Deel dit artikel
-

Testversie vernieuwde Ilse gelanceerd

Ilse Media meldt dat een vernieuwde versie van zoekmachine Ilse "binnen afzienbare tijd" gelanceerd wordt. De testversie van 'Ilse 3.0' is inmiddels beschikbaar. De zoekmachine wil zich ook specialiseren in het 'hidden web': webpagina's waar zoekmachines doorgaans niet bij kunnen komen.

Ilse werkt voor de vernieuwde versie samen met het Nederlandse bedrijf voor zoektechnologie WiseGuys , dat de spiders levert waarmee Ilse het web zal afstruinen. Op basis daarvan volgt nog selectie van de resultaten door medewerkers van Ilse. Ilse lanceerde inmiddels een testversie van de vernieuwde zoekmachine, een kale pagina met alleen een zoekvenster. "Binnen afzienbare tijd," zegt Wiggers, zal de vernieuwde Ilse van start gaan, hij spreekt in dit verband "niet over maanden", laat hij weten.

Niet alleen de zoektechnologie is veranderd, ook de interface van Ilse zal sterk aangepast worden, zegt Bert Wiggers, bij Ilse Media verantwoordelijk voor onder meer Startpagina. De veranderingen betekenen het einde van de vorige versie van Ilse, die sterk bekritiseerd werd. Ilse maakt sinds eind vorig jaar sterk gebruik van zoekresultaten verkregen bij de Startpagina-dochters. Het was bedoeld om beïnvloeding van de zoekresultaten tegen te gaan ('spam'), maar dit lukte niet helemaal, zo gaf Ilse begin dit jaar toe. Vermenging van commercie en zoekresultaat is nog steeds uit den boze bij Ilse, stelt Wiggers.

Het speuren in "het verborgen gedeelte van het web" zal een belangrijk onderdeel worden van de vernieuwde Ilse, zegt Wiggers. "Er wordt weleens gezegd dat het 'hidden web' interessanter is dan het vrij toegankelijke web. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de databases van PCM of van de overheid." Wiggers zegt dat er nu onderhandelingen gaande zijn met deze partijen om toestemming te krijgen deze informatie ook te indexeren en mee te nemen in de zoekresultaten van Ilse. Dat betekent dat er ook zoekresultaten zullen verschijnen waarbij de internetter na het doorklikken gevraagd wordt om te betalen voor het bekijken van die informatie.

Ilse, dat onlangs meldde winstgevend te zijn, werkt momenteel ook aan een nieuwe versie van zijn maildienst. Opmerkelijk is dat voor de herlancering daarvan reclamebureau KesselsKramer weer ingeschakeld wordt. KesselsKramer, dat het beeldmerk van Ilse ontwierp, werd twee jaar geleden nog aan de kant gezet na "een verschil van mening over de te volgen koers", aldus de verklaring toen. Wiggers zegt dat het meisje "een upgrade" krijgt, waarbij het wat brutaler gepresenteerd zal worden. Verdere details kon hij niet prijsgeven. Wanneer de maildienst zijn herlancering beleeft is nog niet duidelijk.

Deel dit bericht

3 Reacties

Kessels

Ik vond juist de huidige ilse beter dan de vorige versie. De koppeling met startpagina's werkte niet optimaal, maar wel redelijk goed. In ieder geval minder spamresultaten dan bij verschillende andere zoekmachines. Het zou jammer zijn als ze die koppeling volledig laten lopen. Ik ben benieuwd.

Charel

Ilse gefeliciteerd met je nieuwe engine! Laten we hopen dat het echt wat moois wordt. Maar waarom? Waarom? Waarom een webmaildienst? Jullie hebben heel veel terrein verloren aan Google oa. omdat jullie je engine in het verleden nooit hebben geupdate, ook deze update is de eerste verandering sinds 1 jaar. Daarvoor was het helemaal een ramp, ik geloof dat er toen 2 jaar niks aan is gedaan. Jullie hebben nog een paar man over, zet die toch in hemelsnaam op het verbeteren van de zoekmachine, en ga alsjeblieft niet concurenen met Hotmail, daarvoor hoef je geen kenner te zijn om van te voren in te zien dat je die strijdt gaat verliezen. Daarna een kritische noot op wat jullie zo mooi bestempelen als het "hidden web". Naar mijn idee is het gewoon een manier om inkomsten voor jullie te genereren (wat overigens niet verkeerd is ). Maar als zoeker kan je bedrogen uitkomen als je iets in een zoekmachine vind waar je vervolgens eerst voor moet betalen voordat je de informatie te zien krijgt. Het zichtbaar maken van het verborgen web voor zoekmachines is trouwens niet uniek, wij doen al sinds een jaar zaken met een bedrijf (waar er overigens meerdere van zijn) die onze site zo heeft ingericht dat een zoekmachine ook in de database kan komen. Ook de nieuwe Ilse spider heeft onze gehele database al geindexeerd! Al met al succes met het verder ontwikkelen van de zoekmachine. Concentreer je daar nou op en laten we dan hopen dat een stukje oerhollandse internetglorie blijft bestaan!

lucas

Net even zitten spelen met de nieuwe engine. Wat een aanwinst! Ik had die spiders al in onze database zien spitten, snap nu wie ze had gestuurd. Ik denk dat ilse nu net zoveel pagina's van ons heeft geindexeerd als google. Wat mij betreft kan deze testversie vandaag al de oude engine vervangen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond