Deel dit artikel
-

Toezichthouders willen ruimere mogelijkheden voor financiële innovatie

De toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) willen de financiële markten wat meer ruimte voor innovatie bieden. Zij nodigen financiële marktpartijen uit om te reageren op voorstellen voor een ‘toegankelijker toezichtregime’.

Daarnaast komen beide organisaties met de InnovationHub, een vraagbaak voor nieuwe en bestaande innovatieve marktpartijen in de financiële sector. De AFM richt zich hierbij op eerlijke en transparante dienstverlening en DNB op solide en integere financiële instellingen.

AFM en DNB vragen aan de markt om mee te denken over een aantal aanpassingen in het toezicht die kunnen bijdragen aan verantwoorde innovatie in de financiële sector.

AFM en DNB hebben al een aantal (deels gezamenlijke) acties ondernomen en nieuwe activiteiten ontwikkeld. Zo verbetert DNB het interne proces voor de behandeling van vergunningaanvragen. Daarnaast wordt een digitaal loket gebouwd voor het aanleveren van documenten en formulieren voor markttoetreding.

Binnen DNB is onlangs een Stuurgroep Innovatie (SGI) opgezet. Die bestaat uit de Directeuren van drie Toezichtdivisies alsmede de divisies Betalingsverkeer, Juridische Zaken en Financiële Stabiliteit.

Crowdfunding is binnen het toezichtsterrein van de AFM een belangrijke innovatie, daarom heeft de AFM sinds enige tijd een speciaal crowdfundingteam om algemene vragen en vergunningaanvragen spoedig en adequaat te kunnen behandelen.

Daarnaast heeft de AFM sinds begin dit jaar een speciaal programmateam Innovatie en Fintech. Men kijkt daarbij naar kapitaal- en retailmarkten.

Beide organisaties zien ook financiële risico’s bij de toetreding van een of meer zeer grote technologiebedrijven (zoals Apple, Alibaba, Amazon, Google, Facebook). Wanneer een Big Tech-onderneming de financiële markt betreedt, kan die in korte tijd veel klanten bij bestaande instellingen weghalen.

Marktpartijen kunnen tot 1 september via de InnovationHub reageren op het discussiedocument. In de tweede helft van 2016 worden de activiteiten verder uitgebouwd, waarbij de InnovationHub uit moet groeien tot een centrale vindplaats van beleidszaken die gerelateerd zijn aan financiële innovatie.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond