Deel dit artikel
-

Telex leeft weer op door internet

De telex werd in Nederland in 2007 definitief afgeschakeld, toen KPN nog ongeveer 200 abonnees had. Maar inmiddels is de telex terug van weggeweest. Techneuten over de hele wereld sturen elkaar weer berichten, zij het nu dan wel via internet.

Henning Treumann stuurt zijn Australische vriend geen e-mails en chatten doet hij ook niet. De Duitse verzamelaar uit Blumenhagen pakt liever zijn een oude teleprinter om met Australië, Duitsland, Italie of Nederland te communiceren.

Daar hebben telexfanaten het i-Telex initiatief in het leven geroepen. Om de oude apparaten weer met elkaar te laten praten, is een aparte kastje ontwikkeld die zorgt voor de vertaling.

In feite was de telex al een vroeg binair systeem (met dank aan Émile Baudot) en enkele van de functies zijn zelfs meeverhuisd naar het computertijdperk.

Vooralsnog heeft de internettelex geen praktisch nut. De telex zelf werd vervangen door de fax, die in sommige beroepen maar niet uitgestorven raakt.

Deel dit bericht

6 Reacties

KoalaBear

Gok dat de fax inmiddels redelijk uitgestorven is. Nog niet compleet, maar gok dat hij niet zoveel meer gebruikt wordt.

Kan iemand daar iets over zeggen? Het enige waar het nog makkelijk kan zijn in met een All-In-One, want daar is emailen weer lastiger omdat je bij elke provider andere instellingen hebt. Een faxnummer intoesten is dan makkelijker.

Mark Scholten

Huisartsen en apothekers en wellicht ook andere medische instellingen maken nog relatief veel gebruik van de fax.

Jan Libbenga (Emerce)

De advocatuur kan nog altijd niet zonder, vanwege de legale status van de geschreven handtekening. Daar zijn wel alternatieven voor, maar die worden niet breed gaccepteerd.

Ephraïm John Tichéll

Ik heb zeker een voorliefde voor een TeleX . Heb er vroeger één gehad, incluis ponsband.

Zou er wel ééntje willen hebben alleen weet ik niet of ze nog te koop zijn ….

Vriendelijke groet met een lacj,

EJ

De Smet Michel

Aan Ephraïm John Tichéll

Beste Ik heb thuis nog een telex staan die mijn vader destijds van een oude RTT medewerker gekocht heeft.
Moet ergens van de jaren 60-65 zijn.
Is voorzien van een metalen behuizing.
en met ponsbandinrichting
Indien gewenst kan ik u een paar foto’s van het toestel doorsturen.

Mvgr

Michel De Smet

Patrick

Beste Michel de Smet ik lees nu pas je berichtje. Een vriend van mij viert zijn 50 jarig bestaan van het bedrijf. Ooit begonnen met een telex. Ik denk dat het een leuk cadeau zou zijn als die nog zo’n telex op de zaak zou zetten. Waarschijnlijk heb je hem niet meer maar mocht het zo zijn dat je er nog wel een hebt . Of mochten andere mensen nog zo’n ding hebben ik ben geïnteresseerd.
Groetjes Patrick Burgers

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond