Deel dit artikel
-

Terugblik 2012: Android

Android is en blijft marktleider en Apples iOS zal, net als in het pc-tijdperk, een gedegen volger zijn. Zakenbank Goldman Sachs wond er al geen doekjes om: Android is het nieuwe Windows. Windows’ marktaandeel op de computermarkt daalde van 97 naar twintig procent. De omslag begon in 2005, sloeg om in 2010 en zet nu door.

Inmiddels claimt Eric Schmidt van Google het marktleiderschap voor Android. Voorbij Microsoft Windows, voorbij Apple iOS en OSX. Op een conferentie van persbureau Bloomberg was Schmidt vrij duidelijk: ‘Wij winnen deze oorlog, dat is nu wel duidelijk’.

2012 was inderdaad het jaar van Android. De systeemsoftware voor smartphones heeft een marktaandeel bereikt van 75 procent onder nieuw verkochte telefoons. Android en iOS samen verdelen negentig procent van de markt.

Niet alles dat Google met Android aanpakte werd overigens goud. Google TV komt nog niet echt van de grond. En of Googles eigen tablet echt een deuk in een pakje boter kan slaan zal volgend jaar moeten blijken, als nog goedkopere modellen verschijnen.

Oracleclaim tegen Android van tafel, miljardenboete dus ook (mei)

Google maakt in Android geen inbreuk op patenten van Oracle. Dat oordeelt een Amerikaanse jury. De kans op een miljardenclaim van Oracle lijkt daarmee ook gevlogen.

Sony’s Google TV eind augustus in Nederland (juni)

Eind augustus brengt Sony zijn versie van Google TV in Nederland op de markt. Google onderneemt wéér een poging om zich als een paard van Troje een vaste positie in de huiskamers te verwerven.

Google Nexus vanaf vandaag verkrijgbaar in Nederland (september)

De Nexus, de eerste eigen tablet van Google, is vanaf vandaag te koop bij de ketens BCC, Dixons, Dynabyte, MediaMarkt, MyCom, Paradigit en Saturn, voor een prijs van 249 euro.

Infographics: iOS versus Droid (november)

Gisteren verscheen de iPad mini. Dat rechtvaardigt de vraag: wie zijn socialer? Android of iOS-gebruikers? Dat hebben de mensen achter NowSourcing eens fijntjes uitgezocht. Zij inventariseerden het gebruik van sociale media door Appleheads en Androiden. De laatsten gebruiken bijvoorbeeld veel meer Google+.

Marktaandeel Android: 75 procent (november)

Googles Android heeft een marktaandeel bereikt van 75 procent onder nieuw verkochte telefoons. Android en iOS samen verdelen negentig procent van de markt.

Eric Schmidt: Android heeft gewonnen (december)

De markt voor desktopcomputers verzwakt. Draagbare computers in de vorm van laptops, tablets en smartphones worden de geprefereerde dragers. En op dat mobiele speelveld is Microsofts positie zeker niet de stevigste, zeker niet in de nu lopende omslag van Windows 7 naar Windows 8.

China grootste Android-markt (december)

China is veruit de grootste Androidmarkt ter wereld. Van de 461 miljoen verkochte Androidsmartphones dit jaar wordt een derde in China verkocht. Dat blijkt uit cijfers van Informa.

 

Deel dit bericht

1 Reacties

John S.

Ik heb meerdere apple en android phones en tablets (gehad), ik heb een lichte voorkeur ontwikkeld voor android om wat ik er meer mee kan.

Apple is (was?) revolutionair op een aantal terreinen op een stijlvolle manier (het oog wil ook wat), maar hun restrictieve en paternalistische houding waar het hun omgevingen en apparaten betreft vind ik echt zwaar irritant.

Samen met de lagere prijzen van Android apparaten maakt dat de laatste tot de voorkeur van de massa, in my humble opinion.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond