Deel dit artikel
-

Test NCRV met interactieve televisie

De NCRV en Cell Interactive hebben een interactieve versie van het programma "Zo Vader Zo Zoon" gemaakt. Het is volgens Cell Interactive voor het eerst dat kijkers op deze manier op een spelprogramma kunnen reageren. Het programma wordt morgenavond uitgezonden door Mediakabel . Er is nog geen combinatie gemaakt met internet.

Het programma dat donderdag om 21.07 uur wordt uitgezonden is te zien via het Mr. Zap abonnement van Mediakabel, dat 2,8 miljoen huishoudens in Nederland bedient. Amsterdam, het Gooi en delen van Brabant kunnen het programma nog niet interactief bekijken. Eerder al bood Mediakabel kijkers de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op Big Brother. De kijker had keuze uit vier verschillende camerastandpunten en kon in de huiskamer bepalen via welke camera hij ging kijken.

Tijdens "Zo Vader Zo Zoon" kunnen kijkers met hun afstandsbediening reageren op de vragen die tijdens het programma gesteld worden. Op het scherm kunnen ze een antwoord 'invullen' en op deze manier hun score bijhouden.

Er is voorlopig nog geen combinatie gemaakt van het televisieprogramma met internet. Bas Fels, woordvoerder van de NCRV: "We zien het project als een test, waarbij we ervaring willen opdoen met interactieve televisie." Op de vraag of de NCRV al nadenkt over de toepassingen van internet en televisie antwoordt hij: "We proberen eerst de kijker via interactiviteit meer te betrekken bij de programma's. Maar we vergaren natuurlijk ook op deze manier kennis over andere toepassingen."

"We richten ons niet op de combinatie met internet", zegt woordvoerder Jeroen Smeele, van Mediakabel. "Wel zullen we bepaalde functionaliteiten van internet overbrengen op de televisie, bijvoorbeeld op het gebied van navigatie." Ook verwacht Smeele dat er op termijn wel een e-mailfunctie op de televisie komt. "Het zal dan meer gaan om 'tv-mail', mensen zullen eerder een televisiefragment naar elkaar sturen dan een tekst."

Op congressen worden al geruime tijd presentaties gehouden waarbij televisie en internet geïntegreerd zijn, en de kijker aanzienlijk interactiever is dan bij de huidige televisie. Smeele: "Ik denk dat bepaalde diensten van internet ook geschikt zijn voor interactieve televisie. Over twee jaar kun je inderdaad die bank uit Big Brother meteen via je televisie bestellen. Ook voor een dienst als online stemmen tijdens een uitzending is het erg geschikt."

Deel dit bericht

2 Reacties

Ron Toekook

Ik zie nog steeds niet de toegevoegde waarde van deze vorm van interactiviteit. Kan iemand mij die vertellen, alsjeblieft?

Alex Schreuders

Kun je nu dan ook schieten?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond