Deel dit artikel
-

SwapitShop ten onder

De SwapitShop, een ex-GorillaPark onderneming, bestaat niet meer. Het bedrijf is niet in staat geweest extra investeringen te vinden en heeft zijn activiteiten moeten stoppen. Een doorstart is van de baan. De Swapit Shop werd 2,5 maand geleden van GorillaPark overgenomen door WebSwappers Ltd, 'the UK's leading swapping business'. De Swapit shop heeft nog geen jaar bestaan.

Op 27 oktober 2000 maakte incubator GorillaPark de start bekend van SwapitShop . Tegelijkertijd maakte GorillaPark destijds een samenwerking met Granada Media bekend. Granada Media investeerde zeventien miljoen euro in de SwapitShop.

Het Engelse WebSwappers zou SwapitShop herlanceren. Het is niet zover gekomen. Enige tijd na de overname werden de werkzaamheden gestaakt. WebSwappers is een in Londen gevestigd bedrijf dat startte in 1999 en is sindsdien volgens eigen zeggen, de eerste en leidende 'swapping business'. De SwapitShop zou, zo maakte GorillaPark tijdens de lancering tien maanden geleden bekend, een 'eBay-achtige' ruilmarkt voor kinderen moeten worden. De SwapitShop stelde kinderen in staat om speelgoed te kopen en te verkopen met virtueel geld, Swapits. Swapitgeld wordt verdiend door het verkopen van eigen speelgoed. De SwapitShop is van start gegaan in Engeland, de bedoeling was in snel tempo uit te breiden richting andere landen in Europa en de Verenigde Staten. Een beursgang binnen twee jaar was het doel. GorillaPark investeerde 500.000 euro aan startkapitaal.

Op de Swapit-site wordt aangegeven dat er geen extra investeringen voor de 'relaunch' konden worden gevonden. De klanten zijn daarmee de klos. De verkregen swapits kunnen niet ingewisseld worden tegen geld of goederen en de SwapitShop is niet in staat financiële compensatie te bieden. De goederen die door de consumenten zijn ingebracht bij de SwapitShop, zijn eigendom geworden van Webswappers en worden nu gevorderd door de schuldeiser. De SwapitShop geeft op de site aan niet te weten wat de schuldeiser wil doen met de door de consumenten ingestuurde cd's en games.

Virtueel geld lijkt geen lang leven beschoren te zijn op internet. Eerder stopte Yooz.com de activiteiten en ook alternatieve valutasite Beenz.com heeft aangekondigd te sluiten.

CEO van Gorilla Park Jeroen Mol kon nog niet worden bereikt voor commentaar.

Deel dit bericht

6 Reacties

Teun van Essem

tja, wie winst maakt is een lul, toch Jeroen/Jerome? Geldt uiteraard ook voor GP zelf; zou tornado-insider winst maken ? Of is 'ie nog "Crossing the Chasm"? P.S. ga zo door Jerommeke, kun je gauw naast Maurice plaatsnemen. Wellicht wil Frank Verschoor wel op je stoel!

Friso

Het mislukken van dit soort sites zorgt er in elk geval voor dat het vertrouwen van de internetter in 'virtueel geld' tot een absoluut nulpunt daalt. En omdat het hele idee achter geld als ruilmiddel is gebaseerd op vertrouwen, denk ik dat alleen een (garantie van) bank of financiële instelling ooit nog een kans kan maken om succesvol e-geld te introduceren. Is trouwens ergens bekend hoe groot in Nederland de markt is van kinderen tussen de 6 en 14 die daadwerkelijk on-line transacties uitvoeren (aantoonbaar dus)? Lijkt me niet zo'n hele grote doelgroep.

Paul de Beer

Ik wordt er een beetje mies van. Als ik de berichtgeving hier en in andere media mag geloven, gaat internet morgen in z'n geheel dicht. Er is geen droog brood aan te verdienen, niemand zit op dat flut-net te wachten. Ook Emerce begint ondertussen op het Kamer van Koophandel krantje te lijken, dat lees ik ook alleen om te zien wie er nu weer naar de klote is… Daar krijg ik – zoals gezegd – geen strak voorhoofd van. Waar hebben we het hier nu over? Er vallen een berg flutinitiatieven om. Big deal, niemand die daar iets in zag, of het nu om Boo.com (weet-je-nog), Letsbuyit.com (samenkopenstajelekkerooknietsterkermeedus) of andere megalomane projecten betreft, ik lig er als consument en professional niet wakker van. Ik kocht er niets, ik wilde er niets kopen. Dat was haartje 1 zogezegd. Nu wordt haartje twee geschoren. Dit zijn de 'visonairen'. Ik noem geen namen. Deze mensen verruilde de powerpoint-presentatie voor een zakjapanner. Toverwoorden: E-crm, e-HRM, Supply-Chain-integration, e-billing, Wap, you-name it. Tassen geld van grote partijen, beurstoestanden etc. Hier was/is het probleem niet zozeer de visie, maar volgens de zakjapanner zou alles binnen 18 maanden winstgevend zijn (moest ik persoonlijk al in 1996 erg hard om lachen, toen ging Industry.net over de kop, had men echt wat van kunnen leren). Is nu over-en-sluiten, prima. Douchen, omkleden, zouden we vroeger zeggen. Ik zag er de toegevoegde waarde niet van in, maar ja, ik ben dan ook geen visionair. Daarnaast zijn er nog een paar bouwers die bij nader inzien toch niet zo briljant bleken als hun flash5/java/dhtml/activeX-enabled presentaties off-line op een 21? TFT deed vermoeden? Tot zover. Maar wat dan? Gaat iemand mij serieus wijsmaken dat een branche waar 7 miljoen Nederlanders elke maand wel een paar tientjes aan uitgeven op sterven na dood is? En dan heb ik het bewust niet over de rest van de wereld, laat staan de markt van bedrijven onderling. Wil iemand hier serieus de stelling verdedigen dat het bedrijfsleven geen cent te makken heeft en geen geld gaat uitgeven. Of dat de economie zo dood als een pier is en dit altijd zo blijft? Hou toch op, schei toch uit. Als ik alleen al naar de website van Emerce kijk dat zie ik geld. Ja, niet als je er een lullige Lasso applicatieserver achter hangt, dat zielige ding weet na 300 bezoeken nog steeds niet wie ik ben. Volgens mij ontbreekt het in de branche gewoon aan mensen met een beetje gezond verstand, ik kan zo tien sites opnoemen die vandaag (dramatisch) slecht zijn, waar erg veel mensen komen en die met gezond verstand en beperkte investeringen tot prima winstgevende projecten of bedrijven kunnen uitgroeien. Waarom lees ik daar nooit eens iets over?

Friso

Maar Paul toch, nou moet je niet mies worden over het Internet zelf! Dat Internet is volstrekt immuun voor alle e-commerce ellende die wij er over uitstorten. Daar kan het Internet ook niets aan doen, tenslotte is het maar een collectie aan elkaar verbonden computers (en koelkasten tegenwoordig) zonder enige eigen 'mening' of 'belofte' over het dataverkeer dat er overheen raast. Wat mij verbaast is dat je bij de zoveelste omvallende get-rich-quick dot.com altijd op een soort verwijtend toontje leest dat Internet de commerciële belofte niet waarmaakt. Wie heeft die belofte dan gedaan? Wijzelf toch zeker? Vooral dagblad- en rtv-journalisten zijn er altijd als de kippen bij. Door hen is Internet al meerdere malen dood verklaard. Het is net zoiets als dat je het medium radio dood verklaart omdat er een radiostation omvalt. Kom nou toch. Kennelijk zit er in de manieren waarop we nu geld proberen te verdienen met het Internet gewoon (nog) geen muziek. We hebben het medium nog niet in de vingers. Nah, proberen we toch wat anders. Het lijkt een beetje op kievitseieren zoeken: wie vindt de volgende (na e-mail en www) killer-app voor het Internet het eerst? Je hebt gelijk als je zegt dat er zoveel kleine, slordige sites zijn met een groot en trouw publiek dat 'ondanks' de trage servers en de niet helemaal perfecte software steeds maar terug komt. Dat hobbyisme is nou net die grote kracht van Internet — vanwaar komt toch die neiging om altijd grote, glimmende en gelikte sites te willen bouwen? Sites als Emerce zitten op goud, want er is publiek. Binden die mensen! Kun je na verloop van tijd het blad de nek omdraaien en inkomsten genereren met je website (zolang al die anderen nog in banner-ads geloven is dat sowieso niet zo moeilijk). Maar dan moet je wel interessante dingen bedenken, en daar zit nu de crux. Luisteren helpt ook trouwens, ik heb de afgelopen weken al meerdere malen mensen zien vragen om een extra forum alhier en een live-chat mogelijkheid waar ook 'kopstukken' langs kunnen komen. Wanneer zou dit komen op emerce.nl? Wie weet browsen we over een jaar wel helemaal niet meer met 'browsers' die '*ML' als taal hebben. Wie weet ontwikkelt een slimme gast (of een bepaald bedrijf) een ander soort interface. De grap daarvan zou alleen al zijn dat het gros van de huidige gebruikers niet begrijpt dat 'Internet' niet gelijk staat aan 'Web' (dat wordt nog een schok); wanneer komt de opvolger van het www? Ik denk dat MS een eigen dienst met een eigen protocol gaat inbakken in de volgende versie van Windows (ze komen al in de buurt met MSN Explorer). Kun je alleen meedoen als je ook Windows hebt. En dan staat het hele model weer op zijn kop… joepie! Kunnen we weer allemaal bewijzen dat we lean en mean zijn en met veranderingen kunnen omgaan!

jansen

Gorillapark? Was dat ook niet het bedrijf dat Hot-orange naar de beurs zou brengen? Zij stonden niet eens in de jungle rating top 10 van internetwarenhuizen. Bestaat Hot-orange nog of is dat het volgende artikel? Kan iemand mij vertellen welke baby-gorilla wel goed draait.

mark

swapitshop failliet! wat kon er eingelijk doen? welk onderzoek is er gedaan of er wel vraag naar was? of heeft men gorilla park een bierviltje laten tekenen?. heren gorillaparkers: wellicht dat u al deze reacties leest, want u wilt natuurlijk heel graag weten wat er geluld wordt over u en er is toch steeds minder werk te doen. daarom dat ik u geheel zonder kosten een aangepaste pay off geef voor uw verdere communicatie: from idea to ipNO.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond