Deel dit artikel
-

Telegraaf verkoopt digitale krant via Microincasso

De Telegraaf is een van de eerste afnemers van sms-betaaldienst MicroIncasso. De methode moet mobiel betalen voor toegang tot de hele krant makkelijker maken.

Op De Telegraaf-site is sinds donderdag het mogelijk om via Microincasso te betalen via automatische incasso per sms. Aanbieder is sms-dienstverlener CM. Algemeen directeur Jeroen van Glabbeek meldde de Telegraaf-deal afgelopen week na afloop van een bijeenkomst over mobiel betalen georganiseerd door de IPAN. Bezoekers van de krantensite ontvangen een sms-bericht met een toegangscode. Dagtoegang tot de hele Telegraaf kost 1,10 euro.

CM rekent 10 procent kosten per transactie, met een minimum van 25 cent en een maximum van 1,50 euro exclusief btw. “Als je dat vergelijkt met de 30 procent die Apple bij iTunes rekent voor verkoop van apps dan valt dat mee”, aldus Van Glabbeek. Betalen per Microincasso kan zonder storting van een saldo vooraf. Maar bij de eerste keer dat gebruikers willen betalen, moeten ze eenmalig een sms-bericht sturen met hun bankrekeningnummer. Daarna maakt CM 1 cent naar hen over. In de beschrijving van die betaling staat een code die gebruikers moeten sms’en naar 3669. “Zo weten we zeker dat jij echt de persoon bent die toegang heeft tot de bankrekening.”

Volgens Van Glabbeek heeft zijn bedrijf meerdere manieren om te checken of een ingevuld bankrekeningnummer klopt. Via Microincasso zijn geen bedragen groter dan 50 euro af te rekenen. Zo hoopt CM fraude binnen de perken te houden. Het bedrijf betaalt onterechte stortingen terug. Dat lijkt op de houding van de banken bij skimming van pinpassen. Van Glabbeek: “Pinnen is ook niet veilig. Wij proberen misbruik snel te detecteren en hebben daarvoor zowel algoritmes ontwikkeld als mensen in dienst.”

Microincasso is volgens de oprichter sinds de lancering in december al door ‘enkele tienduizenden’ mensen gebruikt en is de betaalmethode bij 13 aanbieders beschikbaar. Het is onder meer mogelijk om bij laadpalen van Essent via de betaalmethode af te rekenen. Ook de machines van Krantenautomaat.nl werken met de sms-betalingen. Donaties aan 3FM-project Glazen Huis en Alpe D’HuZes waren ook per Microincasso mogelijk. De videoverhuursites van Videoland on Demand, meJane en Movie MAX Online bieden de sms-methode aan om films te huren. Dat kan binnenkort ook via smart-tv-apps.

MicroIncasso is volgens Van Glabbeek een laagdrempelige manier om mobiele betalingen aan te bieden. “Heel veel mensen hebben nog geen smartphone met apps of gebruiken het niet voor betalen. Bovendien duurt het nog zeker tien jaar voordat NFC door de massa gebruikt kan worden. Iedereen kan sms’en en het werkt niet met ingewikkelde aanmeldprocedures of tan-codes. Het sms-netwerk is ook in veel gevallen veiliger dan transacties via internet versturen doordat er minder partijen tussen kunnen zitten.”

CM is de grootste verwerking van sms-diensten voor bedrijven in Europa en werkt ook samen met meerdere Nederlandse overheden. Het bedrijf draait volgens Van Glabbeek vijftig miljoen euro aan omzet per jaar met zijn sms-diensten. “Wij handelen zeventig procent van de sms-diensten af.” CM deed de afgelopen jaren meerdere overnames, zeven in totaal. “De sms-markt is niet ingestort, zoals veel mensen denken. Mede daardoor konden we concurrerende sms-bedrijven voor een relatief lage waardering overnemen”, aldus Van Glabbeek tijdens het IPAN-panel. “Sms groeit nog steeds, bijvoorbeeld als methode voor het versturen van wachtwoord en als communicatiemiddel bij calamiteiten.”

Mobiel betalen werkt volgens hem tot nu toe vooral goed bij afrekenen voor digitale goederen. “Als je meteen iets kan downloaden of bekijken. Maar voor aanschaf van fysieke goederen is de conversie nog niet zo goed. Maar Microincasso is in tegenstelling tot afrekenen via de telefoonrekening in principe ook geschikt voor afrekenen van goedkope fysieke goederen.”

Foto: Pedro Simoes (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Emile Edwards

Kom op zeg, Jeroen: “…Pinnen is ook niet veilig…” Het pinnen zelf is veilig; de apparaten en/of de mensen eromheen kunnen voor fraude zorgen.

Sjaak

Hoezo is de SMS markt niet ingestort. Ik neem aan dat je het dan niet over Premium SMS hebt. Gezien de regelgeving in Nederland en Belgie kan het niet anders dat het wel is ingestort. Die bedrijven die je overgekocht hebt, zoals Motricity, hebben niet voor niets een lage waardering. Of bedoel je bulk sms, daar zou je wel gelijk in kunnen hebben. Of scheer je SMS en Mobile content billing over een kam qua markt?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond