Deel dit artikel
-

TikTok grootste datagraaier van alle socialmedia

TikTok en YouTube zijn de grootste datadraaiers onder de socialmedia. De Chinese video-app spant de kroon, omdat deze tjokvol trackers van derde partijen zit.

TikTok bevat welgeteld één 1 party tracker. Alle andere, en dat zijn er dertien, zijn digitale ‘spionnen’ van derde partijen. Welke dat zijn, dat benoemt URL Geni niet. Een checker als Exodus kan dat makkelijk achterhalen.

Ook YouTubes app probeert met tal van hulpmiddelen zijn gebruiker en diens gedrag in kaart te brengen. Veertien hulpjes zet het daarvoor in. Het verschil met TikTok is dat tien van die luistervinken uit Googles eigen stal komen, first party zijn. Het is in elk geval bekend wie graait en profileert.

Gemiddeld troffen de onderzoekers in socialmedia-apps zes trackers aan.

Amerikaanse nieuws- en sportapps spannen de kroon. Die bevatten elk gemiddeld 22 trackers, waarvan er slechts twee first party zijn. CNN en de Washington Post zijn nummer een en twee bij Nieuws. Bij Sport is ESPN met afstand de topper. Die app bevat 42 trackers.

Foto: Transformer18 (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Jeroen Bos - Ecommerce Result

Sinds kort heb ik de nieuwe privacy functie in iOS 15 aangezet. Hier kun je exact zien met welke, om maar met Erwin’s woorden te spreken, datagraaiers een app of websessie verbinding maakt. Ik moet zeggen dat ik erg verbaasd was om te zien hoeveel gedragsdata je prijsgeeft als je deze gebruikt. Aanrader om eens te kijken!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond