Deel dit artikel
-

Telegram Messenger plat door storing WhatsApp

Het WhatsApp-alternatief Telegram Messenger kreeg gisteravond honderd nieuwe registraties per seconde te verwerken nadat WhatsApp uren uit de lucht was. ‘De sms-gateways die wij gebruiken voor het versturen van registratiecodes zijn overbelast – honderd sms’jes per seconde is te veel. Proberen een oplossing te vinden’, twitterde het Russische bedrijf.

De app werd afgelopen week in een keer populair toen bekend werd dat Facebook WhatsApp heeft gekocht. Uit vrees dat Facebook de persoonlijke gegevens zou gaan gebruiken voor commerciële doeleinden, vluchtte een klein deel van de WhatsApp-gebruikers naar het niet-commerciële Telegram, dat hoofdzakelijk door donaties in de lucht wordt gehouden. Er zouden inmiddels alleen al achthonderdduizend Nederlandse gebruikers zijn.

De oorzaak van de serverproblemen van WhatsApp zijn niet bekend, maar velen zagen een relatie met Facebook, en namen hun toevlucht tot Telegram Messenger. Telegram verwerkte gisteren een kleine 1,8 miljoen nieuwe registraties en moest servers bijprikken.

Het is de vraag of Telegram deze toestroom van gebruikers ook financieel kan bolwerken. De chatdienst is een jaar geleden opgericht door Nikolai en Pavel Durov, die ook een soort Russische Facebook VK uit de grond hebben gestampt. VK werd voor omgerekend driehonderd tot vierhonderd miljoen dollar verkocht en met een deel van die opbrengst is Telegram ontwikkeld.

Telegram wordt ook in de toekomst niet verkocht en zal ook niet op een andere manier inkomsten genereren, beloven de initiefnemers. ‘We zullen nooit advertenties gaan verkopen. We hebben voorlopig genoeg geld en als het ooit opraakt, vragen we gebruikers om te doneren.’

Het bedrijf levert een gratis iOS- en Android-app, maar er is ook onofficiële software voor Mac en Windows. Telegram, dat grotendeels dezelfde mogelijkheden biedt als WhatsApp, legt de nadruk op beveiliging, maar het beveiligingsprotocol (gebaseerd op de SHA1-hash) is van het bedrijf zelf en heeft al flink wat kritiek te verduren gekregen.

WhatsApp maakt overigens niet veel woorden vuil aan de storing: ‘WhatsApp service has been restored. We are so sorry for the downtime…’

Deel dit bericht

9 Reacties

Bas van der Veeken

Grappig ja. Hier net 3 nieuwe gebruikers in 18 minuten. Zo te zien veel mensen die op zondagochtend de app installeren. Ik vannacht gedaan. WhatsApp lag er al af binnen een uur na het overname nieuws.

Rob Huisman

Inmiddels lijkt Telegram vrij viraal te gaan, want het regent contacten die blijken over te stappen. Daarmee neemt de waarde van Whatsapp af. Volgens http://www.telegrammessenger.nl is en blijft telegram altijd gratis. Of Telegram uiteindelijk niet hetzelfde pad opgaat, valt moeilijk te voorspellen. Maar duidelijk is wel dat als je op internet een vertrouwensbreuk pleegt de klant snel weg is.

Emile

Bedankt voor het promoten van je website 🙂

Sander

Bijzonder om te zien dat men Marc Zuckerberg niet vertrouwt, maar zonder moeite overstapt naar een (onbekende) Russische mediamagnaat.

Erwin Boogert

Nou ja, zo onbekend is zijn vKontakte nu ook weer niet.

Sharon

Hoe lang gaat het duren voordat er tools en programma’s komen voor telegram zoals bijvoorbeeld http://www.whatsapphack.nl, whatsapphacken.com et cetera.. Volgens mij ben je simpelweg nooit veilig of verzekerd van je privacy en blijven er altijd sniffer mogelijkheden (en backdoors in de software zelf)

Al met al wel mooie app, vind het ook fijn dat ik het op mijn Mac kan installeren en gebruiken.

Peter Hille

Ik maak zelf al ruim een jaar gebruik van LINE dit is een geweldige messenger voor elke type telefoon maar ook voor de pc of laptop. Wordt in het buitenland soms al meer gebruik dan WhatsApp. zeker qua vormgeving ziet het er gelikt uit en je kan er meer mee.
download in elke app store en ook via: http://line.nl.softonic.com/android/download

Karel

Telegram is goed beveiligd en kan volgens mij niet zomaar gehackt worden in tegenstelling tot whatsapp, als je kijkt naar sites als http://www.whatsapphacken.nl

Kijk maar hier

Het gaat erom dat Telegram juist kiest voor geavanceerde versleuteling van alle verzonden berichten. Dit is iets wat niet gebeurt bij Whatsapp. Althans tot voor kort, nog dit jaar zullen bij Whatsapp alle berichten versleuteld gaan worden. En dat lijkt me een wenselijke ontwikkeling, want dan kan whatsapp zelf ook niet meer bij je berichten komen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond