Deel dit artikel
-

Tim Berners-Lee brengt privacycontrole terug bij consument

De uitvinder van het web, de Brit Tim Berners-Lee, brengt nieuwe serversoftware uit die de consument weer controle over zijn online identiteit moet geven.

Vandaag brengt zijn start-up Inrupt de zogeheten Solid Server uit. “Een enorme mijlpaal”, aldus Berners-Lee. Bedrijven en andere organisaties kunnen de server gaan gebruiken. Het concept is zo ingericht, dat niet instanties de klantdata bewaren maar de consument zelf. Zijn gegevens zitten in een versleutelde ‘Pod’. Hij bepaalt zelf wie wel en niet toegang heeft tot welke data.

De uitvinder van het web wil met Inrupt een, in zijn ogen, fundamentele fout corrigeren. Waar het web ooit ontstond als een open, vrije omgeving is dat nu een geheel van commerciële datasilo’s geworden. Die silo’s zijn in handen van partijen als Amazon, Facebook, Google, Alibaba en Tencent. Subjecten hebben geen zicht noch controle over het gebruik en misbruik van hun persoonlijke data.

In de afgelopen maanden zegden verscheidene Engelse organisaties toe om Solid-servers in gebruik te nemen. Onder hen: de BBC, National Health Service en NatWest Bank. De enige buitenlandse organisatie is de Vlaamse overheid. Die gaat een Mijn-portal ontwikkelen op basis van Solid, een soort Mijn Overheid.

Foto: Campus Party Mexico (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond