TikTok straks verboden op telefoons rijksambtenaren

Het kabinet raadt rijksambtenaren af om apps uit landen als China en Rusland te gebruiken op hun werktelefoon. Ambtenaren krijgen binnenkort telefoons waarop alleen nog vooraf goedgekeurde apps kunnen worden geïnstalleerd en gebruikt.
Het kabinet heeft het besluit genomen op basis van een advies van de AIVD.
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) zegt: ‘We kiezen voor een structurele oplossing die ambtenaren van de Rijksoverheid kunnen vertrouwen bij hun werk in een digitale wereld. De Rijksoverheid moet veilig haar werk kunnen doen, ook via mobiele apparaten.’
Op korte termijn wordt er toegewerkt naar een situatie waarbij mobiele apparaten, uitgereikt aan ambtenaren in dienst van de rijksoverheid, zo zijn ingericht dat er alleen vooraf toegestane apps, software of functionaliteiten kunnen worden geïnstalleerd en gebruikt.
Het worden dan in zijn geheel zogeheten ‘managed apparaten’, waarvoor is bepaald welke apps daarop kunnen worden geïnstalleerd en gebruikt door de gebruiker. Spionagegevoelige apps zullen dan niet toegestaan worden.
Uitzondering op de bovenstaande maatregelen geldt wanneer een dergelijke applicatie nodig is of kan zijn voor het uitoefenen van een primaire taak van een Rijksorganisatie. Hierbij kan worden gedacht aan inspectie en toezicht, opsporingsonderzoek of inlichtingen belang. Deze uitzondering zal in samenwerking met de departementen de komende periode verder worden uitgewerkt.
Nederland sluit zich aan bij een reeks landen die maatregelen tegen TikTok treft. Medewerkers en leden van het Europees Parlement mogen de app sinds maandag niet meer op hun werkapparatuur gebruiken.
Ook het Vlaams Parlement verbiedt TikTok op zakelijke computers en smartphones van parlementsleden, politieke medewerkers en de medewerkers van de diensten van het parlement.
De Vlaamse regering besliste eerder al de toegang tot TikTok onmiddellijk te blokkeren op de professionele toestellen van het personeel.
Het verbod geldt voor alle toestellen waarvan het Vlaams Parlement de aankoop, het abonnement of het gebruik gedeeltelijk of helemaal betaalt.
Het stadsbestuur van het Belgische Oudenburg hanteert een tijdelijk verbod op het gebruik van TikTok op smartphones van het personeel van de stad. TikTok zou een ernstige bedreiging kunnen vormen voor de cyberveiligheid van de stad, aldus burgemeester Anthony Dumarey (Open VLd). Eerder had ook Stad Antwerpen dit besloten.
Terwijl ook Amerikaanse politici aandringen op een verbod, bereikt TikTok 150 miljoen maandelijkse actieve gebruikers in de Verenigde Staten, een stijging van 100 miljoen ten opzichte van 2020.
Vrijdag steunden nog zes Amerikaanse senatoren het voornemen om president Joe Biden nieuwe bevoegdheden te geven zodat hij TikTok om redenen van nationale veiligheid kan verbieden.
Volgens TikTok eist de regering-Biden dat de Chinese eigenaren hun belang in de app moeten afstoten
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond