Deel dit artikel
-

Succesvolle YouTubers vaak hoogopgeleid

Relatief veel prominente Nederlandse YouTubers zijn hoogopgeleid. Vier op de tien YouTube-sterren hebben een HBO- of WO-opleiding afgerond, terwijl dit aandeel voor alle Nederlanders ruim 10 procent lager ligt. Dit blijkt uit onderzoek van CVSter.nl naar de opleidingen van Nederlandse YouTubers met meer dan 100.000 abonnees.

Met name gamers blijken vaak een vervolgopleiding te hebben in het hoger onderwijs. Meer dan de helft van de YouTubers die gaming-video’s maakt heeft een HBO- of WO-diploma (53,6%). Zo volgde Joost Bouhof van het kanaal JoostSpeeltSpellen (558.000 abonnees) een HBO-opleiding en rondde Rick Broers van SerpentGameplay (115.000 abonnees) een WO-master af.

Veel YouTubers volgden een vervolgopleiding die relevant is voor het opbouwen van een succesvol YouTube-kanaal. Zo is de meest gekozen richting audiovisueel/multimedia, gevolgd door opleidingen in marketing/communicatie.

Er zijn echter ook YouTubers die zich hadden voorbereid op een andere carrière. Zo volgden sommige YouTube-sterren een opleiding in bijvoorbeeld Luchtvaart, Onderwijs, Scheikunde, Werktuigbouwkunde, Biologie of Rechtsgeleerdheid.

Bijna driekwart van de succesvolste Nederlandse YouTubers is geboren in de jaren negentig. De gemiddelde YouTuber is momenteel 26 jaar en 7,1 procent is nog minderjarig.
— einde persbericht —

Deel dit bericht

1 Reactie

KoalaBear

Vind het verband niet super sterk als het anders maar 10 procent lager ligt.

Mijn vermoeden is eerder dat het komt dat de ouders van de YouTubers meer financiele middelen hebben, waardoor ze dus een opleiding hebben kunnen doen, maar ook meer (financiele) ruimte hebben hiervoor. En mogelijk ook meer tijd, of vroeger in het leven, in contact zijn gekomen met het elektronica (camera)/internet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond