Deel dit artikel
-

Terug van weggeweest: het digitale geurorgel

Het reukorgel lijkt weer helemaal terug van weggeweest. Het Franse bedrijf Ophone introduceert cilinders die op mobieltjes kunnen worden aangesloten en geuren kunnen verspreiden. Er is keuze uit een kleine 320 geuren.

Geurprinters of geurorgels, het idee is al jaren oud en diverse vindingen zijn de afgelopen jaren de revue gepasseerd. De werking van al die apparaten is ongeveer hetzelfde. Omdat je geen geuren over de digitale snelweg kunt vervoeren, moet gebruik worden gemaakt van geurcartidges of parfumtanks die wel op afstand kunnen worden geactiveerd.

Rond 2000 trok het Amerikaanse bedrijfje DigiScents al de aandacht met een geursynthesizer. Het bedrijf van microbioloog Joel Lloyd Bellenson en entrepeneur Dexsster Smith liet zich inspireren door inkjetprinters. DigiScents ontwikkelde cartridges met 36 oliën, die via een spoel werden verdampt. De iSmell is geen succes geworden. Wat resteert is een blog uit 2003.

Inmiddels wordt weer een poging ondernomen, maar dan voor gebruik met smartphones. Het Japanse Chat Perf is een iPhone-accessoire (omgerekend 49 euro) die op commando geuren kan produceren. Tijdens een film zie je niet alleen brandende kaarsen, je ruikt ze ook. Maar je voelt het al aankomen: dan moet zo’n film daarvoor wel geschikt worden gemaakt en op dit moment ontbreken standaarden.

Het Franse Ophone ontwikkelt cilinders in verschillende kleuren die via Bluetooth kunnen worden aangestuurd. Ze komen pas volgend jaar op de markt, als het bedrijf ook een vestiging opent in het Britse Cambridge. Op dit moment loopt er een test met koffiegeuren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond