Deel dit artikel
-

Stir zet meetinstrument ‘pageview’ bij het vuilnis

Stichting Internetreclame (Stir) dumpt het meetinstrument 'de pageview' omdat het niet meer gebruikt kan worden om het gebruik van grote websites onderling met elkaar te vergelijken. Al twee maanden rapporteert Stir geen pageviews meer. Los hiervan zwengelt Yahoo een internationale discussie over hetzelfde onderwerp aan, zonder een oplossing te geven.

Stir, de organisatie die objectieve bereikmetingen onder online uitgevers meet, rapporteert sinds twee maanden geen pageviews meer aan zijn klanten, onder wie uitgevers en adverteerders. De pageview is vervangen door het begrip 'bereik'. Peter Wiegman, projectcoördinator van Stir, zegt: "Het is niet meer duidelijk wat een opgevraagde pagina is. Eén webpagina kan meerdere dynamische elementen bevatten die meerdere malen wisselen zonder dat er een nieuwe pagina wordt opgevraagd."

De Nederlandse bereikmeter rapporteert aan zijn gebruikers sinds twee maanden enkel nog de componenten bezoeken en bereik. Dat geeft een duidelijker, beter vergelijkbaar beeld. Componenten als 'gemiddelde contactfrequenties', het in medialand veel gebezigde 'GRP' en dus ook 'pagina's' hebben met de opkomst van nieuwe webtechnologieën als Ajax, Flash en streaming video hun waarde verloren.

Ook op internationaal niveau klinkt de twijfel over de waarde van pageviews steeds harder. Een gisteren gepubliceerd discussiedocument op een bedrijfsblog van Yahoo wakkert het vuur verder aan. Peter Daboll schrijft: "De pageview boekt in aan bruikbaarheid. De branche moet verandering omarmen en nieuwe metrieken ontwikkelen die deze nieuwe wereld nauwkeuriger meten."

Daboll spreekt met kennis van zaken, aangezien hij afgelopen zomer meetbedrijf Comscore Media Metrix als werkgever inwisselde voor Yahoo. Hij was algemeen directeur bijComscore. Met een concrete oplossing of voorstel daartoe rondom de pageview-discussie komt hij echter niet.

Bron foto: via Creative Commons licentie overgenomen van aussiegal

Deel dit bericht

14 Reacties

Peter Wiegman

Kleine aanpassing: GRP's en contactfrequentie hebben nog wel degelijk waarde, alleen is de pageview daaruit verdwenen. Daarvoor in de plaats komt 'bezoek' of 'event'.

Bert Wiggers

Is toch een beetje kort door de bocht van Stir. De definitie van een pageview is al tien jaar even kwestieus, en een bezoek aan een site zegt me eigenlijk ook niet veel. Bezoekers kunnen een site even aanraken, of er intensief gebruik van maken. En voor dat laatste vind ik pageview per bezoeker altijd een goede indicatie. Uiteindelijk lijkt het me niet alleen belangrijk hoeveel mensen van een site gebruik maken, maar ook of ze daar intensief gebruik van maken. En dat gooi je door het loslaten van de pageviews weg.

Lianne van der Kruk

Bovendien is de pageview niet bij STIR verdwenen, Peter en Erwin, alleen is het niet meer onze belangrijkste eenheid, en rapporteren we die dus niet meer op de STIR.nl website. In de data die STIR levert zijn pageviews gewoon nog verwerkt. Maar, toegegeven, de pageview verliest steeds meer waarde door alle technologische vernieuwing. Dat wil ik hier toch even kwijt, omdat ik zelf al reacties van her en der krijg.

Ab Bertholet

Moesten we dan wachten tot de Stir de pageview als irrationele ratio bij het vuilnis zette? Het klopt weliswaar dat grote portalen en andere generieke sites hun advertentieruimte vaak nog verhuren alsof het om de centerfold van de Playboy gaat. Maar er zijn toch ook al genoeg marktpartijen die zaken doen op basis van performance: click-through en buy-through. Deze afrekenmodellen laten de concurrentievoordelen van de online en mobiele media veel beter tot hun recht komen. Voor alle partijen.Ab Bertholet (consultant internetmarketing)

Bert Catsburg

Ik sluit me aan bij Ab. Te lang hebben partijen zich helemaal blind gestaard op de Pageview. Net zoals SEO partijen zich helemaal te buiten gaan aan het regelen van 'Meer Bezoekers'. Ook dat is klinkklare onzin natuurlijk want het gaat om 'conversie' en 'klanten'. Meer bezoekers en meer pageviews zijn niet interessant, het gaat om meer omzet via de website. In de nabije toekomst zal de Cost Per Sale dan ook belangrijker worden.Daarnaast vind ik het artikel van Yahoo interessant waarin melding gemaakt wordt van nieuwe technieken als SOAP en Ajax die alles binnen 1 pageview houden. In het licht hiervan vallen de tagging technieken af zoals de Basic tellers van Nedstat en Google Analytics. Blijft alleen de sniffer oplossing over, maar die is schrikbarend duur.

Peter Olsthoorn

Maandje geleden al bericht op Planet: http://www.planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=780600/sc=f74cdb Maar kan gebeuren … discussie is leuk. Wiggers kijkt natuurlijk naar Kieskeurig.nl waar bezoekers lang blijven en intensief in de weer zijn. Tot dit soort sites wat gebruiksvriendelijker wordt en je je niet meer wezenlooos hoeft te zoeken (net als bij marktplaats overigens, zelfs probleem)

Jeroen Verkroost

Ik begrijp het punt van Peter wel. Kwaliteit van bezoek is altijd moeilijk te vangen in statistiek, maar als een site te slecht is komen de bezoekers uiteindelijk gewoon niet terug, dus dat lost zichzelf op. Ik ben het met Bert eens dat de intensiteit van het contact liefst wel ergens zichtbaar zou moeten blijven. Ik zou willen pleiten voor iets als tijdsindicatie (sessielengte?) als vervanger. Gecombineerd met de contactfrequentie zegt dat in elk geval iets over de kwaliteit van het gebodene, lijkt me…

Bert Wiggers

@ Ab, andere Bert en Peter: ik bedoelde dat de pageview als parameter van het succes van een site even relevant is als het aantal bezoekers. (persoonlijk vind ik bereik minder interessant, maar daar zijn mediamensen nu eenmaal jarenlang mee opgegroeid). Ik ben het helemaal eens met Ab dat het voor een boel internetadverteerders nauwelijks interessant is, want die rekenen af op CPC, CPL of CPS. Maar voor dat soort adverteerders heeft Stir ook weinig meer te bieden dan een eerste orientatie op de aanbiedersmarkt. Daarnaast bestaat een tweede groep adverteerders, voor wie CPC etc nauwelijks relevant is om het succes van een campagne te meten. Voor die groep (die toevalligerwijze ook veel op tv doet) is Stir natuurlijk wel een zeer relevant onderzoek.En om het voor Peter dan speciaal nog even helemaal te verwarren: het is voor sites die traffic genereren niet interessant om een bezoeker snel 'weg te schieten' naar een andere site. Het is pas interessant om dat te doen als je min of meer weet wat die bezoeker zoekt. Dan is de kwaliteit van je verkeer namelijk hoog. Voordat je weet wat iemand zoekt moet ie onvermijdelijk een aantal pageviews maken. En ik ben de laatste om te ontkennen dat dat zoekproces op veel sites kan verbeteren.

Tjeerd Kramer

[quote]Gecombineerd met de contactfrequentie zegt dat in elk geval iets over de kwaliteit van het gebodene, lijkt me… [/quote] Dat is een onjuist conclusie. Neem webshop A en webshop B. Beide bieden product X. Als op webshop A het gemiddeld 15 seconden duurt om product X te bestellen, en bij webshop B slechts 10, dan zegt dit inderdaad iets over de kwaliteit van de website, maar dan wel precies het tegenovergestelde van wat jij impliceert…

Peter Wiegman

Waarom krijg je hier geen alert als er weer een reactie is geplaatst. De discussie is lastig te volgen zo . . .

John de Vroede

Leuke discussie, maar het hangt van veel meer factoren af dan alleen maar het bezoeken van een website/pagina. Doelstelling van de adverteerder (dus niet alleen bereik, maar ook resultaat, CPC/CPL/CPO) evenals type website. Alles over een kam scheren kan dus niet, maar een pageview geeft een grote gemene deler aan die nog steeds ook voor minder ervaren onlineadverteerders helder is. Killen van een pageview is te kort door de bocht. Wel is er behoefte aan eenduidigheid, al zien we hier dat vooral het verschil van mediumtypers en het krampachtig proberen te proppen van een meetmethodiek in het GRP-hokje steeds moeilijker wordt.

Marko

@ Bert, Nou ben ik toch wel benieuwd wat die'tweede groep adverteerders, voor wie CPC etc nauwelijks relevant is om het succes van een campagne te meten'dan wel "meet".Gaat het hier om branding?Hoe onderzoek je hiervan het resultaat bij een internetcampagne?

Kasper Katje

Oh 'de organisatie die objectieve bereikmetingen onder online uitgevers meet' komt weer om de hoek kijken. Hoe kun je nu ooit van objectiviteit spreken wanneer je zulke belachelijke bedragen durft te vragen voor deelname dat dit alleen haalbaar is wanneer je tot de vriendenkliek hoort en meedeelt in de bijna onrechtmatig hoge CPM tarieven en het krampachtig vasthouden aan dit afrekenmodel.  Aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat andere partijen zich dan ook maar eens goed en professioneel moeten verenigen en adverteerders en mediabureau's moeten zien te overtuigen van de voordelen van de andere afrekenmodellen.

Paddy

Wat is de waarde van een pageview? Bezoekers op portals als http://www.ukradio.fm of informatieve sites als Emerce of de http://www.vi.nl of Telegraaf zijn allemaal anders. Adverteerders moeten zelf ook beter nagaan waar ze willen adverteren, ipv alleen statjes opvragen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond