Deel dit artikel
-

Tesla aangeklaagd om gratis Spotify Premium

Adviesbureau Strand Consult klaagt bij de Nederlandse en Zweedse telecomtoezichthouder over hoe Spotify Premium gratis wordt meegeleverd in Tesla’s.

Het gaat namelijk tegen het principe van netneutraliteit in dat Tesla bepaalde diensten, in dit geval muziekstreaming en navigatie, aanbiedt en het dataverkeer niet in rekening brengt. In jargon heet dit positieve prijsdiscriminatie of ‘zero rating’.

Strand Consult claimt dat Tesla optreedt als een virtuele mobiele telecomaanbieder omdat het simkaarten in zijn auto’s verwerkt en telecomdiensten aanbiedt. Daarnaast kan de automobilist niet zelf kiezen of zijn auto muziek via Spotify draait of een van zijn concurrenten. Immers, eerder werden Tesla’s mer Rdio geleverd. Het adviesbureau beschouwt Tesla in strikte zin als telecomleverancier die bij zijn diensten een auto levert. Niet omgekeerd.

Het is geen toeval dat de klachten zijn gedeponeerd in Nederland en in Zweden. Toezichthouder ACM verbood T-Mobile onlangs om zijn dienst ‘Datavrije Muziek’ aan te bieden, want in strijd met de regels rond netneutraliteit. T-Mobile legt de zaak aan de rechter voor. In Zweden kreeg Telia een vergelijkbare uitspraak van de toezichthouder. België en Slovenië gaan liberaler om met positieve prijsdiscriminatie bij netneutraliteit. Dat laat de complexiteit zien van de invoering van Europese regels naar lokale regelgeving. Strand Consult voert de druk op en toont zich een activist voor zijn klanten, internationale telecombedrijven.

Foto: Erik Forsberg (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

Natasja Voogt

Wat enorm triest en kinderachtig dat Strand Consult zich bezig houdt met het pesten van Tesla en kopers van een Tesla.

ferdinandes

@Natasja, als je je verdiept had in netneutraliteit zul je begrijpen dat het juist heel goed is dat Strand Consult Tesla aanklaagt. Netneutraliteit is veel belangrijker dan gratis spotify in je auto.

Wijze Jan

Dit is geen geval van schending van netneutraliteit. Tesla is geen telecom operator.
Mensen die dit aanzien als een netneutraliteit probleem hebben geen flauw idee waarover ze het hebben.
Netneutraliteit gaat erom dat alle dataproviders (mobiel en ISP’s) geen voorkeur voor bepaald verkeer mogen hebben. In dit geval is er geen sprake van een dataproviders, enkel een dienst die aangeboden wordt. Welk netwerk deze dienst gebruikt of welke achterliggende partners Tesla gebruikt is niet van belang, de klant betaald voor de dienst en niet de data die de dienst zelf gebruikt.

Merien

Tesla een telecom operator? Dat wordt leuk in het Internet of Things tijdperk. Op een SEPAY mobile pin terminal kan je helemaal geen Spotify luisteren! En er zit wel een sim-kaart in!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond