Deel dit artikel
-

Tele2 behoedzaam met ‘tv via internet’

Vanwege de grenzen aan de netwerkcapaciteit betracht Tele2 voorzichtigheid bij het aanbieden van tv-diensten via internet. Daarnaast vormen verouderde settopboxen volgens Tele2-manager Ron Toekook in de nabije toekomst een knelpunt.

Tele2 wil zijn tv-pakket ook aanbieden buiten zijn eigen netwerk, maar tv-distributie via internet kent nog veel nadelen ten opzichte van IPTV, vertelde Toekook woensdag tijdens het Vefica-congres in Den Haag. "Bij IPTV kan je veel beter de kwaliteit in de gaten houden, terwijl je bij internet-tv veel meer risico loopt op haperingen, hakkelig beeld, artefacten en zelfs het verliezen van de verbinding", aldus Toekook, manager productie en interactieve platforms bij Tele2 en docent ‘tv en interactie’ aan de Hogeschool van Amsterdam.

Willen providers goede beeldkwaliteit kunnen aanbieden via internet, dan loopt de gevraagde bandbreedte snel op, zeker bij HD-beelden. Volgens Toekook is de netwerkcapaciteit dan een groot probleem. "Wij plannen de groei van onze netwerkcapaciteit maar twee tot drie jaar vooruit. Langer is niet mogelijk, omdat we ook winst moeten maken."

On demand groeit snel

On demand kijken groeit snel in populariteit, maar dat kan ook netwerkproblemen opleveren.  Daarom is Tele2 voorzichtig met het aanbieden van de on demand-diensten van RTL of SBS buiten zijn eigen IPTV-netwerk. "Wat zou er gebeuren als Goede Tijden Slechte Tijden al een half uur na uitzending on demand is te bekijken? Als duizend kijkers GTST tegelijk opvragen zou dat al voor problemen kunnen zorgen. We moeten de eerste tijd met dit soort diensten daarom voorzichtig zijn." Uitzending Gemist van de publieke omroepen is volgens Toekook bij Tele2 al ‘razend populair’, maar cijfers noemde hij niet.

Tele2 breidt binnenkort zijn aanbod van films on demand ook uit met titels van Warner Bros. en Disney-ABC-ESPN. "De nieuwste films zijn op het moment dat ze als dvd in de videotheek liggen, ook bij ons te zien. We praten nog met andere grote filmstudio’s."

Aan de populariteit van de NOS-streams tijdens de Olympische Spelen was volgens hem ook goed te zien dat de providers de grenzen van hun netwerkcapaciteit zien naderen bij de doorgifte van ‘tv via internet’. Met honderdduizend gelijktijdige kijkers werd de huidige limiet bereikt.

Settopbox knelpunt

Een ander knelpunt is de settopbox. Die van Tele2 zijn al meer dan drie jaar oud. Ze werden gekocht voor de start van de doorgifte van de eredivisiewedstrijden via IPTV. "Maar we zien steeds meer dat we aanlopen tegen de beperkte rekenkracht van onze boxen. Ze zijn ook niet zo flexibel", sprak Toekook tijdens het Vefica-congres woensdag in Den Haag.

Tele2 wil daarom nieuwe settopboxen bestellen. Daarbij wordt gedacht aan een box die ook internetcontent kan integreren. Een keuze lijkt nog niet gemaakt. Toekook toonde als voorbeeld wel de Roku-settopbox, waarmee de Amerikaanse filmverhuursite Netflix zijn films via internet op tv wil aanbieden.

Tv-games met Flash en Silverlight

Met de komst van een nieuwe tv-doosje wil Tele2 ook meer geavanceerdere spelletjes op tv gaan aanbieden. Toekook denkt daarbij aan het ondersteunen van Flash en Silverlight.

Toekook voorspelt dat settopboxen steeds meer mediacenterfuncties zullen krijgen waardoor consumenten eigen gedownloade videobestanden makkelijker via hun thuisnetwerk kunnen afspelen op tv. Daardoor doemt volgens Toekook ook de vraag op of contentpartijen tv-aanbieders zullen verplichten om op de settopbox technische drempels op te werpen tegen ‘illegale content’. "Disney zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: wij bieden alleen nog films on demand als er wordt verboden om downloads van onze titels uit illegaal aanbod af te spelen. Die discussies gaan er uiteindelijk komen."

Deel dit bericht

2 Reacties

kabouter plof

hoe heette dat project van KPN? is dat helemaal van de baan?

Kolbizzk

Dat project van KPN heette “Mine” omdat het een goudmijn zou zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond