Deel dit artikel
-

Sterke groei online doneren bij Fondsen.org

De portal voor online doneren Fondsen.org heeft sinds oktober ongeveer 50 duizend euro aan donaties verworven, een stevige toename tegenover de 100 duizend euro die het in de twaalf maanden ervoor wist binnen te halen.

Online doneren staat in de Verenigde Staten sterk in de belangstelling sinds de Democratische presidentskandidaat Howard Dean dit jaar in korte tijd 25 miljoen dollar aan fondsen via zijn website wist aan te trekken. Zijn voorbeeld wordt opgevolgd door onder meer de Amerikaanse Consumers Union en de Democratische senator Barbara Mikulski.

Het bedrijf dat de software leverde voor het verrichten van de online donaties – het Amerikaanse Convio – vaart er wel bij, zo meldt de New York Times. Het zag sinds het succes van Dean voor 500 duizend dollar aan 'new business' ontstaan en verwacht komend jaar de omzet van 7 miljoen dollar te verdubbelen. Winst is er ook voor Convio.

Inmiddels is er eveneens een ruzie ontstaan rond Convio. Concurrent Kintera zegt dat Convio delen van zijn software heeft gekopieerd, een aantijging die Convio weerspreekt. Kintera, dat zich opmaakt voor een beursgang, faciliteert onder meer het doneren voor de verkiezingskas van de Democratische senator Hillary Clinton en de Republikein Arnold Schwarzenegger.

In Nederland is online doneren nog hoofdzakelijk het domein van de goede doelen, politieke partijen doen er nog weinig mee. Sinds eind vorig jaar zijn 40 goede doelen die een CBF-keurmerk bezitten verenigd in de portal Fondsen.org , zoals Amnesty International, Natuurmonumenten en het Rode Kruis. Het online doneren bij Fondsen.org is sinds oktober vorig jaar mogelijk en wordt gefaciliteerd door internetbedrijf DECC in samenwerking met zusterbedrijf annex paymentprovider E-Cumlaude .

In de periode oktober 2002 tot en met oktober 2003 is er voor 100 duizend euro via de site Fondsen.org gedoneerd. Momenteel staat de teller op ongeveer 147 duizend euro. "In de afgelopen periode is het snel gegaan", zegt Pieter Voeten, managing director van DECC. "Met de transacties die nog afgehandeld moeten worden zitten we nu op 150 duizend euro." Voeten zegt te verwachten dat het bedrag dat ingezameld wordt vanaf nu "per kwartaal zal verdubbelen", maar "Amerikaanse toestanden waarbij miljoenen dollars ingezameld kunnen worden, dat zal niet zo snel in Nederland gebeuren." Op het totale aantal donaties in Nederland – 800 miljoen euro in 2002 – is het verworven bedrag van Fondsen.org ook vrij klein.

Fondsen.org is sinds kort een samenwerking gestart met portal MSN, waar de mogelijkheid voor het online doneren is toegevoegd aan het onderdeel &#39 . Fondsen.org levert ook informatie die op deze pagina is te vinden en omgekeerd doet MSN vanaf 24 december mee aan een van de doneer-acties die Fondsen.org opzet. In ruil voor het geven van geld aan een specifiek project krijgen MSN-bezoekers emoticons cadeau.

De animo buiten goede doelen voor de online doneren-module van DECC is nog niet zo groot. De twee klanten die er verder nog gebruik van maken zijn de Johan Cruijff Foundation en Bits of Freedom (digitale burgerrechtenbeweging), dat op zijn site zegt in geldnood te verkeren en een klemmend beroep doet op donateurs. "Het kost nog tijd voordat het ook gebruikt wordt door andere organisaties", zegt Voeten. "De portal Fondsen.org is pas sinds oktober 2002 actief en het doneren daar begint recent pas goed op gang te komen."

Een volgende stap die DECC heeft gezet op de markt voor online doneren is de introductie van I-Do , een methode om het doneren aan verschillende goede doelen op een centraal punt via internet af te handelen. "We zien een vaste kern die telkens een donatie doet. Deze mensen willen we de mogelijkheid bieden om online een periodieke donatie te regelen." Hiermee zijn ook de goede doelen geholpen, betoogt Voeten. "Het zijn mensen die al aangeven dat ze hun giften en communicatie online willen afhandelen. Wanneer goede doelen hier niet naar luisteren en doorgaan met het versturen van brieven waarin die mensen opnieuw om geld wordt gevraagd, dan verpesten ze daarmee hun eigen markt."

Deel dit bericht

20 Reacties

Johan de Witt

Prachtig hoor zo'n online donatie systeem. Maar wat weinig (online)donateurs weten is dat DECC / Cum Laude hier gewoon geld aan verdient via een kick-back. En dit is een persentage dat ongeveer tussen de 4% en 10% ligt . Nu was het uitbesteden van een centraal geregelde online "donatie mogelijkheid" jaren geleden met implementatie, beheer etc. goedkoper dan zo iets zelf opzetten. Maar in deze tijden hoeft allang niet meer betaald te worden voor "server capaciteit", "de enorme traffic" en meer van dit soort zaken dat altijd gebruikt werd om een betalings module, want dat is het en niks meer of minder, te faciliteren. Maar blijkbaar leven de goede doelen die hieraan meedoen nog steeds in de tijden van de internet-bubble. Of ze weten gewoon niet beter omdat dit niet onderdeel is van hun core-business, en denken zo via DECC een goede deal te maken. Ik zelf zou juist helemaal niet meer geven aan een goede doel wat hier gebruik van maakt. Alleen om de reden dat ik niet wil dat een andere partij (te veel) geld verdient aan mijn donatie. Het versturen van een accept-giro mag dan misschien ook geld kosten, maar eenmaal een machtiging ingevuld wet ik zeker dat elke cent die er bij mij wordt afgeschreven naar het goede doel gaat. Ik zie ook geen reden waarom ik elke maand weer naar het internet zou gaan om weer een donatie te doen. Een (online) machtiging invullen is veel makkelijker, efficienter en handiger. Nogmaals, dat je online kan doneren is een goede zaak, maar dat er zoveel aan de strijkstok blijft hangen bij de heer Voeten, dat vindt ik een slechte zaak, en voor mij reden genoeg om goede doelen die hieraan meedoen uberhaupt niks meer te geven. Ik (als ervaren internetter) vul wel het oude vertrouwde machtigings formulier in.

Caspar Hondje

Kan iemand mij vertellen waarom de goede doelen hieraan meedoen? Bij elke online donatie gaat er een bedrag naar DECC. Lijkt mij nou niet echt de bedoeling van mijn donatie. Liever gewoon een machtiging, dan weet ik zeker dat 100% naar het goede doel gaat.

Guitig

Natuurlijk blijft er wat aan de strijkstok hangen. Maar dat gebeurd toch ook als een goed doel een televisieprogramma (staatsloterij) sponsort. Voor deze shows is een hoop budget beschikbaar. Maar voor kleinere goede doelen kan het interessant zijn om op deze manier toch op te vallen. Ook voor mensen die niet weten aan wie ze zullen doneren biedt het een goed overzicht.  Maar als je het via een girorekening doneert is er natuurlijk nog steeds de kans dat het aan de strijkstok van een directeur blijft hangen die 18.000 euro per maand verdient met een 24-urige werkweek, zoals bij Foster parents het geval was.

Joost Derks

In totaal zijn er 40 goede doelen aangesloten die {ieder 3500 euro per jaar; http://www.psfi.nl/informatie/info.html } neertellen voor de website fondsen.org. Dit doen ze al 5 jaar lang, oftewel:er is in totaal 700.000 euro uit de kas van de goede doelen naar DECC gegaan!  Daar staat een "inkomstenkant" van (naar DECC nu zegt) 150.000 euro tegenover.  ONS PARTICULIERE DONATIEGELD WORDT DUS GEBRUIKT OM DEZE WEBSITE TE FINANCIEREN! Ik hoop dat de nieuwe in het leven geroepen donateursvereniging (zie http://www.donateursvereniging.nl) hier iets aan zal gaan doen.  Bekijk namelijk ook eens het alternatief waarbij de goede doelen GEEN abonnementskosten hoeven te betalen en ze daarnaast meer online betalingsmogelijkheden aangeboden krijgen, zie {www.allegoededoelen.nl; http://www.allegoededoelen.nl }. Hier maken maar liefst 119 goede doelen gebruik van. De stichting achter dit initiatief neemt de abonnementskosten uit handen van de goede doelen en neemt deze voor haar rekening. Goede doelen betalen dus NIETS om hier gebruik van te mogen maken. Alleen bij betaalde betalingen wordt er standaard 10% ingehouden op een donatie, de bekende strijkstok. Maar dit staat in schril contrast ten opzichte van Fondsen.org waarbij onze particuliere donatiegelden direct gebruikt worden om de website fondsen.org in de lucht te houden en te financieren.  Daarnaast geldt dat deze stichting daadwerkelijk "iets bijdraagt" aan de goede doelen wereld terwijl DECC, het bedrijf achter fondsen.org "iets afneemt" (geld ontrekt) uit de goede doelen wereld. —– Toevoeging redactie Emerce: Voor inzage in de kostenstructuur heeft Allegoededoelen.nl {een jaarrekening; http://www.allegoededoelen.nl/pdf/Jaarrekening_2002_Stichting%20GeefGratis.pdf } (pdf) op de site geplaatst. Redactie EmerceJasper Houtman

M

@Joost Derks: Je rekensommetje is wel erg simplistisch. Fondsen.org geeft zelf als hooddoelstellingen: "De belangrijkste doelstellingen van fondsen.org zijn: a. alle informatie die organisaties aanbieden voor webbezoekers zo toegankelijk mogelijk maken.b. het delen van kennis en kosten om eigen websites zo rendabel mogelijk te maken.c. het bezoek aan eigen websites van deelnemers zo optimaal mogelijk te promoten, o.a. via gezamenlijke STER commercials." Daar kan je uit afleiden dat de 3.500 euro per jaar niet alleen besteed wordt aan directe fondsenwerving, maar ook aan informatieverstrekking aan potentiele donateurs, verhogen van bezoek aan websites van deelnemende instellingen, kostenbesparing d.m.v. samenwerking, etc. Kortom: fondsen.org doet veel meer dan alleen een betaalmodule faciliteren. Ook goede doelen moeten aan promotie doen. Ook goede doelen hebben (marketing-)kosten. Kennelijk vinden 40 fondsen al 5 jaar lang dit initiatief 3.500 euro waard.  Ook Johan en Caspar zijn wel erg snel met hun conclusies. Beiden reageren alsof het niet netjes zou zijn om goede doelen (een redelijke prijs) te laten betalen voor geleverde diensten.

Michael

Beste mensen, ik begin me nu wel een beetje te irriteren aan de Stichting GeefGratis. Deze jongens moeten eens niet zo kinderachtig doen door zich te verschuilen achter allerlei verschillende namen, en dan net te doen alsof ze als onafhankelijke buitenstaander zo enorm enthousiast zijn over alle "gratis" mogelijkheden die Geefgratis en Allegoeddoelen.nl biedt aan de goede doelen. Afgezien van het feit dat deze jongens (twee broers!), er alles aan doen om fondsen.org het bloed onder de nagels vandaan te halen, verdraaien ze ook nogal eens de zaken, en pretenderen ze "enorme bijdragen" te leveren aan de charicatieve markt, terwijl dit zeker niet zo is, of zeker niet verschilt met de manier waarop fondsen.org dit aanpakt. Een voorbeeld. Ze geven hoog op over hun "gratis" donatie module op bais van "no cure no pay". Nu hoeft niet iedereen doorgestudeert te hebben om meteen al te snappen dat dit dus niet kan. Dit is het zelfde als wanneer Shell zou zeggen "Je kan bij ons gratis tanken, je hoeft alleen voor de benzine te betalen".Ja leuk bedacht hoor, maar dit soort dingen zet je toch aan het denkenn wie er nu echt aan verdient. "No cure, no pay" is heel wat anders dan gratis. En gratis is de donatie module niet, want er moet wel 10% van het donatie bedrag afgerekent worden. Als ik dus euro 200,- doneer via hun donatie module dan gaat er 10% (euro 20,00) naar "geefgratis". Dat is gewoon schandalig veel als je weet dat de transactie kosten maar enkele dubbeltjes bedragen. Dan kunnen ze dus wel zeggen dat het allemaal gratis is, maar dit kost de goede doelen uiteindelijk meer dan een vaste bijdrage aan DECC. Bij stichting GeefGratis zullen ze zich wel in de handen wrijven bij elke donatie "toe maar, geef nog meer aan de goede doelen beste mensen". Ja, ik zal een beetje gek zijn om jullie te spekken. Ook de rekensom op de site waarin ze zogenaamd hun "Totale bijdrage aan de goede doelen wereld door Stichting GeefGratis" ( http://www.allegoededoelen.nl/bijdrage.php ) aan de goede doelen berekenen is bijna gewoon valsheid in geschrifte. Zo kan ik ook een rekensom maken. Ze voeren o.a. de zogenaamde besparing die de goede doelen zouden maken door met GeefGratis in zee te gaan, op als hun eigen bijdrage. Ja, zo kan ik er nog wel 10 verzinnen. "Kijk eens meneer, mevrouw, deze stofzuiger kost u slechts 100 euro. Bij onze concurrent kost een stofzuiger 300 euro. Dus als u deze koopt krijgt u eigenlijk 200 euro kado. Eigenlijk krijgt u deze dus gratis. Ik geefgratis 200 euro aan u." Ook het feit dat de online donaties die gedaan worden door de online donateurs als bijdrage van geeftgratis worden aangemerkt is werkelijk ongelooflijk. Als ik dus 25 euro doneer, dan zegt geefgratis "kijk eens goede doelen wat jullie van ons krijgen! " Beste geefgratis, dit is mijn geld, en dus geen bijdrage van jullie. Ga je huiswerk eens maken, en probeer niet met dit soort heer Oliver praktijken de zaken in een vals daglicht te zetten!!!!!!! Het moet toch niet gekker worden.  Geefgratis kan beter de naam veranderen in "Geefons10%.nl". Verder bedelen ze ook nog via hun nieuwsbrief bij de goede doelen zelf om een bijdrage. Ach ja, ook dat kan natuurlijk gedaan worden via hun eigen donatie module. Beste goede doelen, als jullie het online doneren als een serieuse manier zien van fondsenwerving, kijk dan even verder dan deze "gratis" manier van doneren. Want op deze manier zal ik echt geen enkele cent meer geven aan jullie. en online donateurs, besef heel goed wie er allemaal gaat genieten van jullie donatie.Gewoon de oude vertrouwde acceptgiro lijkt mij nog het allerbeste.

De Bar

De aanteigingen rond goededoelen.nl vind ik persoonlijk een beetje overdreven. Wij als zeer kleine stichting (www.stichting-mendina.com) kunnen de enorme bijdragen die anderen vragen voor online doneren niet betalen. Dus zijn wij aangewezen op de diensten van goededoelen.nl. Overal waar wij aankloppen voor steun, sponsoring, fondsenwerving krijgen wij de deksel op de neus omdat we nog maar 1 jaar bestaan en omdat we te klein "handelen". Ik persoonlijk vindt goededoelen.nl dus een goed initiatief omdat we zo toch nog een beetje steun krijgen. En zeg nu zelf ….. iedereen doet het toch om te verdienen?? ook de andere systemen die u opnoemt en waarvoor er een jaarlijks bedrag moet worden neergeteld. Laat die jongens iets verdienen , wij zijn allang blij met 20 euro steun van iemand vanaf internet. Maar ja, iedereen wil bij de groten horen zoals altijd en de kleinen moeten zichzelf maar bedruipen. Kijk eens op onze site en zie wat we allemaal al gedaan hebben met een klein bedrag. Wij hebben geen directeuren en personeel die maandelijks een salaris moeten hebben uit de stichting, nee wij doen het allemaal gratis en steken er zelf nog veel geld in ook. Waarom ??? Omdat we een hart hebben voor anderen.Ik heb mijn hart weer kunnen luchten….

Jordan van Bergen (voorzitter Stichting GeefGratis)

Wij zijn onaangenaam verrast over de manier van reageren van Michael, zie reactie nummer 6. 120 goede doelen kiezen niet voor niets voor de no cure no pay basis donatiemodule van Stichting GeefGratis.  Voor citaten van goede doelen die gebruik maken van de donatiemodule van Stichting GeefGratis, zie: http://www.onlinedoneren.nl  Met vriendelijke groeten, Jordan van BergenVoorzitter Stichting GeefGratis

GeefGratis Supporter

ZWAK en kortzichtig om zo af te geven op GeefGratis.nl.Weet men wel hoeveel Fondsen.org durft te vragen aan goede doelen om opgenomen te worden??? Wie verdient aan wie hier???En dan hebben we het maar niet over de tamelijk agressieve manier van benaderen van goede doelen om toch maar dat geld te betalen. Kleinere organisaties die veelal werken op vrijwillige basis en iedere cent daadwerkelijk willen besteden aan hun projecten hebben bij Fondsen.org het nakijken. Dat wordt klaarblijkelijk niet gewaardeerd door Fondsen.org. (niets om trots op te zijn). De meeste Nederlanders zijn met die mentaliteit wel klaar zo blijkt steeds vaker!Laat Fondsen.org zich eerst maar eens betamelijk leren gedragen tegenover de oprechte goede doelen die geen dikke lonen uitbetalen en een voorbeeld nemen aan GeefGratis. Een beetje waardering voor elkaars werk zou niet misstaan.Weer zo'n uiting van kift. Kan deze mentaliteit in Nederland niet uitgeroeid worden?

Michael Boerop

Geachte lezer, Wij maken u er op attent dat er op 26 december jl. een reactie onder het pseudoniem "Michael" is geplaatst op deze website. Hierin zou de suggestie gewekt kunnen worden dat deze afkomstig is van ondergetekende of een van de medewerkers van de redactie van Fondsen.org, hetgeen niet het geval is. Wij distantiëren ons zowel van de inhoud van de brief als van de anonieme vorm waarin genoemde suggestie zou kunnen worden gewekt. Indien wij een reactie geven zijn wij gewend dit met naam en toenaam te doen. Met vriendelijke groet, Michael BoeropHoofdredacteur Fondsen.orgInformatie@fondsen.org

ren

wil fondsen.org dan wel een reactie geven of toch maar niet?

Maarten Roelofs

Concluderend:  Er is niet mis mee om een kleine bijdrage te vragen. Een procentueel bedrag lijkt mij billijker dan een vast bedrag, waarbij de rekensom inderdaad erg ongustig afsteekt  45 goede doelen x eur. 3.500 is 157.000, en de donatie barometer staat al op 185.000, dus een kosten niveau van 86 % lijkt me wat hoog.  Wat minder correct is, en wat de Goede Doelen zouden moeten weten, is dat Fondsen.org een exclusieve springplank is voor DECC. Gebruikers van Secoin, way2pay, Wallie kunnen _niet_ doneren via Fondsen.org.  Decc staat niet open voor samenwerkingen, en de Fondsen missen hierdoor dus inkomsten. Het minste wat je voor die 3.500 euri zou kunnen doen is mij op elke manier, vanaf ieder medium, op elk moment, geld afhandig maken, en niet alleen via DECC.  SIC!

Jordan van Bergen (voorzitter Stichting GeefGratis)

Geachte lezer, Ook wij willen aangeven ons te distantiëren van de inhoud van reactie nummer 6 waarin de suggestie zou kunnen worden gewekt dat deze reactie afkomstig is van Michael Boerop, hoofdredacteur Fondsen.org.  Gezamenlijk bieden wij, Fondsen.org en Stichting GeefGratis prima diensten aan waarmee de goede doelen wereld geholpen is, alleen vanuit een andere invalshoek. Met vriendelijke groeten, Jordan van BergenVoorzitter Stichting GeefGratis

Hank

Natuurlijk wil Jordan van de Bergen van stichting geefgratis (hoewel ik zelf "stichting krijgbetaald" een betere naam zou vinden), zich distantiëren van reactie nr.6.  Wat mij nou zo opvalt, en ik heb ook de website bezocht, is dat ze het niet eens ontkennen of met tegen argumenten komen. Of moeten we daar ook al eerst voor betalen? Nee, dit lijkt meer op "laten we maar niet reageren, dan vergeten ze het misschien wel" gedrag. De bevindingen van Michael kloppen volgens mij gewoon. Dat is niet te ontkennen.

Jordan van Bergen (voorzitter Stichting GeefGratis)

Beste Hank, Je hebt helemaal gelijk als je aangeeft dat er een x bedrag naar Stichting GeefGratis gaat, echter is dit geen 10%. In de standaard 10% inhouding zitten ook de kosten die Stichting GeefGratis doorberekend krijgt door andere partijen (denk hierbij aan creditcard maatschappij percentage(s), Ogone transactiekosten, Bankkosten, administratiekosten, 19% btw over de 10% inhouding die Stichting GeefGratis moet afdragen etc). Voor complete info en uitleg over ja/nee inhoudingen op online donaties zie:   http://www.allegoededoelen.nl/donateFAQ_popup.php  Daarnaast wordt er op deze pagina precies uitgelegd wat de voordelen van onze donatiemodule zijn. Duidelijk is dat het niet doorberekenen van abonnementskosten er voor zorgt dat goede doelen direct de gedoneerde bedragen kunnen gebruiken en niet eerst de abonnementskosten moeten "terugverdienen". Raadpleeg ook binnenkort (binnen nu en 3 maanden) ons nieuwe jaarverslag want dan zul je zien dat er nog steeds meer geld bijgelegd wordt door Stichting GeefGratis dan dat er "binnenkomt". Met vriendelijke groeten, Jordan van Bergenvoorzitter Stichting GeefGratis

Alex B

Naar aanleiding van de discussies alhier was ik benieuwd naar de functionaliteit die dit soort sites toevoegen aan de bestaande mogelijkheden om geld te geven aan goede doelen. Ik heb Allegoeddedoelen.nl eens bekeken. En toen snapte ik eigenlijk de toegevoegde waarde niet meer. Als ik geld wil geven aan een goed doel moet ik daarvan het adres en het rekeningnummer weten. En dan heb ik via mijn eigen internetbankieren even snel geld overgemaakt als via de deze website en gegarandeerd zonder kosten. Wat bieden zij dan extra? Als het alleen de lijst met goede doelen is, dan zou ik zeggen dat de gouden gids ook al voldoende is.  Verder lijkt mij de beveiliging van deze site onvoldoende. Ik had gekozen voor betalen per acceptgiro en kreeg een schermpje waar mijn naw-gegevens en rekeningnummer werden gevraagd. Dit leek een verder niet beveiligde pagina (geen meldingen over https o.i.d). Betekent dit dan niet dat als ik de verzendknop gebruik, de inhoud van het bericht vrij gemakkelijk onderschept kan worden? Dat lijkt me toch kwalijk omdat men dan over zowel je rekeningnummer als je naw-gegevens beschikt.  Ook is er onvoldoende controle op wat je invult. Ik had niet verwacht dat het zou kunnen, maar er is nu een acceptgiro onderweg naar de heer Test met rekeningnummer 1234567. Dat lijkt me toch niet de bedoeling! Ik had minimaal een controle verwacht op adres of op validiteit van het rekeningnr (zit vast een standaardformule achter zoals de 11-proef bij het sofinummer). En tenslotte: De Faq waarnaar in een eerdere reactie verwezen wordt m.b.t. de 10% betaling is niet eenduidig. Onduidelijk blijft in welke gevallen er nu hoeveel wordt ingehouden. Ergens in de faq staat dat er een gratis module wordt aangeboden, maar ergens anders staat dat soms een deel van de 10% inhouding wordt gebruikt om de investering terug te verdienen. En wordt er nu alleen bij Rabo en creditcard iets ingehouden of niet? Als het echt gratis is en er wordt alleen ingehouden omdat externe partijen geld vragen voor een onderdeel van de geboden dienst, dan kan het veel duidelijker dan nu beschreven. Ik raad aan dat dan ook te doen, dat vermijdt dit soort discussies. Bij Fondsen.org ga ik niet meer kijken, want zoals gezegd mis ik de toegevoegde waarde van deze sites. Ik vermoedt echter dat het grootste deel van de andere opmerkingen die ik hierboven heb gemaakt ook bij hen van toepassing is!

Johan Theunissen

Wat zijn wij nederlanders toch goed in het afzeiken van anderen. Gewoon geen geld meer doneren, maar jezelf inzetten met uren en energie, daar hebben we veel meer aan. Geld doneren is als het afkopen van je luiheid. Johan TheunissenVoorzitter Stichting Jachtluipaard

Richardotto

Het online-doneren is ook in Nederland niet nieuw. Solidaid Online heeft enkele jaren geleden als eerste in Nederland het online doneren mogelijk gemaakt onder de naam http://www.helphelpen.nl. Deze nieuwe manier van doneren was en is niet direct een succes. Zeker als je de cijfers naast andere manieren van doneren legt.

al

Wordt deze discussie bewust in leven gehouden? De laatste opmerkingen gaan echt nergens over. Even stellen: Laatste kwartaal ongeveer 50.000 Euro (inclusief de nog af te handelen transacties, naar beneden afgerond!).In het artikel stelt Voeten van Decc te verwachten dat het bedrag dat ingezameld wordt vanaf nu "per kwartaal zal verdubbelen". Dat is geweldig nieuws (wat de redacteur gemist heeft!!!), want dat betekent dat het goede doel binnen vier jaar, op jaarbasis, al meer geld ophaalt via fondsen.org, dan dat er in totaal in 2002 is geschonken aan het goede doel in Nederland (800 Mln Euro).De aangehaalde uitspraak staat natuurlijk dwars op de afmaker van de zin: ", maar Amerikaanse toestanden waarbij miljoenen dollars ingezameld kunnen worden, dat zal niet zo snel in Nederland gebeuren."Vast wel fout geïntrepeteerd… of kunnen wij nog steeds niet rekenen?

Richard Otto

Beste Al,  Wij kunnen wel rekenen, maar gaan niet direct uit van verwachtingen van anderen. Ik ga ook niet uit van Amerikaanse 'toestanden' waarbij miljoenen dollars ingezameld worden. De Nederlandse chariatieve markt is ook niet te vergelijken met die van Amerika.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond