Twee miljoen Big Brother streams bekeken

Sinds de start van Big Brother hebben internetters volgens Talpa twee miljoen Big Brother streams opgestart. De eerste uitzending van Big Brother was op vrijdag 18 augustus. Via BigBrother.tv zijn vier live streams te bekijken en korte filmpjes met hoogtepunten. Bij de cijfers zijn ook de streams van de uitzendingen die zijn opgevraagd via programmagemist inbegrepen.
De cijfers van dit jaar zijn volgens Talpa niet te vergelijken met vorig jaar, toen een andere meetmethode werd gehanteerd. Vorig jaar werden de eerste vijf dagen van de uitzendperiode de vier live videostreams 300.000 keer opgevraagd. De cijfers die Talpa nu aan Emerce beschikbaar stelt hebben betrekking op 11 dagen en geven ook het aantal opgevraagde filmpjes van korte filmpjes en gehele uitzendingen weer.
Via de site BigBrother.tv kunnen internetters 24 uur per dag via vier camera’s live de verrichtingen volgen van de bewoners van het Big Brother huis. De site heeft tot nu toe, in de eerste elf dagen, 400.000 unieke bezoekers getrokken. Vorig jaar waren dat de eerste vijf dagen 150.000 bezoekers. Het bezoek lijkt, bij vergelijking van die cijfers, licht gestegen te zijn. Bezoekers bekeken dit jaar gemiddeld vijf streams.
Voorafgaand aan de streams worden commercials getoond of een promofilmpje van Talpa-programma’s.
Talpa heeft overigens wel het domein BigBrother.tv maar niet BigBrother.nl. Dat laatste domein is in handen van BigBrother Security Systems in Ede, dat in de BigBrother uitzendperiode (honderd dagen) altijd veel extra bezoek trekt.
Net als andere jaren is Fok.nl ook een belangrijk platform voor Big Brother fans. Op de homepage van Fok.nl komen bezoekers via een prominent Big Brother leaderboard terecht op het weblog Bigbrother.fok.nl Al sinds het eerste uitzendjaar van BigBrother is de Fok-pagina over BigBrother een drukbezochte plaats voor fans van het televisieprogramma.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
12 Reacties
Ron
Ligt niet helemaal in lijn met andere metingen… die komen op 500.000 tot 1 miljoen views voor Big Brother alleen (zonder Uitzeding gemist). Dit komt vermoedelijk door de manier van meten. Als iemand op de portal een pagina opvraagt, hoeft het nog niet te betekenen dat er werkelijk een stream wordt opgestart. Programma's als SiteStat, of verklikker scripts geven dan een vertekend, te positief beeld. Op de mediaservers wordt alleen een 'view' genoteerd als er werkelijk een stream is uitgeserveerd, dit geeft een eerlijker beeld. De gemiddelde kijktijd per stream ligt op 5 minuten, maar omdat Big Brother fans meerdere streams bekijken, zappen ze tussen de kanalen, waardoor de totale aanwezigheidstijd ca 15 minuten zal zijn. En dus vaker een commercial te zien krijgen. Al met al interessante informatie voor marketeers. Uitgaande van Talpa's cijfers en vuistregels voor gemiddelde kijktijden die op Internet gelden zullen er voor BB gemiddeld 1250 tot 1750 gelijktijdige kijkers zijn, met dalen tot enkele tientallen 's nachts en uitschieters naar 2500 gelijktijdige kijkers. Op 500K encoding vereist dit een capaciteit van maximaal 2 Gigabit per seconde. Mijn inschatting is dat er voor BB per dag in totaal ca 1TB aan traffic wordt gegenereerd. Met de huidige markttarieven kost dit nog geen 5000 euro per maand. (Los van de kosten voor de servers en beheer).
Maarten van Rooijen
Beste Ron, De metingen zijn wel degelijk juist. De Big Brother metingen zijn juist niet gebaseerd op de metingen op van de website omdat dergelijke gegevens inderdaad weinig zeggen over het daadwerkelijke kijkgedrag. Juist daarom worden voor de Talpa streams alle videostreams continu gemeten, waardoor zeer gedetailleerde real-time rapportage kan worden samengesteld. Hieruit komt bijvoorbeeld naar voren dat de streams overdag rond de 3000 gelijktijdige kijkers trekken, en dat de gemiddelde kijktijd per stream rond de 20 minuten ligt, wat resulteert in 9 tot 12 Terabyte aan dagelijkse traffic.
monty
en hoe gaat het dan als je niet via de talpa site streams bekijkt.worden die ook gemeten dan.
Frits
Maarten, hoe kun je dit meten terwijl veel BB streams via streamgate worden uitgezonden, en de providers je geen inzicht in hun serverlogs geven? Je weet hun kijktijd niet, de TB's niet, de kijkmomenten niet. Buiten serverlogs zijn er geen betrouwbare methoden voor correcte meting. Als je gemiddeld 3000 gelijktijdige kijkers hebt, en de gemiddelde kijktijd is 20 minuten, dan kom ik bij 500Kbps op 8TB per dag, dus dat klopt aardig. 3000 * 3 * 12 uur actieve periode = 108000 views per dag. Keer 11 dagen is 1,2 miljoen views, maar geen 2 miljoen?
Rik Groot
@Frits voor zover ik weet is streamgate het enige nederlandse platform dat dergelijke uitgebreide informatie real-time kan leveren. dus logisch dat talpa daarvoor kiest.
Marketroidz
@Rik, Dan moet ik Frits toch even bijvallen: Streamgate kan alleen redirects (pogingen tot views) op de streamswitcher rapporteren, geen werkelijke views: geen kijktijd, geen concurrent viewers, geen traffic, geen QoS omdat er niet op basis van server logs kan worden gerapporteerd. Dus als Talpa op basis van Streamgate rapportage haar cijfers publiceert rammelen ze aan alle kanten! VDO-X (Geen banden mee, wel voorstander en gebruiker van de technologie) kan dit wel. Ook near-realtime (paar minuten delay). Werkelijk realtime rapportage heeft bij streams geen zin omdat de logregel pas interessante informatie bevat als iemand STOPT met kijken (kijkduur, traffic, concurrent users op de server enzo). En dat kijken kan 1 minuut of 20 minuten duren. Of 4 uur… snappie?
Raoul Gomes
haha it goes to show hoeveel bij marketroidz, ron en fritz bekend is over Streamgate. geeft niets hoor, zolang de mensen die er verstand van hebben dit wel weten. maar goed, het is dan ook niet voor niets dat Talpa Streamgate rapportage verkiest boven vdo-x en streamstat. of je moet natuurlijk willen beweren dat ze daar geen verstand van marketing en rapportages hebben :-) oh, en server logs zijn so ninetiesgo figure RG
Rene
Triest dat men hier denkt dat StreamGate en VDO-X twee kampen zijn! Ter verduidelijking: StreamGate is niet van Dutchview maar een idee van de Publieke Omroep, een samenwerking met de ISP's waarbij Dutchview het centrale verdeelpunt beheert. Dutchview wil geld gaan verdienen aan de exploitatie van StreamGate. Daarvoor moet StreamGate professioneel worden gemaakt. Jetstream verdient geld met ontwikkelen, inrichten en beheren van distributie techniek. VDO-X van Jetstream is een kant en klare set technieken waarmee StreamGate kan worden geprofessionaliseerd. Zie: ze zijn volledig complementair aan elkaar! Uit eerste hand weet ik (ik heb er voor gepleit) dat VDO-X aan Dutchview is aangeboden, tot en met kostenloos gebruik van de technologie en support gedurende een pilot. Maar Dutchview ziet iedereen als concurrent in plaats van als partner en heeft Jetstream toegang tot het zogenaamde 'open' StreamGate model geweigerd. Jammer, want als Dutchview iets meer open had gestaan voor samenwerken dan waren we in Nederland een stuk verder geweest dan nu. Had Talpa geen verkeerde cijfers hoeven publiceren. En hoefden de ISP's geen alternatieven voor Dutchview te onderzoeken… Misschien wordt nu duidelijk dat – integenstelling zoals Raoul stelt- Talpa geen echte keuze heeft gehad tussen Streamgate rapportage of StreamStat: er is door DV bewust een mindere techniek gebruikt, niet ten gunste van de klant maar vanwege het 'Not Invented Here' syndroom bij DV.
Raul Gomes
Oeh Rene ik geloof dat iemand zich hier erg te kort gedaan voelt. Volgens mij houden de heren hierboven een valide discussie over de merites van logging, misschien moet je je personal gripes even ergens anders gaan luchten want constructief is het niet echt. Toevallig weet ik dat de rapportage van streamgate al lang niet meer gebruik maakt van de switcher logs, dus ik zou m'n huiswerk maar eens gaan doen als ik jou was. hoewel ik het wel zeer amusant vind om te zien hoe mensen door het "wishful thinking" syndroom steeds diepere kuilen graven. dus ga alstublieft door met de discussie! ik heb in lange tijd niet zoveel vermaak aangetroffen op Emerce.. RG
Rene
Te kort gedaan? Ik niet 🙂 Vervelende kerel ben je, op de man spelen, terwijl er een valide discussie is. Maar er zijn wel veel omroepen en providers tekort gedaan door DV's starre houding. En het is een feit dat ISP's en omroepen op dit moment buiten StreamGate om naar serieuzer oplossingen aan het kijken zijn. Wij als ISP ook. Toevallig weet ik veel van logging en server logs zijn voor content de meest betrouwbare sources voor statistieken. In tegenstelling tot switchers, of website counters zoals SiteStat. Daar willen de meeste omroepen juist van af, omdat ze rammelen. Bijvoorbeeld omdat volume via deeplinking wordt gemist, het alleen in browsers met bepaalde players werkt, zaken alleen bij benadering worden meten, geen echte kwaliteitsrapportage kan doen, enzovoorts.
Stef
Vervelend om door anonieme derden in een dergelijke discussie te worden betrokken, die niet eens over ons gaat. Toch maar een reactie, ter verheldering: Ten eerste worden in de discussie appels met peren vergeleken. StreamStat zorgt ervoor dat logs van veel servers centraal worden verwerkt, gefilterd en klaargezet voor content toeleveranciers, NOC's, adverteerders en server beheerders. Die de logs zelf kunnen analyseren. Handig voor zowel kijkgedrag analyse, helpdesk (tickets!), ISP administratie (billing!), en QoS analyse. Zeg maar een industriele log processor. Ik weet niet welke tool Talpa op dit moment hanteert, maar het zal ongetwijfeld een log analyzer (service) zijn. Beide systemen zijn volledig aanvullend aan elkaar. Ook is het niet zo dat men het ene systeem boven het andere heeft verkozen: men heeft ons om een pilot gevraagd en deze zullen we tzt aanbieden. Ten tweede zijn wij niet voor of tegen andere tools. Serverlogs zijn alom geprezen voor hun nauwkeurigheid en volledigheid. Maar we adviseren met klem om meerdere analyse pakketten en methoden toe te passen, omdat elke oplossing z'n eigen voor en nadelen heeft. Onze high-end klanten gebruiken daarom (vaak op aandringen 🙂 een combinatie van serverlogs, redirectionlogs en meetinstrumenten zoals die van Nedstat. Ten derde zijn we niet tegen andere partijen. Streamgate is een handige oplossing voor live streams. Dat een samenwerking is opgezegd is jammer, (want we zijn inderdaad volledig complementair) maar het staat ze vrij hun eige plan te trekken. Net zoals andere facilitaire bedrijven, omroepen en providers hun vrijheid gebruiken om wel onze technologie en diensten te gebruiken om hun eigen CDN's te gaan exploiteren. Bovendien spelen we een bescheiden rol in Streamgate (uitrol en beheer van het Edge platform voor een van de grotere deelnemede providers), en ook dit vult elkaar prima aan. Ik zou iedereen wel willen vragen om voorzichtig te zijn met over en weer modder gooien, ook degene die het voor ons op denkt te nemen, het zorgt alleen maar voor onrust. En degenen die opmerkingen over ons, of onze techniek hebben: verdiep je er in, en mail per persoonlijk je commentaar, ipv hier anoniem zeuren. P.s. mooie cijfers voor Talpa! Zo'n volume aan views is voor iedereen goed.
Kees
2 miljoen keer gekeken naar BB? Hebben die mensen niets beters te doen? Wat triest om daar zoveel tijd aan te besteden. Je kan ook op bezoek gaan bij je familie of vrienden of vrijwilligerswerk doen voor een club die je aanspreekt of gewoon lekker een dagje uit naar het bos of naar een leuke stad waar je nooit geweest bent.Er zijn zoveel leuke en/of nuttige dingen die je kan doen 🙂