Deel dit artikel
-

‘Tijd voor wetgeving crowdfunding’

Crowdfunding moet in een wet worden verankerd. Dat vindt branchevereniging Nederland Crowdfunding. Toezichthouder AFM voert weliswaar met regelmaat voorschriften uit, maar dat is niet voldoende.

Inmiddels wordt crowdfunding volwassen, en is er een wet nodig die crowdfunding verder laat groeien, zodat nog meer ondernemers hun plannen kunnen waarmaken, zegt Simon Douw, directeur branchevereniging Nederland Crowdfunding.

Crowdfunding groeide afgelopen zeven jaar uit tot een financieringsvorm die meer dan 4000 ondernemers voorzag van meer dan 400 miljoen euro aan kapitaal. Daarmee maakt crowdfunding steeds meer plannen van Nederlandse ondernemers mogelijk.

Douw: ‘Omdat er geen heldere wet is voor crowdfunding, is het onduidelijk wat crowdfunding platforms kunnen en moeten doen om hun werk goed en veilig te verrichten’.

De branchevereniging nam eerder al het initiatief tot een gedragscode die de platforms die zijn aangesloten bij de vereniging naleven. Zo rapporteren deze platforms publiek hun prestaties, zoals hoeveel geld van investeerders er inmiddels is afgelost, wat er nog open staat en welk geld er naar verwachting niet terugkomt.

Andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, zijn al eerder overgegaan tot wetgeving voor crowdfunding, en dat komt de groei van crowdfunding zichtbaar ten goede, vindt Douw. In het Verenigd Koninkrijk is investeren via crowdfunding daarnaast fiscaal aantrekkelijk gemaakt. ‘Een wet schept helderheid en daarmee vertrouwen: dat is weer een basis voor nieuwe kansen, zoals fiscale stimulering.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond