Deel dit artikel
-

Techindustrie verdeeld over plan Bush

Veilingsite eBay zegt niet van plan te zijn dividend uit te keren aan zijn aandeelhouders. Het bedrijf meldde dit in reactie op het plan van president Bush om belasting op dividend af te schaffen. Oracle en Cisco overwegen juist wel dividend aan hun aandeelhouders uit te keren.

Het dividend dat bedrijven aan de aandeelhouders uitkeren wordt in de Verenigde Staten momenteel nog op twee niveaus belast. Eerst bij het bedrijf als winst, daarna bij de ontvanger als inkomsten. Bush diende eerder deze week een omvangrijk belastingplan in dat grotendeels steunt op het afschaffen van belasting op dividend, er is een bedrag mee gemoeid van 674 miljoen dollar.

Van de 256 technologiebedrijven op de Standard & Poor's 500 index keren slechts 38 dividend uit. Het uitbetalen van dividend raakte bij technologiebedrijven in onbruik. Ze investeerden de winst voornamelijk in R&D en overnames. Op een verkapte manier werd af en toe dividend uitbetaald met het terugkopen van aandelen. Beleggers vertrouwden erop dat dit de beste methode was, maar met de koersdalingen van de afgelopen twee jaar zijn ze daar minder zeker van geworden.

Enkele technologiebedrijven hebben een goedgevulde kas, zoals Cisco en Microsoft. Toch wezen aandeelhouders van Cisco in november nog een voorstel af om dividend uitgekeerd te krijgen. Het belastingplan van Bush moet de drempels voor het uitkeren van dividend wegnemen en daarmee beleggen weer aantrekkelijker maken. Oracle kondigde al aan het uitkeren van dividend te overwegen als het voorstel van Bush aangenomen wordt, Cisco overweegt hetzelfde te doen, aldus CEO John Chambers tegenover AP.

eBay , een van de grote winstmakers onder internet- en technologiebedrijven, kondigde echter aan voorlopig geen dividend uit te keren. Chief financial officer Rajiv Dutta zei dit op een conferentie in de Verenigde Staten, meldt Reuters. "We geloven al enige tijd dat het passender is voor ons bedrijf om een bedrag aan strategisch kapitaal op onze balans te hebben", aldus Dutta. eBay heeft momenteel rond de 750 miljoen dollar in kas. Mogelijk dat het bedrijf toch nog overstag gaat, onder druk van aandeelhouders. Dutta laat al weten dat er "in principe geen bezwaren" zijn tegen het uitkeren van dividend en dat het bedrijf geen directe noodzaak heeft bij het aanhouden van de geldvooraad.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond