Deel dit artikel
-

Streamingdienst Sony Qriocity binnenkort in Nederland

De streamingdienst Qriocity van Sony zal in september in de Benelux worden gelanceerd. Dat maakte Sony gisteren bekend in Badhoevedorp. De dienst zal beschikbaar zijn op de nieuwste televisies, Blu-ray spelers en de Playstation 3.

Fabrikanten van consumentenelektronica lijken een nieuwe inkomstenbron te hebben aangeboord door uiteenlopende internetdiensten aan te bieden op televisies, Blu-ray spelers en gamesconsoles. Dat werd gisteren nog eens duidelijk bij presentaties van Sony en Samsung. Het laatste bedrijf ontving handelaren en pers in de gloednieuwe studio van Endemol in Amsterdam.

Volgens marktonderzoeker GfK biedt de helft van de nieuw te leveren televisies in Nederlandse huishoudens in 2013 toegang tot internet. De infrastructuur wordt klaargestoomd, het aanbod volgt, stelde Laurens van de Oever van marktonderzoeker GfK eerder deze week al op de retailcongres van Emerce.

De meeste fabrikanten, van Philips tot Sony, bieden echter al volop diensten aan via gadgets op het televisiescherm. Bij Philips gaat het om Net TV, Samsung hanteert de naam Smart TV en Sony presenteerde een nieuwe reeks Bravia-televisies onder de noemer Sony Internet TV. Via het televisiescherm kan toegang worden geboden tot uiteenlopende diensten als Buienradar en YouTube. Philips Net TV lanceerde vorig jaar als eerste een Video on Demand-dienst met partner Videoland. De aanbieders betalen de fabrikanten voor toegang en volgens een woordvoerder van Samsung gaat het om ‘langlopende contracten’. Het model is vergelijkbaar met dat van de iPhone en iPad, die extra omzet genereren via App Stores en iTunes. Zo kunnen de fabrikanten nog eens extra verdienen bovenop de hardware.

Sony’s Qriocity is eerder vergelijkbaar met iTunes, maar beperkt zich tot streaming media, zowel film als muziek. De muziekdienst Music Unlimited was reeds beschikbaar in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje en is ook te benaderen via pc’s. Zo plaatst Sony de benodigde software op Vaio-laptops.

Sony wilde zich gisteren nog niet vastklampen aan prijzen voor de Benelux, maar gaat er van uit dat die overeenkomen met die elders in Europa. Zo zal een film minimaal 3,99 euro kosten en muziek kan onbeperkt worden beluisterd voor 9,99 euro per maand. De muziekdienst – met 6 miljoen tracks van onder andere Universal, Warner en EMI – wordt standaard onderdeel van de Bravia-serie. Ook bevatten de duurste modellen een camera voor het gebruik van Skype.

Samsung volgt binnenkort met een 3D video on demand-dienst met films van Dreamworks waaronder Shrek en Megamind. Ook deze dienst, die voorlopig alleen in Zuid Korea beschikbaar is, is toegankelijk via een app op het scherm van de televisie. Samsung koppelt overigens al zijn internetdiensten tevens aan de Galaxy Tab, die als afstandsbediening fungeert, maar ook als tweede televisiescherm. De gebruiker kan surfen op het internet, en tegelijk tv kijken op de tablet.

Geen van de fabrikanten kan overigens al iets zeggen over het gebruik van deze diensten. In het verleden was de interesse voor televisies die toegang boden minimaal.

Foto: mujitra (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond