Deel dit artikel
-

Tim Berners-Lee start nieuw privacy initiatief

Tim Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web, start een nieuw initiatief om een einde te maken aan de dominantie van Facebook, Google en Amazon. Het open source project Solid wordt een centrale plaats waar internetgebruikers hun persoonlijke informatie kunnen bewaren en die kunnen delen met anderen.

Gebruikers kunnen met Solid zelf bepalen waar hun gegevens worden opgeslagen en wie daar gebruik van kunnen maken.

Solid is opgezet samen met mensen aan het MIT in Boston en werkt met bestaande standaarden HTTP, REST en HTML. Gebruikers worden herkend aan de hand van zogenoemde WebIDs.

In Solid worden nagenoeg alle persoonlijke gegevens bewaard: van foto’s tot adresboeken. Die gegevens kunnen gebruikers persoonlijk bewaren of bij een aanbieder naar keuze. Bedrijven als Facebook krijgen vervolgens toestemming om een deel van de gegevens te gebruiken, maar die toestemming kan ook op elk moment worden ingetrokken. ‘Zie Solid als een private website, met je eigen API,’ schrijft Berners-Lee.

Solid maakt ook een einde aan de universele login, waarbij gebruikers hun Facebook of Google account gebruiken om zich aan te melden bij andere diensten. Dat kan dat reuze handig zijn, maar brengt ook risico’s met zich mee.

Berners-Lee vindt Solid een noodzakelijk kwaad na de recente schandalen bij onder meer Facebook. ‘Ik heb altijd geloofd dat het web er voor iedereen is, daarom wil ik het web beschermen.’

De grote vraag is natuurlijk of bedrijven als Google en Facebook Solid willen accepteren. Daartoe zullen ze ingrijpende aanpassingen binnen hun eigen systeem moeten doorvoeren.

Om te zorgen dat Solid niet slechts een concept blijft, heeft Berners-Lee tevens een nieuw bedrijf Inrupt opgericht. Hij heeft zelfs een sabbatical genomen bij het World Wide Web Consortium (W3C), dat standaarden ontwikkelt voor het web. Partner bij Inrupt is John Bruce.

Het idee voor onafhankelijke opslag van persoonsgegevens is zeker niet nieuw. In Nederland ontwikkelde Tim Geenen van Faktor al eens het idee om persoonlijke data op te slaan in de blockchain. De consument bepaalt welke van zijn profielgegevens hij deelt met welk bedrijf.

Berners-Lee heeft echter wat meer aanzien binnen de internetgemeenschap. Begin jaren negentig bedacht Berners-Lee het concept voor het World Wide Web. De geboorte van het web begon met een voorstel voor hyperlinks dat de baas van Berners-Lee, destijds werkzaam bij deeltjesversneller CERN in Zwitserland, ‘vaag maar opwindend’ noemde.

In 1990 ontwikkelde Berners-Lee de eerste browser en editor genaamd WorldWideWebb.app voor de toenmalige NeXT computer die Steve Jobs had ontwikkeld nadat hij Apple had verlaten. De eerste website werd info.cern.ch. Toch zou het nog tot 1993 duren voordat het grote publiek kennis maakte met Web toen de eerste grafische browser Mosaic werd gelanceerd.

 

Deel dit bericht

4 Reacties

Leonard wolters

Dit gaat groot worden; kan niet anders. Ik geloof hier heilig in en mijn inziens vraagt iedereen hier om.

Het draait om allemaal om executie. En laat nou net Berners-Lee iemand zijn die hier ervaring mee heeft.

Erg benieuwd naar alle toepassingen die hierop gebouwd gaan worden. En naar hoeveel blockchain projecten die gekilled gaan worden (i.e. overbodig zijn/worden).

piet

Hopelijk gaat dit zeker werken. En kan er weer een gezonde balans en eerlijke concurrentie ontstaan.

Vooral amazon is natuurlijk een groot probleem voor iedereen. Maar ook google en facebook gaan niet vrijuit.

Michael Dronkers - Wilant

Kijk naar het project ELASTOS. Ze willen hetzelfde bereiken als Inrupt. Maar ze zijn denk ik verder in ontwikkeling

Jean-Paul van de Wiel

Mooi initiatief van de www-vader om z’n eigen creatie weer de richting in te krijgen zoals ie bedoeld is. Hij heeft in ieder geval de kennis én power om de monopolistische dominantie van de F-G-A’s te breken, waar uiteindelijk iedereen bij gebaat is mijns inziens.

Laten we eerlijk zijn, rond de businessmodellen van F-G-A hangt een zweem van respectievelijk privacyzwendel, belastingontduiking en uitbuiting waar we gewoon bij staan te kijken … Alles draait natuurlijk om een omslagpunt in de publieke opinie na nog meer excessen, kwestie van tijd. Past qua ontwikkeling helemaal in mijn recente blogje op Linkedin 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond