclame is de uitbreiding van het interactieve tijdperk naar TV. Nu nog gratis maar in de toekomst zijn we graag bereid te betalen voor professioneel geensceneerde ervaringen. (Interactieve) reclame zal dan in de huidige vorm van nu nog nauwelijks herkenbaar zijn maar het is een essentiële stap in de evolutie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond