Deel dit artikel
-

Teletekst nu ook mobiel

Update Teletekst is voortaan ook via de mobiele telefoon beschikbaar. Donderdag start een soft-launch via i-mode. Binnen een half jaar volgt ook Teletekst-toegang via SMS, MMS, Vodafone live! en de XDA. De applicatie is ontwikkeld door MobiView, dat op zijn beurt de techniek van BackStream gebruikt.

Het project voor Teletekst op de mobiel is drie maanden geleden gestart bij de NOS, zo meldt de omroep. "Teletekst is een killer-app op televisie en internet en kan dat ook worden op de mobiel. Het is dé grote bezoekstrekker van het publiek bestel", meent programmamanager Bram Schoonhoven van Publieke Omroep.

De NOS is in 1980 begonnen met het aanbieden van Teletekst via televisie en bereikt daar inmiddels naar eigen zeggen dagelijks 2,5 miljoen mensen mee. Teletekst ging in 1993 via internet van start en krijgt iedere dag zo'n 13 miljoen hits.

Donderdag is de soft-launch via i-mode. Binnen een half jaar moet ook toegang via SMS, MMS, de XDA (van O2) en Vodafone live! volgen. Voorlopig zal het bezoek gratis zijn. De omroep benadrukt dat het gaat om een experiment en er weinig geld aan wordt uitgegeven. Dat (onbekende) bedrag is ook zo laag omdat Teletekst al in XML beschikbaar was, onder meer voor de site Omroep.nl .

"De eenvoud en transparantie van Teletekst is zeer geschikt voor mobiele gebruikers", meent Jan de Vries, algemeen directeur van MobiView . MobiView is een joint-venture van NOB Cross Media Facilities en Ericsson. Om Teletekst op mobieltjes te presenteren maakt MobiView gebruik van de technologie van de Amsterdamse 'digital delivery company' BackStream .

Die technologie zorgt ervoor dat content onafhankelijk van de vorm waarin het aangeleverd wordt naar verschillende kanalen zoals web en mobiel wordt gepubliceerd. BackStream bouwde eerder onder meer een contentdistributie-platform voor PCM-databank FactLANE en ontwikkelde technologie om content op monitoren van trams te laten zien.

De NOS zegt overigens te beseffen dat er al langer illegale versies van Teletekst voor de mobiel bestaan. De omroep heeft dit tot nu toe altijd gedoogd, maar zegt zich "gezien de nieuwe situatie" hierover te gaan beraden.

Deel dit bericht

7 Reacties

Koos Koets

Teletekst is al heel lang via wap beschikbaar, weliswaar werd het waarschijnlijk gewoon 'geleecht' op die wap site, maar het bestond dus al een hele tijd? Zie http://el-muerte.student.utwente.nl/tt/

Vincent Everts

Prima nieuws dat de NOS het ook gaan doen. Teletext is natuurlijk erg handig en snel op een mobiel. Ik gebruik het al een jaar of zo {via deze site; http://www22.brinkster.com/imodetest/nosx.asp } waar je het al op imode, ipac, xda of op de blackberry perfect kon volgen. Deze amateur oplossing was auteursrechtelijk natuurlijk problematisch maar werd getolereerd door de NOS zolang ze het zelf niet deden. Gezien het publieke karakter van de omroepen zou je willen dat de informatie voor iedereen in xml beschikbaar zou worden zodat alle websites het handig en aangepast kunnen aanbieden.

Peter

"Het project is drie maanden geleden gestart", "soft-launch via i-mode", een compleet content-distributie platform ingezet. Volgens mij lees ik al sinds het begin van WAP en nog steeds teletekst via mijn mobieltje. Is inderdaad ideaal. Content is perfect op maat. Er zijn een handvol sites te vinden die dit mogelijk maken. Is in alle gevallen vast geen project van maanden geweest, eerder uren. Maar gelukkig dat Teletekst zelf nu eindelijk ook wakker word!

Peter Schinkels

Quote: "Teletekst is een killer-app." En daar komen ze nu pas achter dat ze dat eigenlijk ook mobiel moeten exploiteren? Drie jaar geleden heb ik zelf maar m'n eigen port gemaakt van de teletekst pagina 707 (de actuele windwaarnemingen voor windsurfers), zodat ik die ook via WAP op m'n mobiel aan het strand kon bekijken. Maar zeer goed dat ze nu een mobiele versie hebben gemaakt, de mijne werkte niet meer omdat ze hun site hebben veranderd 🙁

A.Treur Jr.

Meer paarden achter dan voor de wagen toch? En dan nog overwegen of men stappen moet ondernemen naar eerdere vormen van mobiele teletekst ook! En dan nog, een teletekst applicatie in deze vorm is binnen een twee-drietal maanden achterhaald door I-text, een intelligentere niet minder snelle vorm (let op de mbtjes!) van teletekst met plaatjes van HMG. Hoe dat er uit gaat zien?, kijk dan even op de site van {casema; http://www.casema.nl/nieuws/frame_nieuws.htm }. Dan weet je ook weer waarom je een i-mode hebt gekocht. Om content in deze vorm te ontvangen. Dit format heeft mogelijkheden om allerlei nieuws in teletekst templates te brengen. Wellicht heeft het NOB Bright Alley iets te snel afgestoten.

W. Evers

Ik heb Teletekst 3 jaar via WAP gebruikt (ouderwets hè?). Sinds de vernieuwing van de site werkt het niet meer op mijn Nokia 7110. NOS stelt dat dat niet aan hun applicatie ligt. Wel mag ik nog op het betaalscherm 'ok' klikken. Voor mij is teletekst in 2003 juist een stuk minder mobiel geworden.

Peter

W.Evers: inderdaad zijn sinds de vernieuwing van Teletekst de meeste mobiele sites die deze content hergebruiken (lees: illegaal gebruiken) gesneuveld. Dat ligt uiteraard niet aan Teletekst zelf, maar aan de site die de content omzet in WML. Maar begrijp ik dat nou goed uit jouw verhaal, betaal jij momenteel ergens voor Teletekst op je mobiel? Dat is wel erg grof. Content van iemand "lenen" en er dan nog geld voor vragen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond