Deel dit artikel
-

Tekst European Media Freedom Act gelekt

De Europese Commissie sleutelt aan een meer geharmoniseerd mediabeleid binnen de Europese Unie. Dat blijkt uit een gelekt vertrouwelijk voorstel voor een zogeheten European Media Freedom Act (EMFA), waaruit onder meer Villa Media citeert. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zal het definitieve voorstel naar verwachting aanstaande vrijdag 16 september presenteren.

Het voorstel legt grote platforms de verplichting op transparant te rapporteren over zaken als bezoekcijfers, zodat adverteerders en mediabedrijven daarop hun beleid kunnen afstemmen.

Verder legt de EMFA beperkingen op rond omvang en inzet van reclamebudget van overheden.

De Commissie constateert dat sommige lidstaten zich in toenemende mate bemoeien met het redactionele proces bij mediabedrijven, soms via wetgeving. Het is volgens de Commissie de hoogste tijd binnen de Europese Unie redactionele onafhankelijkheid wettelijk te garanderen.

Het is verder van belang dat er wettelijke internationale standaarden komen, die de onafhankelijkheid van publieke omroepen vastleggen. Volgens de Commissie biedt alleen een stabiele, meerjarenfinanciering afdoende garantie tegen beïnvloeding als gevolg van jaarlijks terugkerende budgetonderhandelingen.

De inzet van spyware tegen mediabedrijven en journalisten en wordt expliciet verboden, behalve wanneer de nationale veiligheid in het geding is.

In een reactie op het gelekte document stelt NVJ-secretaris Thomas Bruning dat de EMFA-voorstellen ook voor Nederland van belang zijn, omdat hier sprake is van stevige en voortdurende mediaconsolidatie. In Nederland staan Talpa en RTL op het punt samen te gaan.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond