Deel dit artikel
-

Strengere beveiliging online betalen vandaag van kracht

Sinds vandaag is de strengere beveiliging voor online betalingen van klacht. Voortaan is een tweestapsverificatie vereist. Deze maakt deel uit van de nieuwe Europese betaalrichtlijn PSD2 (Payment Services Directive 2) die daarmee definitief is ingevoerd. Voor Nederlandse webwinkels heeft de maatregel weinig betekenis.

Consumenten die online betalingen verrichten moeten zich voortaan kunnen identificeren aan de hand van verschillende kenmerken: naast een pincode kan dat ook een vingerafdruk zijn. Het invoeren van een credit card nummer en de bijbehorende CVC-code is niet voldoende meer.

De twee verplchte stappen moeten een combinatie zijn van een wachtwoord of persoonlijk identificatienummer (pin), het bezit van een creditcard of een smartphone en een persoonlijke eigenschap, zoals een vingerafdruk of een irisscan. Apple Pay maakt bijvoorbeeld gebruik van gezichts- en vingerafdrukherkenning.

De sterke klantenauthenticatie geldt weer niet voor contactloze betalingen in fysieke winkels en voor onlinetransacties met kleine bedragen.

In uitzonderlijke gevallen kan uitstel worden verleend voor wat Strong Customer Authentication (SCA) wordt genoemd. Landen als Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland hebben de deadline inmiddels al voor zich uitgeschoven. Handelsvereniging European Association of Payment Service Providers for Merchants (EPSM) pleit zelfs voor een uitstel van de deadline van 18 maanden.

De Nederlandsche Bank (DNB) verleent partijen extra tijd als het gaat om creditcardbetalingen. Handhaving laat ook nog even op zich wachten.

Voor Nederland is de verplichting geen al te grote overstap. De meeste Nederlandse webwinkels gebruiken iDEAL als betaalmiddel en die voldoet al aan de voorwaarden.

Thuiswinkel.org raadt webwinkels die ook credit card betalingen accepteren en nog geen maatregelen hebben genomen aan hun payment service provider te bellen en te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond