Deel dit artikel
-

Thuiskopie moet 57 miljoen euro uitkeren

De Stichting Thuiskopie moet 57 miljoen euro terugbetalen aan de fabrikanten en importeurs van mediadragers. Dat heeft Minister van Justitie Hirsch Ballin vorige week bepaald.

De stichting heeft zoveel geld in kas omdat ze er maar niet in slaagt de rechthebbenden op te sporen. In maart maande de minister de stichting al om het geld zo snel mogelijk uit te betalen of anders weer terug te storten, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Hirsch Ballin wil daarom nog dit jaar via een algemene maatregel van bestuur afdwingen dat de overtollige gelden worden teruggeven aan de fabrikanten.

De Stichting Thuiskopie int de vergoeding die consumenten moeten betalen voor de aankoop van een blanco CD of DVD. Zo krijgen de componisten, de muzikanten en de producenten toch een vergoeding voor hun artistieke prestatie. In 2006 is een bedrag van 23 miljoen uitgekeerd. Al enige tijd probeert Thuiskopie een heffing op Mp3 spelers in te voeren, maar daar heeft de minister een stokje voor gestoken.

Vorig jaar is het College van Toezicht Auteursrechten (CvTA) een onderzoek gestart naar de Stichting Thuiskopie naar aanleiding van klachten over de financiële verantwoording en het verdelen van geïncasseerde gelden onder rechthebbenden. Uiteindelijk bleek dat  57 miljoen euro is opgebouwd voor verdeling onder rechthebbenden die niet kunnen worden getraceerd en soms ook niet (meer) bestaan. De Stichting de Thuiskopie werd verplicht om de geïnde gelden binnen drie jaren volgend op het jaar van de incasso te verdelen.

Het International Rights Distribution Agency, in 2000 opgericht door Berdien Stenberg en acteur Huub Stapel uit onvrede over onverdeelde thuiskopieheffing, vindt dat de stichting het geld juist aan de rechthebbenden moet uitbetalen, en dus niet aan de fabrikanten. De stichting zou uit pure onwil niet op zoek zijn gegaan, zo zegt Stenberg.

Inmiddels heeft de Stichting Thuiskopie laten weten dat het eind volgend jaar alle rechthebbenden hoopt te hebben uitbetaald. Hester Wijminga van Thuiskipie liet zaterdag in de Volkskrant weten dat "als het aan ons ligt, de fabrikanten geen cent terugkrijgen".

 .

Deel dit bericht

5 Reacties

Bosss

Hadden wij als consumenten dat geld niet afgedragen bij de aankoop van CD-rom's etc. Waarom dan aan de fabrikanten en importeurs, gaan die dat dan weer met ons verrekenen

Sjaak

Die 57 miljoen is door eerlijke muziekliefhebbende burgers opgehoest. Iedereen die een blanco drager kocht betaalde een paar cent bij. Dat is sowieso al oneerlijk aangezien de meeste dragers nooit voor muziek worden gebruikt. De heffing heeft geen enkele koppeling met gebruik en de inkomsten overtreffen de benodigde inkomsten, zo blijkt. Dat maar liefst 57 miljoen ergens wordt opgepot en niet eens kan / wil worden uitgekeerd is misdadig.  Dat de overheid vervolgens wil dat het geld wordt 'terug' gegeven aan de verwerkende partij, is gewoon dom.  Alsof producenten door kortingen deze teruggave aan de burger terug gaan geven. Ze zijn dan nog wel betrouwbaarder dan de stichting Thuiskopie en de overheid maar dit is natuurlijk volstrekt oncontroleerbaar. De burger heeft ten onrechte betaald en ziet er niets van terug. Die 57 miljoen moet als volgt worden verdeeld: 1 miljoen om concurrenten voor St Thuiskopie te bevorderen die wel doelmatig en transparant te werk gaan. Rechtenbezitters mogen zich vrijelijk bij een der partijen aansluiten. 56 miljoen: St. Thuiskopie wordt verplicht 3,5 euro op de rekening van elke Nederlandse burger bij te storten.  Alleen dan is sprake van transparantie en marktwerking, meneer Hirsch Ballin!

martha

als ik lege cd en of dvd koop en ze werken niet goed, krijg ik dan ook mijn geld terug van die bedrijven die denken er recht op te hebben. als dat zo is dan vraag ik heel nederland die dingen terug te sturen en zij moeten uitbetalen. tenslotte vangen dit soort bedrijven er ook geld voor. of is dan toch de fabrikant verandwoordelijk en die kan zeggen het ligt aan het vervoer en die zegt er is in de winkel te ruw mee omgegaan en die zegt weer uw brander werkt waarschijnlijk niet goed of heeft u een fout gemaakt. dit moet dan eerst bewezen worden waar de fout ligt. wat een gezeur vind u ook niet. nu dan weten jullie ook hoe ik hier over denk. profiteurs van de bovenste plank.

Bram

Die stichtig thuiskopie is ronduit schandalig bezig en het is nog schandaliger dat we nog steeds gedwongen worden om als consument die vergoeding te betalen. Daarom wil ik iedereen aanraden blanco dvd's en cd's te bestellen via webwinkels in bijvoorbeeld Duitsland. 100 stuks merk-DVD's voor 15 eu ofzo is daar de normaalste zaak vd wereld.

Cat

Ik denk dat ik me even op moet geven bij stichting thuiskopie.
Want de DVD’s welke ik brand, daar staan mijn eigen films op.
Mijn gezin zijn de acteurs ( en krijgen dus geld ) en ik ben cameraman regisseur en producent.
WEL betaal ik de onzin welke in strijd is met de Europese wet, waar ze in DEN haag weer schijt aan hebben.
Dus ik denk dat ik me even op moet geven, want ze zoeken nog mensen om aan te betalen.
En dan is het aan hen om te bewijzen dat ik mijn media anders gebruik dan op de normaal legale manier.
Simpel gezegd, we zijn nu schuldig bevonden nog voor dit bewezen is. Want ach iedereen doet illegale dingen.
als ik te hard rijd moet dit nog bewezen worden, maar de data op mijn schijf is al veroordeeld. Krom? nee hoor volgens brein en thuiskopie niet.
Zakken vullen met geld via de overheid, want die heren kunnen er goed van leven!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond