Deel dit artikel
-

“Telecomsector in Israël succesvol dankzij human capital”

Met de economie gaat het redelijk, "wij hebben geen economische crisis", net als met de telecomsector, al kan het stukken beter. Met deze boodschap kwam een delegatie van het Israël Export Instituut en verscheidene Israelische telecombedrijven naar Amsterdam, vooruitlopend op de tweejaarlijkse beurs Telecom Israël, die van 4 tot 8 november in Tel Aviv wordt gehouden.

"Ja, we hebben een economisch probleem, maar de rest van de wereld heeft dat ook. Bij ons is er echter geen sprake van een economische crisis." Volgens Yair Ofek, assistant directeur-generaal van het Israël Export Instituut, is het zelfs zo dat de enige reden voor de huidige trage economie in Israël de problemen in de telecomsector zijn, en deze laatste zijn volgens hem vooral het gevolg van de problemen die telecombedrijven overal op de wereld hebben. Want aan de Israëlische economie kan het volgens Ofek niet liggen. Karakteristiek zijn volgens hem: economische stabiliteit, constante groei, politieke stabiliteit, snelle ontwikkeling van high-tech industrieën en de aanwezigheid van een grote hoeveelheid 'human capital'.

Politieke stabiliteit? Gevraagd om een toelichting verduidelijkt Ofek dat hij daarmee bedoelt dat het land een democratie is, dat er veel politieke partijen zijn, dat er regelmatig verkiezingen worden gehouden en dat de uitslag gerespecteerd wordt. De voortdurende gevechten met Palestijnen en de vijandige houding van een aantal buurlanden kan hij natuurlijk niet negeren, maar hij is niet gekomen om daarover te praten: "Ik doe niet aan politiek." Hij wil echter wel opmerken dat "de high-tech sector in Israël alleen last heeft van de wereldwijde ontwikkelingen, niet van de plaatselijke politieke situatie".

De assistant directeur-generaal presenteert grafieken die laten zien dat buitenlandse investeringen in Israël aan het toenemen zijn (in 2001 was het in totaal 3,4 miljard dollar, in de eerste helft van dit jaar kwam de teller al op 2,6 miljard dollar) en stelt, onder meer verwijzend naar het hoge opleidingsniveau van zowel autochtone inwoners als immigranten: "We hebben inderdaad een economisch probleem, maar we zullen het sneller oplossen dan veel andere landen."

Een van de oorzaken dat het relatief goed gaat met de Israëlische telecombedrijven zou de lage prijs zijn die er betaald moest worden voor een UMTS-licentie. Volgens Daniel Rosenne, chairman van de Telecom Israël 2002 Conferentie , verkocht de regering de licenties "niet om veel geld binnen te halen, maar om van de frequenties af te komen". Daardoor betaalden de telecombedrijven in Israël gemiddeld tien keer zo weinig als telecombedrijven in West-Europa, aldus Rosenne.
Vindt hij ook dat er in zijn land sprake is van een stabiele politieke situatie? Rosenne: "Er zijn inderdaad veel problemen in ons deel van de wereld, maar we willen ook eens de goede dingen benadrukken." Want zoveel is duidelijk, concludeert hij stellig: "Vrede is veel beter voor de business."

Gevraagd naar de oorzaken voor het succes van de telecomsector in Israël zegt Ori Onn, managing director voor Noord-Europa van telecom-dienstverlener Comverse , dat het feitelijk te danken is aan defensie. Daarmee bedoelt hij niet dat strijd goed zou zijn voor de economie, maar de dienstplicht zorgt er volgens hem voor dat vrijwel iedereen al op vrij jonge leeftijd intensief gebruik maakt van telecommunicatie, eenmaal terug in de burgermaatschappij zou dat velen inspireren om daar bedrijfsmatig mee verder te gaan.

Israël telt zodoende niet minder dan 2500 start-ups in de tech-sector, een aantal dat alleen wordt overtroffen door de VS. De overheid speelt daarbij een belangrijke rol. Yair Ofek zegt dat de Israelische overheid de risico's deelt met de ondernemer, een beleid waartoe zo'n 35 jaar geleden werd besloten. Het principe is eenvoudig: "Als een bedrijf slaagt, wordt de investering omgezet in een lening. Als een bedrijf mislukt, wordt de investering omgezet in een subsidie of beurs."

Ofek van het Export Instituut weet er zowaar een bijbels tintje aan te geven. Hij wijst er op dat het land vrijwel geen echte grondstoffen bezit. "Human capital is de enige grondstof die we hebben." Er bleef daarom volgens hem feitelijk geen andere mogelijkheid over dan het ontwikkelen van een vooruitstrevende high-tech industrie. "Mozes bracht zijn volk naar een land van melk en honing. Maar wie heeft er tegenwoordig nog melk en honing nodig?"

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond