Deel dit artikel
-

Takeitnow pleit voor optreden overheid bij aanvallen

Webwinkel TakeitNow pleit voor meer overheidsbemoeienis bij hacker-aanvallen. De servers van de winkel lagen binnen korte tijd twee keer onder vuur. Met zogenaamde DDoS-aanvallen – Distributed Denial of Service-aanvallen – slaagden onbekenden erin de servers plat te leggen. "Bescherming hier tegen is een taak van de overheid, daar komen ze niet mee weg", aldus Martijn Hoogeveen, directeur van Takeitnow.

De vraag om aandacht voor het probleem is dan ook met name gericht aan de overheid, zegt Hoogeveen. Via de Thuiswinkel-organisatie wil hij proberen een standpunt te formuleren zodat de overheid daarmee regels kan opstellen.

Eerdere contacten met de verantwoordelijke politiediensten, na een hackers-aanval, stelden Hoogeveen niet echt gerust. "Vooral de gelatenheid viel op." Ook de CRI laat hacks voor wat ze zijn, zegt de directeur. "In bijvoorbeeld de VS is het besef van het gevaar voor dit soort aanvallen veel groter." Ook voor (host)providers dienen er regels opgesteld te worden. Zij dienen al het mogelijke te doen om misbruik van de diensten te voorkomen. Provider Xs4all, zelf voortgekomen uit de hackerswereld, is wat Hoogeveen betreft het lichtend voorbeeld hoe een provider zich dient te gedragen.

In een persbericht doet Takeitnow ook de suggestie dat de aanvallen op 6 en 15 maart door een concurrent gedaan zijn. De bewering haalt Hoogeveen zelf enigszins onderuit. Volgens hem vonden de aanvallen juist op vrijdagavond en in het weekeinde plaats, wat duidt op het werk van een hobbyist.

DDoS-aanvallen – Distributed Denial of Service-aanvallen zijn wereldwijd een plaag die zeer lastig te pareren valt, doordat een vloedgolf aan requests een server overspoelt vanuit zeer veel verschillende bronnen (IP-adressen van gekaapte pc's of servers). Op 6 maart werd bij Takeitnow een piekwaarde van 200 requests per seconde bereikt, voordat een webserver down ging.

Deel dit bericht

3 Reacties

DikkieDik

Yeah sure, via de Thuiswinkel-organisatie nog wel, hypocrieter kan het niet. Alles moet op het Wilde Web maar via zelfregulering geregeld worden, maar zodra de eigen toko slachtoffer wordt is het wel ineens een zaak voor de overheid.

K. de Wildt

Tsja, de waarheid zal wel weer ergens in het midden liggen zeker? Je hebt een winkel. Je hebt inbrekers. Je hebt Politie. Off-line en On-line. De winkelier heeft de taak zijn winkel tegen diefstal en criminelen te beveiligen. De politie heeft als taak om inbrekers en criminelen op te sporen. Off-line en On-line. Off-line zijn er al grote problemen om de inbrekers op te sporen m.b.v. het aanwezige politie-apparaat. On-line…? En ach, dat de thuiswinkelorganisatie hiervoor ingeschakeld wordt is niet eens zo slecht. Dan doen die ook nog eens wat voor het abonnementsgeld dat die winkeliers betalen, i.p.v. eigen veren in de kont steken van de aangesloten winkeliers d.m.v. Thuiswinkel Awards (waarvoor je jezelf als site had aan moeten melden en voor betalen! om genomineerd te zijn). Ik wens TakeitNow succes, 'n attack is 'n attack en criminele daad, maar vrees dat ze voorlopig weinig gehoor zullen vinden.

radja

Nu is een DDoS (distributed denial of service) niet vergelijkbaar met diefstal. Het is eerder te vergelijken met zo'n honderd demonstranten die voor de deur van een winkel demonstreren, zodat niemand erdoor komt. Misschien niet aardig, maar nog geen diefstal.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond