Deel dit artikel
-

Toezichthouders houden zorgen over privacyschild

De Europese privacytoezichthouders, verzameld in de zogenoemde Artikel 29-werkgroep (WP29), blijven zich zorgen maken over het privacyschild op grond waarvan persoonsgegevens uit Europa worden uitgewisseld met de Verenigde Staten.

De toezichthouders hebben tijdens een bijeenkomst vorige week het privacyschild dat op 12 juli dit jaar in werking trad, besproken. Ondanks verbeteringen ten opzichte van het conceptbesluit waarover de toezichthouders in april van dit jaar adviseerden, hebben nog steeds enkele punten van kritiek.

Tijdens de eerste jaarlijkse gezamenlijke controle van de afspraken zullen vertegenwoordigers van WP29 beoordelen of de kritiekpunten in de praktijk zijn opgelost en of de waarborgen van het privacyschild werkbaar en effectief zijn.

In de definitieve versie van het privacyschild is een aantal verbeteringen aangebracht. Zo zijn privacyprincipes nader uitgewerkt en wordt meer duidelijkheid geboden over de verdere verstrekking van persoonsgegevens. Ook hebben de Verenigde Staten en de Europese Commissie afgesproken elkaar op de hoogte te houden van wijzigingen in elkaars privacywetgeving.

Tot slot is duidelijk gemaakt dat ook de privacytoezichthouders bevoegd zijn om klachten van Europese burgers over de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten in behandeling te nemen. Deze klachten kunnen daarna via een nieuw op te richten centraal Europees klachtenbehandelingsorgaan worden doorgezet naar de Amerikaanse ombudspersoon.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond