Deel dit artikel
-

T Mobil neemt helft Ben over

Het Duitse T Mobil neemt voor 1 miljard Euro de helft van de aandelen in Ben over. T Mobil is onderdeel van Deutsche Telekom. De rest van de aandelen blijft in handen van de bestaande aandeelhouders Belgacom en TeleDanmark. De Europese mededingingsautoriteiten hebben de overname al goedgekeurd.

Het Duitse bedrijf krijgt voor de 1 miljard Euro de helft min een van de aandelen, die het overneemt van de andere twee aandeelhouders TeleDanmark en Belgacom. Met name Belgacom heeft een groot deel van de aandelen verkocht. Teledanmark heeft straks 15 procent van de aandelen en Belgacom 35 procent. Dat T Mobil de helft min een van de aandelen heeft houdt verband met het stemrecht binnen de nieuwe samenwerking.

T Mobil fungeerde eerder dit jaar al als sterke partner van Ben bij de biedingen op de UMTS frequenties. In het consortium dat gevormd is om mee te bieden had T Mobil al een aandeel van 50 procent min een aandeel. De andere partijen hebben daarin de rest van de aandelen in handen, net als bij Ben.

"T Mobil is al in andere landen actief, het lag dus voor de hand dat ze ook in Nederland een voet aan de grond wilden krijgen", zegt Hennie van der Heiden, woordvoerde van Ben. Er gaat niet zoveel veranderen voor Ben, verwacht Van der Heiden. "We hopen veel synergie-voordeel te behalen uit de samenwerking. T Mobil ontwikkelt diverse producten die we ook hier zouden willen toepassen." Over welke nieuwe diensten het gaat wil Van der Heiden nog geen uitspraak doen.

"De samenwerking met T Mobil biedt ons wel de mogelijkheid om onze doelstelling te verwezenlijken om de leidende partij te worden in draadloze communicatie," zegt Van der Heiden. In die zin zullen de krachtsverhoudingen op de Nederlandse telelcommunicatiemarkt wel wijzigen.

"Wij zullen eerder met GPRS en UMTS actief zijn," zo zegt een woordvoerder van T Mobil. "Daar ligt een groot voordeel voor Ben straks. Ze kunnen leren van de manier waarop het in Duitsland is aangepakt." Of er straks ook extra in Ben geïnvesteerd gaat worden om de aanbieder aan een groter marktaandeel te helpen in Nederland wilde de woordvoerder niet zeggen.

T Mobil heeft in Duitsland ongeveer 15 miljoen abonnees en had vorig jaar een omzet van 9,8 miljard D-Mark.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond