Deel dit artikel
-

“Streaming video met tv-kwaliteit via GPRS in 2003”

Update Streaming video met tv-kwaliteit zal al begin 2003 mogelijk zijn via bestaande GPRS-netwerken. Dat beweert het Engelse Mobile Video Imaging (MVI), dat daartoe speciale software heeft ontwikkeld die netwerk-onafhankelijk is en geen speciale chips in de toestellen vereist. GPRS-apparaten veranderen zodoende in mobiele pay-per-view televisies, zegt CEO van MVI Gerrard Williams.

Volgens MVI is het met hun technologie mogelijk om streaming video te leveren met een snelheid van 25 beelden per seconde, en dat zou al mogelijk zijn bij een bandbreedte van 25 Kb per seconde. Daarnaast zou het gaan om volledig schaalbare technologie, zodat het ook bruikbaar zou zijn voor toepassing via 3G-netwerken.

MVI zegt dat het in onderhandeling is met contentleveranciers en netwerkoperators. Het plan is om nog vóór kerstmis 2003 dertig mobiele tv-kanalen te lanceren met sport, nieuws en entertainment. Daarnaast wil het kanalen voor 'gesloten gebruikersgroepen' aanbieden, MVI denkt daarbij aan bedrijven die bepaalde bijeenkomsten middels een mobiele uitzending aan geselecteerde klanten beschikbaar kunnen stellen. Het is de bedoeling om de uitzendingen te combineren met een alert-service via SMS, waarbij een uitzending start zodra de waarschuwings-SMS wordt beantwoord.

2,5G (GPRS) mobiele apparaten veranderen door deze technologie in mobiele pay-per-view televisies, zo wordt gesteld door MVI. Het bedrijf denkt omzet te halen uit het licenseren van de software en uit de telefoonkosten. Deze laatste inkomsten wil het delen met netwerkoperators en contentleveranciers.

Volgens Gerrard Williams, de CEO van Mobile Video Imaging, heeft zijn bedrijf een toepassing voor 2,5 G netwerken ontwikkeld waarvan velen dachten dat het pas met 3G mogelijk zou zijn. "Het MVI-systeem is onafhankelijk van het netwerk of het apparaat en vereist ook geen speciale chips in de toestellen. Het kan substantiële omzetten opleveren", aldus Williams.

Hoe realistisch zijn de claims van MVI eigenlijk? Joost Beukers van adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates zegt dat de technologie weliswaar beschikbaar kan zijn, de vraag is of de beeldkwaliteit acceptabel is. "Met GPRS is een bandbreedte van tussen de 20 en 40 Kb beschikbaar, als de videostream naar een telefoonschermpje gaat dat een klein formaat heeft en weinig kleuren aankan, dan zou het goed kunnen." Volgens Beukers is er wel een ander probleem: "GPRS is nooit ontworpen voor streaming video. Streaming video-uitzendingen zouden het netwerk kunnen overbelasten, helemaal als we het niet hebben over een paar streams voor een heel klein publiek, maar over streams bedoeld voor de massa. Dan wordt de belasting aanzienlijk."

Igor Beuker, Director Online & Interactive van telecombedrijf O2 , beaamt dat het GPRS-netwerk eigenlijk niet bedoeld is voor streaming video, maar hij wijst er op dat overbelasting afhankelijk is van het aantal gebruikers. Wat eventuele technische beperkingen betreft zegt hij dat belangrijk is dat deze de 'user experience' negatief kunnen beïnvloeden. O2 is al een tijd bezig met het live testen van diensten in een 3G-omgeving, op Isle of Man. Daaruit is volgens hem naar voren gekomen dat streaming video inderdaad mogelijk is via GPRS, maar de user experience zou aanzienlijk beter worden bij gebruik van 3G-netwerken. "Streaming is veel beter geschikt voor UMTS. Maar ook de juiste handset is nodig voor de beste user experience. Daarom is met name de ontwikkeling van full color devices met grotere schermen belangrijk", aldus Beuker. Om de mobiele gebruiker toch tv-beelden te kunnen aanbieden biedt O2 aan Xda-bezitters de Go Alert -dienst. Daarmee kunnen gebruikers televisiebeelden downloaden, wat neerkomt op het binnenhalen van zo'n 250 Kb per keer. "Dat is weliswaar niet live maar het werkt prima via GPRS", aldus Beuker.

Wanneer gaat O2 trouwens UMTS en de bijbehorende diensten aanbieden? Beuker zegt dat het in ieder geval "niet vóór eind 2003" zal gebeuren, hij kan nog niet zeggen wanneer dat wel het geval zal zijn. "Dat hangt onder meer af van het tempo waarin applicaties ontwikkeld worden en de benodigde handsets beschikbaar komen. De operators houden met hun 3G-uitrol sterk rekening met de ontwikkeling van de juiste mobiele telefoons. Want niet alleen 3G is bepalend, van groot belang is ook het toestel."

Deel dit bericht

13 Reacties

A.Treur Jr.

Het regent nieuwe ontwikkelingen. Vandaag in een groot landelijk dagblad 'SBS zet vaart achter interactieve televisie'. En nu dit artikel over Streaming Video. Zoals eerder door mij {beschreven; http://www.emerce.nl/archives/nieuws/Media_Marketing/14561.html#hiero } zijn deze technieken en de mogelijkheden al langer bekend en voorradig bij de totale distributie. De sleutel ligt echter bij de contentsyndicaten meer nog dan partijen als MVI. Deze ontwikkelingen zijn hoopvol, zeker niet uniek en zullen pas tot volledige wasdom komen als deze schaalbare technologie bruikbaar wordt voor zowel 2,5 G als 3 G en andere digitale providers als bijvoorbeeld Digitenne en Kabel. En wat te denken van de mogelijkheden met Wifi. Het aanbrengen van schaal zal echter al bij de (digitale) productie van dergeljke formats al moeten plaatsvinden. De door Joost Beukers genoemde problematiek mbt overbelasting van het netwerk is om twee redenen onwaarschijnlijk. Ten eerste is het on-demand aanleveren van content een zaak van de syndicaten en zal nog wel even op zich laten wachten, en bij synchrone downstream van videostreamning zal het netwerk de belasting eenvoudiger aankunnen. Het dupliceren van signalen en het uitblijven van de upstream vraag op het moment dat streaming uitzendingen gaande zijn dragen daartoe bij. De sleutel tot succes ligt wederom weer bij serieuze content, dus direct bij de syndicaten.

Armand Gonzalez

Reeds een jaar zijn {wij; http://www.oplayostream.com } bezig met streaming video op het vaste internetkanaal. De behoefte aan content tegen een hoge kwaliteit, zonder mediaplayers en downloads op basis van klik & view neemt iedere week toe. Terwijl de technologie van oorsprong bedoeld is voor mobiele toepassingen. Deze techniek heet MVQ en is met steun van Nokia ontwikkeld. Op de Nokia 7650 is het reeds mogelijk deze beelden te ontvangen. De ervaring leert dat technisch georienteerde mensen kritisch zijn over deze ontwikkelingen, terwijl eindgebruikers, marketeers en andere contentproviders juist letten op het steeds volwassener worden van het internet, de mobiele telefoon en de mogelijkheden TV-beelden ook via een ander kanaal dan de traditionele vormen naar de juiste doelgroepen te communiceren. Het is kwestie van goed blijven inspelen met de techniek op de wensen van de consument. Dream it, Stream it, wordt dan vanzelf een realistisch motto.

Werner van den Rengen

Sorry, maar om de zoveel maanden is er weer een bedrijf dat claimt broadcast kwaliteit video te versturen via smalband verbindingen. De hele industrie richt zich inmiddels op MPEG-4, zie daarvoor {m4if.org; http://www.m4if.org } en dit verse {bericht; http://maccentral.macworld.com/news/0212/10.quicktime.php }.

Koos Koets

Sure, ik ben zelf een groot gadget freak, en heb zo een beetje wel de nieuwste zaken, maar als ik zo eens onder mijn mede gadget freaks kijk is er vrijwel niemand die op streaming video zit te wachten op hun mobiele apparatuur. Ten eerste: men wil helemaal niet betalen voor dit soort diensten als je ook zonder kosten lekker divx op je handheld kan kijken. Ten tweede, de kwaliteit is altijd minder. Zelfs op mijn 1.5 mbit verbinding lukt het maar zelden om op een fatsoenlijke manier streaming video te kijken. Maargoed, zoals mijn voorganger ook al zegt, elke paar maanden komt er weer een bedrijfje dat beweert het gras nog groener te maken dan het al is. Maar horen we na de introductie nog wel eens wat van dit soort bedrijven?

peter verkooijen

{Oplayo/MVQ; http://www.cam.de/Streaming/oplayodemos.html } is op het eerste gezicht indrukwekkend. Natuurlijk is het lastig voor nieuwe codecs om tussen WMV, Real en QT te komen, maar het gebruikersgemak is een ijzersterke troef. Oplayo is idiot proof. Mpeg-4 loopt maanden zo niet jaren achter de feiten aan, hoe hard de Mac-fans en Micosoft-haters ook blijven roepen dat het De Open Standaard is die alle andere codecs overbodig zal maken. Deze opmerking van Koos Koets snap ik niet: "Men wil helemaal niet betalen voor dit soort diensten als je ook zonder kosten lekker divx op je handheld kan kijken." Sinds wanneer bestaat streaming divx op handheld? En waarom zou content met een open source codec per definitie gratis zijn?

Koos Koets

Peter: Ik denk dat je mijn verhaal verkeerd begrijpt, ik doel op het feit dat men helemaal niet zit te wachten op streaming video, als men ook gewoon content via een vast punt op je mobile device kan zetten. Behalve dat het gratis is, is de kwalteit ook nog beter. Daarnaast, als je beetje weet wat de kosten zijn van GPRS dan zou je al moeten weten dat streaming video veel te duur is.

Michiel

Kan iemand mij adviseren wat nu de beste en snelste manier is voor het streamen van video's over het internet? windows media player, rt, qt etc. ik weet het niet meer! moet wel een manier zijn die zich inmiddels bewezen heeft?

werner van den rengen

Peter, hoezo loopt MPEG-4 achter? Qua beeld-en geluidskwaliteit is er nog zeker wat in te halen, (daar wordt hard aan gewerkt) maar qua omvang, compatibiliteit en acceptatie door de industrie loopt het erg voor. Op PC's kan MPEG-4 al op een grotere Installed User Base bouwen (QuickTime 6 en RealOne samen: 80%) dan Windows Media (versie 7 ca 55%). Maar eigenlijk doet de codec er niet toe. Dat is maar een klein stukje van de hele standaard. Denk aan transport, interactiviteit, formaten, enzovoorts, een standaard zou zelfs codec onafhankelijk moeten kunnen werken, en het leuke is dat MPEG-4 zo werkt, elke compatible codec is binnen die architectuur te gebruiken, vandaar de diverse profiles bijvoorbeeld. Daarnaast heb ik als consument liever een wat lagere kwaliteit dan dat mijn device een codec niet ondersteunt en ik dus helemaal niets kan zien! Wie denkt een zo grote omvangrijke standaard als MPEG-4 met enkel een codec voorbij te kunnen streven heeft het goed mis. Dit heeft niks te maken met de eeuwenoude Apple of Microsoft discussie is een non-issue, dat maak jij er (weer) van, het is gelukkig veel groter dan dat. De echt serieuze broadcasters in Europa zijn al druk bezig met het implementeren van MPEG-4, onderzoeken deze stap of hebben inmiddels un eerste testomgevingen gerealiseerd. Veel videocameraproducenten bouwen MPEG-4 compatibiliteit in en voor elk digitaal apparaatje worden players (afspeelchips of software) ontwikkeld. Wisten jullie al dat DivX5 haar codec laat testen op ISO/ISMA MPEG-4mcompatibiliteit? Overigens ben ik het met Koos niet eens dat streaming kwaliteit lager is, ik zie doorgaans erg goede kwaliteit en stabiele video's. Wel is UMTS/GPRS streaming onbetaalbaar, net als downloaden overigens. Ik las onlangs op een andere discussie dat een film van 90 minuten bekijken je via de huidige GPRS aanbieders een paar duizend euro kan kosten! Voor dat geld kun je een hele bioscoop afhuren.

peter verkooijen

Oh, OK. Nou snap ik je. Overigens mee eens dat niemand op streaming video op mobiel zit te wachten. Idem dito voor streaming audio versus mp3. MVQ/Oplayo is bij nader inzien nogal krukkig, dus dat zal de zaak niet redden. Misschien lukt het met een videovariant van Vodafone's ingebouwde cameraatje.

A.Treur Jr.

Aardig toch. Een discussie die zich voornamelijk over techniek lijkt af te spelen. De techniek is natuurlijk een belangrijke factor maar waarschijnlijk een ondergeschikte. Het is de consument die bepaald welke techniek in welke omgeving succes gaat hebben. Zeker is de constatering dat digitale informatie vanuit een datasource feitelijk op elke wijze gedisplayed kan worden een absolute noodzaak. En daar kom ik wederom op een oud maar zeer actueel stokpaardje. Hoe wordt de content (want daar hebben we het eigenlijk over) geproduceerd en hoe intelligent is het te gebruiken platform. Met andere woorden het toverwoordje is comtabiliteit. Resource A vraagt wellicht Mpeg 4, resource B werkt met DivX5, Real of wat dan ook. Het succes ligt zoals vaker bij de 'pull' partijen in de markt, namelijk content syndicaten en providers. Alhoewel die scheiding absoluut steeds minder duidelijk is zie Endemol, AOL etc.

Yah

MVI (mobile video streaming) is sinds deze maand al mogelijk in Turkije. Daar lopen ze meestal voor op dit soort zaken. De provider heet {Telsim; http://www.telsim.com.tr/eng/homepage.htm }. Ik heb ook al gelezen dat de service de eerste 2 maanden niets kost. Het zal daarna ook niet echt duur worden voor zover ik heb kunnen begrijpen. Ze kunnen dus live tv kijken op hun Nokia 7650. Hoe dat het er precies uitziet in de praktijk weet ik niet. Ik heb al wel de reclame gezien. Ik zal het ook eens navragen of het inderdaad zo rooskleurig is. Ik ben zelf een gadget fan en hoop dus dat het hier ook beschikbaar wordt. Het gaat er niet om of de kwaliteit super zal zijn of niet vind ik. Als het begin maar komt, zal het wel verder worden ontwikkeld.

Telsim

Gratis tot 1 mei, je kunt kijken naarStar , StarMax, JOY TV, KANAL 6, CNN, Fox Kids, MTV, top10 klips van de week, en ook de goals van wedstrijden die gespeeld werden via Nokia 7650, Nokia 3650, QTEC 1010, Compaq iPAQ Pocket PC H3600, H3700 ve H3800.  http://www.telsim.com.tr/servisler/eglence_servisleri/MVS/index.php (voor foto's)

Jeroen Winters

Wij zijn onlangs gestart met WEB-TV voor de vechtsportwereld. De proeven lopen nog om goede (live)streams naar de eindgebruikers te krijgen omdat wij écht streamen en geen video on demand gaan brengen. Het werkt dus net als televisie; iedereen kijkt op hetzelfde moment naar dezelfde uitzending. […] Wat wel weer teleurstellend is, is dat wij vandaag hoorden van VODAFONE dat het niet mogelijk is om een upstream via GPRS te doen om zo live te casten… heel simpel een sVHS signaal via de laptop uploaden. Als er iemand een oplossing heeft dan houden wij ons zeker aanbevolen! 2003, de ene technologische onwikkeling na de andere en dan wordt je toch weer verplicht om terug te vallen op minimaal ISDN modems, jammer.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond