Deel dit artikel
-

Strijd tussen NVM en Zoekallehuizen.nl gaat door

De NVM en de nieuwe huizensite Zoekallehuizen.nl hebben de strijdbijl nog niet begraven. “Sommige makelaars geven zelfs aan dat hun externe sitebeheerder op eigen initiatief deeplinks vanuit Zoekallehuizen blokkeert,” aldus Gijs den Hollander, oprichter van Zoekallehuizen.nl. De NVM-huizensite Funda.nl is al jaren de grootste huizensite op de Nederlandse markt.

Den Hollander heeft verschillende makelaars benaderd om hen erop te wijzen dat de deeplinks naar hun site waren geblokkeerd. Den Hollander: “Een aantal van hen was niet op de hoogte van de blokkades.”

Realworks is de externe sitebeheerder waar Den Hollander op doelt. Het bedrijf, waar de NVM een belang in heeft, beheert volgens Realworks-directeur Theo Dorresteijn zo’n zes- tot zevenhonderd sites van NVM-makelaars. Dorresteijn zegt dat de blokkades op zijn initiatief zijn opgeworpen. “De NVM zat hier niet tussen.”

Toen hij hoorde over de nieuwe huizensite besloot hij meteen om over te gaan tot actie, iets dat hij in verleden, bij vergelijkbare acties, ook had gedaan. “De deeplinks veroorzaken veel nieuwe traffic, waar onze servers niet op ingericht zijn.” 

Dorresteijn heeft niet alleen technische bezwaren. “De makelaars zijn van tevoren niet benaderd of ze mee wilden doen. Ook ik ben niet ingelicht.” Een heel concreet bezwaar is volgens Dorresteijn dat in sommige gevallen de gegevens van de huizen niet juist worden overgenomen op Zoekallehuizen.nl.

De NVM laat op dit moment juridisch onderzoeken of het geoorloofd is wat Zoekallehuizen.nl doet. De makelaarsvereniging heeft vooral moeite met de presentatie van de huizen op de nieuwe site. Ook wordt volgens de NVM een deel van de informatie niet correct overgenomen. NVM-er André Dork: “Ik hoor van makelaars dat gegevens van huizen soms fout op Zoekallehuizen terechtkomen. Dan gaat het bijvoorbeeld om verkeerde huisnummers.”

Den Hollander van zoekallehuizen.nl vindt het niet erg dat de NVM juridische stappen gaat nemen. “Ik ben er van overtuigd dat wij een rechtszaak gaan winnen.” Wat hij wél kwalijk vindt, is dat er allerlei technische blokkades worden opgeworpen. “Zij verzinnen telkens nieuwe manieren om links naar de sites te blokkeren, waarna wij weer iets verzinnen om die ongedaan te maken.” Volgens Den Hollander gaan de blokkades zelfs zo ver, dat sommige makelaarssites helemaal niet meer bereikbaar zijn. “ Uiteindelijk is de consument daar de dupe van, want die heeft zo geen toegang tot het complete huisaanbod.”

Deel dit bericht

14 Reacties

Anonymous

Lang leve de gratis reclame voor Den Hollander…

Anders Floor

Deeplinks veroorzaken veel nieuwe traffic? En zoekmachines dan? Google, MSN, Yahoo, Ilse en consorten staan stampvol met deeplinks naar objecten op NVM-makelaarssites. Hoera, zeggen de makelaars, prachtig, krijgen we veel bezoekers op onze sites. Maar krijgt een makelaar een handjevol bezoekers per dag via een Funda-concurrent, dan houden de servers het opeens niet en staan de stoppen op springen.Van tevoren niet ingelicht door Google? Geen makelaar die er over valt. Van tevoren niet ingelicht door een Funda-concurrent? Bloeden zal het tuig! Laten we het beestje bij zijn naam noemen: alle strubbelingen vanuit de NVM-hoek hebben er gewoon mee te maken dat de vereniging niet blij is dat anderen geld verdienen aan NVM-content zonder daarvoor te betalen. Niet meer, niet minder. Dat is op zich een begrijpelijke stelling, en ik zie dan ook niet zo goed waarom de NVM zelf of via een ICT-partner er allerlei onzin-argumenten blij moet slepen. Te meer daar zoekallehuizen.nl waarschijnlijk gewoon de databankenwet overtreedt. De suggestie dat er alleen wat wordt geciteerd en alles dus auteursrechtelijk prima in orde is, lijkt me voorbarig. Zah.nl zuigt structureel en geautomatiseerd de databanken van onder meer de NVM-makelaars leeg, en slaat daarbij gestructureerde gegevens zoals adres, plaats, prijs, foto en omschrijving op in een eigen databank. Die wordt door zah.nl vervolgens in eigen beheer geëxploiteerd via onder meer advertentieverkoop. Gezien de uitspraak van de Hoge Raad die de NVM in het gelijk stelde de rechtzaak tegen El Cheapo – zie ook http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=48451 – lijkt me hier juridisch wel wat te halen. Vraag is alleen wie een zaak zou moeten aanspannen. Immers, de site van de NVM zelf wordt niet "leeggezogen" en Funda.nl evenmin: Zah.nl haalt de gegevens direct op bij de makelaarssites zelf. Ik ben bang voor de NVM dat zij in deze kwestie dan ook geen partij is en dat het aan de individuele makelaars zelf is om actie te ondernemen. Ik zie het niet snel gebeuren dat makelaar De Vries voor zijn bestand van 30 huizen naar de rechter stapt. Zeker niet als hij ziet dat zah.nl een positief resultaat heeft: hij krijgt meer en kwalitatief betere leads op zijn website. Vooral vanwege dat laatste denk ik dat de verdedigingstactiek van de NVM sowieso achterhaald is. Niet alleen zullen initiatieven van derden – zoals zah.nl – steeds slimmer worden en steeds beter de mazen in de databankenwet weten te vinden, ook worden zoekmachines steeds intelligenter. Google kent bijvoorbeeld al tijden een shopping variant onder de naam Froogle, en het is slechts een kwestie van tijd voordat een van de zoekmachines met een volautomatische onroerend goed-zoeker op de markt komt. Op haar eigen site stelt de NVM: "Marktinzicht, expertise en visie liggen ten grondslag aan onze positie." Als dat werkelijk zo zou zijn, zou de vereniging minder focussen op verdedigen en ingraven, en meer op mogelijkheden zien en kansen pakken. De leden hebben er recht op.

roger

Arrogantie ten top de NVM! Nieuwe initiatieven zijn goed en moeten niet zo extreem gemanipuleerd kunnen worden door de machtige en grote partijen.

Rinus

@Anders Floort:De 'databank' van huizen van één makelaar is weliswaar een databank, maar dit is een spinoff van de hoofdactiviteit van een makelaar en kan dus waarschijnlijk niet worden aangepakt met de databankenwet. Anders zou je ook een complete website als een databank kunnen zien en een zoekmachine aanklagen omdat deze je site spidert.Voor Funda is hun databank de hoofdactiviteit dus dan heb je wel een probleem (zie El Cheapo). > Zeker niet als hij ziet dat zah.nl een positief resultaat heeftHet probleem is nu natuurlijk dat een makelaar vrijwel geen bezoek op zijn website krijgt. Als je NVM-makelaar bent hoor je volledig aan het infuus van Funda te liggen. Daarom doet de NVM er ook alles aan om dat zo te houden, het is namelijk het grootste gedeelte van hun bestaansrecht (hoeveel makelaars zouden er NVM-lid zijn om hun huizen op Funda te kunnen zetten) en de NVM schuwt dan ook geen enkel middel om zijn dominante positie te behouden. Ook al houdt dat in dat zij voor makelaars de beslissingen nemen om bezoekers van hun gewone site af te houden. Want wie gelooft er nu werkelijk dat Realworks dit op eigen houtje gedaan heeft? Als het alleen maar gaat om het feit dat het teveel verkeer is waarom:- verwijs je dan naar Funda (daar heeft Realworks toch niets mee te maken?)- open je Funda in een nieuw venster En waarom kom je met de smoes dat het gaat om teveel verkeer? Wie wil niet zoveel mogelijk bezoekers op zijn website en welke provider bepaalt voor zijn klanten welke bezoekers zij wel en niet op hun website mogen hebben? Nee hoor, Realworks = NVM = Funda en dit hele boeltje spant gewoon samen om zoveel mogelijk centjes te verdienen voor elkaar, en het belang van de aangesloten makelaars is iets waar je natuurlijk niet over moet beginnen. Ik denk dat de NMA hier maar eens goed naar zou moeten kijken.

Wilfred Stegeman

Kunnen hier alsjeblieft (!) weer artikelen worden geplaatst die gaan over interessante, nieuwe uitdagende en spannende ontwikkelingen op het gebied van o.a. ICT. Dit artikel hoort thuis als reactie onder het eerdere artikel over dit onderwerp en zeker niet als nieuw, oftewel nieuwswaardig, bericht in de koppen. Dit verhaal is een achterhoedegevecht waarin weinig mensen, anders dan Den Hollander en de marketingvogels van de NVM, in mijn beleving nog geinteresseerd zijn.

VastgoedDirect

Ik wens de heer Den Hollander veel succes met zijn zoekmachine en kan je verzekeren dat er buiten de gevestige kanalen voldoende ruimte ligt om eigen busisness op te bouwen. VastgoedDirect.nlMartijn Julius

Reinout

Ondertussen lacht Zah.nl zich een ongeluk. Mooie publiciteit. Als ik zah.nl was, zou ik funda nog wel even een bloementje sturen voor de "free publicity". Begrijp me niet verkeerd. Ik moedig zah.nl zeker toe met die project. Zodra er een zitting komt. gelijk persbericht eruit. kijk maar naar route mobiel. Wordt dankzij de ANWB een gevestigde naam in Nederland. Marktwaarde van het merk schiet omhoog. Succes.

Kelly

Dat de BETERE zoek site voor de consument moge winnen. Zonder dit artikel had ik nooit zah.nl bezocht. als je via zah.nl een huis zoekt en je krijgt van Real Works de anti deeplink site kun je altijd nog direct naar de site van de makelaar gaan. Kijken of NVM dit ook gaat verbieden;)

Erwin van Lun

Wat Funda volgens mij zou moeten doen is om tafel gaan met andere huizen aanbieders. Hierin zouden zij moeten praten over een gemeenschappelijke database of in elk geval een standaard hoe een huis op te slaan. Op deze wijze maken zij het aanbod compleet. Vervolgens zouden deze geintegreerde content beschikbaar moeten komen via Funda EN andere partijen of misschien zelfs wel op de site van de individuele makelaars. Deze sites moeten vervolgens hun toegevoegde waarde laten zien in relatie tot de huizenzoeker. (SMS service, advanced zoeken, onderhandelingen e.d.).

cetin sevim

Beste Erwin,  Wat je voorstelt is heel goed. Ik ben echter bang dat dat niet gaat lukken.Strategie van FUNDA is:"Marktpositie in NL behouden, groei in het buitenland zoeken en vooral de concurrentie/toetreders in NL zoveel mogelijk buiten de deur houden" Wat wil je als je aandeelhouders hebt die in FUNDA flink hebben geïnvesteerd graag een goed rendement willen behalen. En rendement halen ze! Niet te weinig ook. Ruim de helf van hun omzet wordt gegenereerd door advertentieinkomsten!! OMZET 2004 ruim 6.000.000 dus reken maar uit.

Robin

Ik heb gewerkt met de NVM / funda achterkant TIARA. Dit is een systeem dat aan geen kanten deugt – continu kapot, niet in lijn met de specificaties, langzaam, bizar slecht in elkaar gezet, onhandelbaar.Het zou me niets verbasen als zah.nl dit gewoon heeft gedaan uit frustratie van het werken met TIARA!De brief die NVM naar de makelaars en de sitebeheerders heeft verstuurd is ronduit schandelijk, met de kracht waarin zij wel even vooronderstellen dat het in de beste interesse voor een makelaar is om hun panden zo min mogelijk to kunnen zien.Top initiatief en succes zah.nl 🙂

Joyce

tja te veel traffic voor NVM-makelaars…lijkt me alleen maar gunstig voor de verkoop van woningen. En de NVM / Makelaars hebben inderdaad nog een kronkel in hun hoofd dat men denkt dat ze niet te veel informatie van het object moeten vrijgeven omdat er anders geen bezichtigingen geboekt worden.  Verder zijn de NVM makelaars beedigde makelaars, deze 'zouden' dus een betere service moeten verlenen dan niet NVM'ers. Dit is volgens mij ook een reden waarom zij NVM aanbod niet willen 'vervuilen' met aanbod van anderen. We wachten wel af wat er uitkomt.  Blijkt dat ZAH inderdaad ongevraagd content van de sites van makelaars mag grabben dan graven zij ook hun eigen kuil. Er zal dan een enorme wildgroei aan verzamelportals ontstaan. Alleen hebben de nieuwe initiatieven het dan veel makkelijker – ze hoeven alleen nog maar de pagina's van ZAH te grabben.  ZAH zorgt ervoor dat ze continue scriptjes schrijven om de deeplinks actief te behouden, de rest hoeft alleen maar deeplinks van ZAH te jatten.

Marko

In basis geen bezwaar tegen dit soort woningsites, echter het vervelende van dit soort sites is het gebrek aan toezicht op juistheid van de gegevens. Woningen worden met verkeerde prijzen gepresenteerd, foto's worden er niet bij geplaatst of zijn niet correct, woningen die niet meer te koop staan, staan nog steeds op deze site, open huis meldingen van weken geleden staan nog op de site. Voor een woningzoekende zal dit geen probleem zijn, voor een verkoper kan dit erg vervelend en storend zijn en wellicht zijn verkoop bemoeilijken. Dus voor u oordeelt, beeld u in als verkoper van juist die woning met verkeerde foto en prijs en vraag uzelf hoe u zou reageren.Een makelaar.

Tom

Stukje gelezen in de Quote. Gijs Den Hollander wist waarschijnlijk van tevoren niet wat hij zou los maken met deze site. Ik ben een voorstander. Vrije markt noemen wij dit.  Wie nog meer van dit soort fantastische iniatieven heeft kan zich melden bij ondergetekende. Wij houden ons bezig met het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe internet concepten. Dus lieve mensen, heeft u een idee mail dan snel. Gr Tom H.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond