Telegraaf zet in op gesponsorde webtelevisie

Advertenties in webvideo’s zijn voor veel mensen afhaakmomenten. De Telegraaf gelooft daarom meer in gesponsorde webtelevisie. Dat zegt Marianne Zwagerman, directeur Telegraaf Exploratie, het crossmedia onderdeel van de Telegraaf.
De Telegraaf Media Groep heeft ervaring met commercials in webvideo's. "We hebben beperkt advertenties toegelaten," vertelt Zwagerman. "Maar commercials zijn vaak te lang voor de korte items die we uitzenden. Een spotje van dertig seconden is veel te lang. Mensen haken dan vaak af."
Hoewel Zwagerman ziet dat bureaus de laatste tijd vaker commercials voor webvideo's in een geschiktere vorm of lengte aanleveren, gelooft ze meer in andere advertentievormen voor webtelevisie.
Zwagerman gebruikt de term 'non-spot 2.0'. "Bij 1.0 willen adverteerders graag hun merk in beeld hebben. Mensen willen echter niet steeds een logo in beeld zien. Bij non-spot 2.0 gaat het om een vorm van televisiemaken waarbij een merk wél een programma sponsort, maar op een creatievere manier."
Adverteerders staren zich volgens Zwagerman vaak blind op traditionele televisie. "Een gesponsord programma op de zondagochtend trekt niet meer dan 300 duizend kijkers." Het bereik van webtelevisie kan vaak groter zijn, vertelt ze. Niet op één piekmoment, maar verspreid over een langere periode.
Tarzan
Gesponsorde webtelevisie werkt het beste als onderdeel van een crossmediale mix, zegt Zwagerman. Als voorbeeld noemt ze video's die de Telegraaf heeft gemaakt ter promotie van de musical Tarzan. Die filmpjes – over een zoektocht naar een mannelijke hoofdrolspeler voor de musical – waren onderdeel van een speciale Telegraaf Privé site over de musical en te zien op het narrowcastingnetwerk van McDonald's. Daarnaast besteedde de krant aandacht aan de zoektocht naar de hoofdrolspeler.
De Telegraaf heeft een eigen productiehuis, onderdeel van Telegraaf Exploratie. Het Telegraaf Productiehuis produceert zelf webtelevisie, maar werkt ook samen met andere partijen. Onder meer met Librium TV voor items voor narrowcasting. Ook werkt het productiehuis samen met omroepen. Zo was het productiehuis de producent van het op de Tros uitgezonden programma Uitreiking Schaatser van het Jaar.
De Telegraaf maakt dus niet alleen items voor internet, maar ook voor traditionele televisie. Zwagerman: "TV-programma's zijn altijd onderdeel van een groter crossmediaal concept. Schaatser van het Jaar was gekoppeld aan onderdelen in de krant en op internet." Er zijn ook voorbeelden van concepten, zoals Missie Kaapstad, waarbij één team zowel items voor web-tv als traditionele televisie maakt.
Telegraaf Exploratie
Telegraaf Exploratie is een jong onderdeel van de Telegraaf Media Groep. De business unit bestaat ongeveer een jaar, maar treedt nu pas echt naar buiten. "We hebben daar bewust mee gewacht tot we een aantal concrete resultaten konden laten zien," vertelt Zwagerman.
De opdracht die Zwagerman ongeveer een jaar geleden mee kreeg was simpel: ga nieuwe dingen doen. Ze begon in haar eentje, maar is ondertussen omringd door een flink team van medewerkers, dat de komende maanden met nog 18 mensen gaat uitbreiden.
"Wij profileren ons als het crossmediahuis van de Telegraaf," vertelt Zwagerman. Heel simpel gezegd ontwikkelt de unit concepten die verder gaan dan alleen print en internet.
Onder exploratie vallen drie pijlers: ‘nieuwe bereik', ‘crossmedia concepten' en ‘bewegende beelden produceren'. Onder ‘nieuw bereik' valt onder meer GeenStijl. De Telegraaf heeft een aandeel van veertig procent in GeenStijl. ‘Crossmedia concepten' richt zich op adverteerders, terwijl het Telegraaf Productiehuis onderdeel is van ‘bewegende beelden produceren'.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Sjaak
Er zijn veel slimmere manieren om commerciele boodschappen van adverteerders te plaatsen in videostreams, relevant en minder intrusive. check: http://www.theeggnetwork.com/options/addemo en http://www.scanscout.com/