Deel dit artikel
-

Topontwerper Jony Ive verlaat Apple

Jony Ive verlaat na 27 jaar Apple om zijn eigen ontwerpstudio op te zetten. Apple blijft wel een van de belangrijkste klanten. “Ik blijf nog vele jaren betrokken bij Apple”, verzekerde Ive tegenover de Financial Times.

Het nieuwe bureau gaat LoveFrom heten en wordt vanaf volgend jaar operationeel. Ook Marc Newson, sinds 2014 werkzaam bij Apple, gaat mee.

Evans Hankey, hoofd Industrial Design, en Alan Dye, vice president of Human Interface Design, worden nu verantwoordelijk voor de ontwerpactiviteiten.

Ive studeerde aan de Newcastle Polytechnic voordat hij in 1990 een klein designadviesbureau Tangerine oprichtte. Ze ontwierpen een serie badkamermeubels en voor Apple de Powerbook. In 1992 nam Apple Ive in dienst.

Ive werkte dus al voor Apple toen in de jaren negentig Steve Jobs het roer weer overnam. In 1998 resulteerde de samenwerking in de toen transparante iMacs, een van de producten die het toen noodlijdende Apple er weer bovenop hielpen. Na de dood van Jobs werd Ive als de belangrijkste man van Apple gezien. Zijn taken werden de laatste jaren verruimd. Ive bemoeide zich ook met het ontwerp van de Apple Stores en met de vormgeving van iOS. Zijn meest recente iconische werk is Apple Park.

Een aantal jaren geleden gaf Ive al eens aan dat hij terug naar Engeland wilde, waar hij geboren is. Dat wist Apple toen nog te voorkomen.

Foto Marcus Dawes (cc)

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond