Deel dit artikel
-

Sterke groei online hypothekeren

Een groeiend aantal bedrijven en particulieren stort zich op het online afsluiten van hypotheken. De beursgang van Internet-hypotheekaanbieder E-Loan afgelopen dinsdag was een groot succes en onderzoeksbureau Forrester verwacht dat het aantal online afgesloten hypotheken in 2003 is gestegen tot 9,6 procent van de totale markt.

Terwijl deze handel drie jaar geleden nog niet eens bestond, is er volgens een rapport van de Deutsche Bank vorig jaar al voor ongeveer vier miljard dollar aan hypotheekleningen verhandeld via Internet. Volgens de Amerikaanse Mortgage Bankers Association is de gehele hypotheekmarkt de laatste twee jaren sterk gestegen. Deze algemene groei is onder meer veroorzaakt door de sterke economie en de lage rentestand.

Een groot voordeel van online hypothekeren is dat er geen makelaarskosten hoeven worden betaald. Bovendien is de hypotheeknemer niet meer afhankelijk van de mening van bemiddelaars. Dit maakt het proces van een lening afsluiten transparanter: de klant zit zelf achter de knoppen en zoekt zelf de gunstigste hypotheek uit.

Door de interactieve mogelijkheden van de internettechnologie is het eenvoudiger geworden om de goedkoopste lening op een huis te berekenen. Hyporheekverstrekkers zetten handige apparaatje en rekenmachientjes op hun websites, waarmee klanten zelf de voordeligste lening kunnen berekenen. Nederlandse voorbeelden hiervan zijn de Hypotheek Calculator of de Hypotheekshop van NVM

Volgens een onderzoeker van Forrester Research zal de toename van online hypothekeren leiden tot een druk op de prijzen en het bemiddelingsloon. Met name kleine en middelgrote hypotheekbemiddelaars lijden daaronder en sommigen van hen starten een eigen website om de schade te beperken. Anderen wijzen op de voordelen van de expertise van persoonlijke bemiddelaars.

‘First mover’ op de online hypotheekmarkt is het Californische E-Loan, dat dinsdag succesvol op de beurs is gelanceerd. De aandelen werden op de markt gebracht voor 14 dollar en sloten op 37 dollar. E-Loan beweert dat het de klanten een kostenbesparing van ruim 50 procent kan opleveren in vergelijking met traditionele hypotheekafsluiters. Het bedrijf verhandelde vorig jaar voor 1 miljard dollar en het eerste kwartaal van dit jaar zijn er al voor 490 miljoen dollar aan hypotheekleningen afgesloten. RETURNEMA Bronnen: CNet , Mercury Center

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond