Deel dit artikel
-

Test en winactie: Philips 272B7QPJEB WQHD monitor

Het weggeven van deze high-end monitor voor de zakelijke markt, doen we puur uit eigenbelang. De winnaar moet namelijk één van de belangrijkste eigenschappen van deze monitor voor ons uittesten: de LowBlue modus.

WQHD-schermen zoals de Philips 272B7QPJEB beginnen in zakelijke markt steeds populairder te worden. Simpelweg omdat de eisen van de gebruiker toenemen: HD is qua resolutie niet meer toereikend en het beeldscherm moet naast tekst en spreadsheets ook geschikt zijn voor het afspelen van video, foto’s op hoge resolutie en eventueel ook geschikt zijn voor gamen. Het liefst alles op één beeldscherm tegelijkertijd.

Een Wide Quad High Definition scherm met een resolutie van 2560 x 1440 (oftewel vier keer de resolutie van 720 HD) met een diagonaal van 27-inch, blijkt hier perfect voor. Bij een afstand van ongeveer 70 cm tot het beeldscherm en met een pixeldichtheid van 109 ppi, worden alle letters net niet te klein en ziet het er toch lekker scherp uit (beeldschalen is dan ook niet echt nodig). Hou er alleen wel rekening mee dat je een pc of laptop aansluit die deze resolutie ook daadwerkelijk kan weergeven.

Connectiviteit
De 272B7QPJEB heeft genoeg aansluitingen om het gros hierin te kunnen voorzien: een DisplayPort 1.2, HDMI 1.4 en nog een ouderwetse VGA-aansluiting. Daarnaast zitten er twee USB 3.0 poorten op, deze zijn als hub te gebruiken of als snellader voor je smartphone.

Een audio ingang en hoofdtelefoonuitgang zijn voor analoge audio te gebruiken als deze niet via HDMI-loopt. Onderin zijn twee kleine luidsprekers ingebouwd. Die voldoen voor een videogesprek of het bekijken van een filmpje met voornamelijk spraak. Voor het beluisteren van muziek zijn ze niet echt toereikend en klinken ze nogal dun.

Smalle rand
Zijn saaie naam zou het niet doen vermoeden, maar de 272B7QPJEB heeft een mooi en sexy design. Dit komt voornamelijk door de strakke smalle randen. Het beeld loopt bijna helemaal door tot aan die rand. Als je er twee of drie tegen elkaar zou zetten, heb je het idee van een doorlopend beeld. Ideaal voor gaming, video-editing of grafische toepassingen.272b7qptkeb_s

Het beeldscherm hangt niet alleen mooi in de  stevige voet, het is ook in hoogte en hoek verstelbaar. De kantel en zwenkfunctie zorgt ervoor dat het scherm ook in de lengte is te gebruiken, wat bij webdesigners erg gewenst is.

Beeldkwaliteit

Heel leuk dat het er allemaal zo mooi uitziet, de beeldkwaliteit is uiteindelijk de belangrijkste graadmeter. Deze is prima in orde. Er wordt gebruikgemaakt van een IPS-paneel en dat betekent grote kijkhoek en goede kleurweergaven. Met een maximale helderheid van 350 cd/m² en een contrast van 1000:1, levert de 272B7QPJEB een heel mooi plaatje. Foto’s met diep zwart worden prachtig weergegeven. Na het afregelen met een colorimeter, kunnen we de kleurwaardes nog iets beter afregelen, maar het verschil met de standaardafregeling is niet eens zo groot.

Philips geeft een reactietijd van 5 milliseconden op, dit konden we niet nameten, maar een game als Overwatch vertoonde totaal geen lag of ghosting. Ook al is het scherm niet gericht op de gamers, overdag kantoorwerk en in de avond gamen, gaat prima op dit scherm.

Stroomverbruik
Het stroomverbruik van 24 Watt is niet echt hoog te noemen, maar kan zelfs worden verlaagd naar 20 Watt. Door gebruik te maken van een infraroodsensor, wordt er gemeten of er ook daadwerkelijk iemand achter het beeldscherm zit. Zodra niet het geval is, wordt de helderheid verzwakt.

Low Blue Light
Niet uniek voor Philips, maar een opmerkelijke optie is de LowBlue-modus. Het blijkt dat het blauwe component in het licht dat vanuit de LED’s continu op je ogen straalt schadelijk zou kunnen zijn. Door dit blauwe component te filteren, krijg je een rustiger beeld wat vooral in de avond een stuk relaxter kijkt. Overdag zou je dit juist weer wel aan willen hebben staan en vooral als je een applicatie gebruikt waarbij kleurechtheid van belang is. Voordeel van een Low Blue Light-functie op een beeldscherm is dat je snel kan schakelen tussen de gebruikelijke stand en de Blue Light Stand.

Winnen
Aangezien ikzelf vaak foto’s en video moet bewerken en kleurcorrecties moet uitvoeren, heb ik de LowBlue-modus niet echt kunnen testen. Toch zou ik wel willen weten wat het effect is bij iemand die een paar uur per dag naar zijn beeldscherm staart en af en toe last heeft van vermoeide geprikkelde ogen.

Om dit uit te testen heeft MMD, de fabrikant van dit scherm, een exemplaar beschikbaar gesteld. Bij deze winactie hoef je dus niets van te voren te doen, maar erna. De winnaar hoeft alleen maar in de comments hieronder zijn ervaringen te delen van de LowBlue Modus. Natuurlijk mag hij daarna het scherm houden om er verder op te blijven werken. Om mee te dingen, hoef je alleen maar je gegevens te mailen naar sander@emerce.nl en maandag 12 december wordt er een winnaar uitgekozen.

Specificaties:

Type LCD-scherm: IPS-technologie
Type achtergrondverlichting: W-LED-systeem
Schermgrootte: 27 inch (68,5 cm)
Resolutie: 2560 x 1440
Helderheid: 350 cd/m²
Contrastverhouding: 1000:1
Gewicht: 7,86 kg
Reguliere prijs: 449 euro

Deel dit bericht

7 Reacties

Sander Weeteling

Als zzp-er/freelancer werk ik voor allerlei bedrijven in de grafisch vormgeving, webdesign en fotografie. Het zou natuurlijk supertof zijn om dit ook in LowBlue Modus te kunnen doen. Ik ben erg benieuwd wat dit betekent voor de ervaring van de kleuren in verschillende omstandigheden, en wat het betekent voor mijn ogen na een lange dag hard werken!

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,
Sander Weeteling
Duiven

Mario Rouwenhorst

Graag wil ik deze Philips monitor met LowBleu testen. Als het werkt dan zou er eind van de dag dus minder “stress” op de ogen moeten zijn. Ik werk van 08.30 tot een uur of 19.00 op de pc (zakelijke app. beetje webdesign enz.) en gebruik nu een 24″ AOC. Deze was al een redelijke vooruitgang toen hij nieuw was ten opzichte van andere commerciële 22 inch schermen voor de zakelijke markt.
Ik wil er ook Autocad op gaan doe zodat ik in mijn vrije tijd leuke ontwerpen kan maken.

Ik ben benieuwd of ik het geluk mag hebben de monitor te mogen testen.

Groet,
Mario

Otto

Ben nieuwsgierig of alles veel scherper is en ook of alles er veel mooier uit ziet qua kleuren. Ik ben ook wel toe aan een grotere monitor dus ik doe graag mee.

cora

heel de dag zit ik voor mijn werk achter de pc en in de avonduren zit ik achter de pc om foto’s te bewerken voor mijn hobby. ik zou hem graag uitproberen en kijken of alles scherper en mooier is, maar ook of mijn ogen meer rust hebben.

Colin van den broek

Een WQHD scherm klinkt als een droom!

Als freelance ontwerper gebruik ik het retina scherm op mijn laptop, vooral wat betreft de pixeldichtheid en kleurreproductie. Echter, zou ik mijn ogen graag wat rust geven wanneer ik mijn werk neerleg aan het einde van de dag.

Ik ben al een tijd op zoek naar een vervanging voor mijn tweede beeldscherm, welke ik op het moment niet voor werk kan gebruiken. Na dagelijks 8 uur naar een scherm te moeten staren, ben ik benieuwd of de Low-blue modus de rest van mijn scherm-staar-uren wat welverdiende rust kan geven.

Daarnaast, natuurlijk een prachtig beeldscherm die ik graag eens in het echt zou willen zien!

Sander van der Heide

Ondertussen heeft iedereen een bericht gekregen, dat we een winnaar hebben, Oscar Diele uit Zaandam. Binnenkort vind je hier zijn ervaringen terug.

Oscar Diele

Review Philips Brilliance PHL 272B7QPJ

Uiterlijk en installatie
Na het uitpakken blijkt de setup van de monitor erg makkelijk. De monitor ‘klikt’ als vanzelf in de degelijke en zware standaard. De stroomvoorziening is ingebouwd in de monitor dus je hebt geen lelijke accu op je bureau liggen. De monitor ziet goed uit. Wat direct opvalt is de smalle rand (bezel) van het scherm. Dit geeft het scherm een moderne uitstalling. De zeer stevige en zware standaard zorgt ervoor dat de monitor nauwelijks ‘wiebelt’ op het bureau. Het geheel maakt een stevige en solide indruk. De voet heeft een ingebouwde uitsparing waar de stroom- en videokabel doorheen kunnen zodat de kabels ook netjes weggewerkt kunnen worden.

Beeld
Na het inprikken van de stroomkabel op de monitor, sluit ik deze aan op mijn MacBook Pro. De monitor heeft helaas geen directe USB-C ingang maar wel een VGA, HDMI en DisplayPort ingang. Ik heb de monitor zelf aangesloten met een HDMI kabel. Hiervoor gebruik ik de USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter van Apple. De monitor heeft haarscherp en helder beeld en levendige kleuren. Het scherm is mat waardoor je nauwelijks last hebt van reflectie of lichtinval. De standaard resolutie van 2560 X 1440 geeft op deze 27” monitor erg veel ‘real estate’ op scherm terwijl de tekst zeer goed leesbaar blijft en niet te klein wordt. Met een verversing op 60 Hertz is het beeld rustig aan de ogen. De monitor ondersteunt meerdere resoluties van 720p, 1600 x 900, 2048 x 1152 en 2560 x 1440. In mijn ervaring biedt de 2560 x 1440 resolutie de beste ervaring tussen leesbaarheid en ‘real estate’.

LowBlue mode
De LowBlue Mode is makkelijk te benaderen via het menu. In eerste instantie lijkt het activeren van LowBlue de kleuren een stuk minder helder te maken. Dit went echter snel. Ondanks lange dagen achter de monitor te hebben doorgebracht, is het beeld aanzienlijk rustiger dan mijn standaard monitor. Het in- en uitschakelen van LowBlue is een extra handeling die ik snel vergeet. Daarom heb ik LowBlue continue geactiveerd en dat bevalt uitstekend.

PowerSensor
Aan de onderkant van het scherm zit een ingebouwde sensor die vaststelt of er iemand voor het scherm zit. Zodra je wegloopt van het bureau, wordt de helderheid van de monitor verlaagd. Na een aantal minuten gaat de monitor op zwart. Zodra je weer voor je monitor gaat zitten, gaat deze automatisch aan. Volgens Philips levert dit een significante energiebesparing op. Gelukkig werkt de sensor gewoon prima, en wordt de helderheid niet ongewenst aangepast.

Geluid
Dit is de grootste tegenvaller van de monitor. De monitor heeft ingebouwde speakers maar deze speakers klinken ronduit slecht. Het geluid is blikkerig en de lage tonen worden in zijn geheel niet weergegeven. Muziek afspelen via de monitor is niet om aan te horen. De ingebouwde speakers van mijn MacBook klinken vele malen mooier, voller en dieper.

Conclusie
Het uiterlijk van de monitor is eigentijds en modern. Het beeld is helder en rustig. De resolute van 2560 X 1440 geeft waanzinnig veel ‘real estate’ terwijl alles goed leesbaar blijft. LowBlue is een goede toevoeging die ik altijd aan heb staan. Het geluid is de enige tegenvaller van deze monitor.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond