Deel dit artikel
-

De toekomst van draadloos opladen

Het gaat vermoedelijk nog wel een halve eeuw duren, maar er komt een tijd dat er geen stopcontacten meer in onze huizen zitten en al onze apparaten draadloos worden opgeladen. Op elektronicabeurs CES in Las Vegas werd al een voorzetje op die toekomst gegeven.

Toegegeven: draadloos opladen bestaat al een tijdje, maar de voordelen zijn nu nog niet erg groot. Smartphones die daarvoor geschikt zijn – en via inductie worden opgeladen – kunnen gebruik maken van een matje. Zo’n matje moet dan wel weer in het stopcontact. Diverse bedrijven, waaronder het Eindhovense Zens, leveren dit soort producten.

Draadloos opladen over grotere afstand wordt al wat ingewikkelder. Gear zag jaren geleden bij Intel labs al eens een apparaat zo groot als een ventilator, dat je echt niet in huis wilt hebben. En gelet op de flinke straling is het ook nog maar de vraag of het echt gezond is.

Maar nu is er het WattUp systeem van Energous. Door het gebruik van radiogolven kun je apparaten opladen over een afstand van vijf meter.

Op de CES werd de Power Router getoond, waarmee je onder meer smartphones, laptops en andere gadgets draadloos kunt opladen. De Power Router is ook daadwerkelijk een router die net als bij WiFi radiogolven uitzendt. Opladen gaat even snel als via het stopcontact, maar dat hangt wel van de afstand af en of er meerdere apparaten tegelijk opladen.

Zoals gebruikelijk met dit soort uitvindingen zijn er beperkingen: alleen apparaten die minder dan 10 Watt gebruiken komen in aanmerking. Dat zijn er trouwens nog aardig wat: van smartphones tot tablets en van camera’s tot een draadloos toetsenbord. Maar het grootste probleem is dat elk apparaat moet beschikken over een speciale chip, waarvoor fabrikanten een licentie moeten nemen. En je voelt hem al aankomen: fabrikanten gaan liever voor eigen of gezamenlijke standaarden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond