Deel dit artikel
-

Tweede scherm zoekt automatisch informatie bij live-televisie

Informatie over tv-programma’s toevoegen op een tweede scherm, zoals een laptop, tablet of smartphone, kostte tot nu toe redactionele inzet. De Universiteit van Amsterdam heeft een technologie ontwikkeld waarmee dat automatisch kan. De VARA gaat die techniek inzetten voor een eigen mediaspeler.

Het project Information retrieval for information services – waaraan de Universiteit van Amsterdam deelneemt – is één van de projecten binnen COMMIT, het grootste ICT-onderzoeksproject van Nederland. Het is een zoekmachine die live-ondertiteling via onder meer teletekst herkent, daaruit kernwoorden selecteert en er relevante informatie bij zoekt. Spraakherkenning is eveneens mogelijk, maar wel iets ingewikkelder.

Na de analyse van de tekst is het systeem in staat meteen enorme online databestanden te doorzoeken naar relevante gegevens. Dat kan van alles zijn, van Wikipedia, sociale media of de Koninklijke Bibliotheek tot dossiers die niet publiek toegankelijk zijn, als het systeem maar toegang heeft.

Onderzoek naar fragmenten uit De Wereld Draait Door heeft uitgewezen dat het systeem gemiddeld drie zinvolle links per minuut produceert, milliseconden nadat iemand iets heeft gezegd in een liveprogramma op televisie.

De VARA wil de technologie nu een soft launch geven rond Pauw & Witteman, aldus Rutger Verhoeven en Bastiaan Rademakers, respectievelijk hoofd en senior projectmanager van de afdeling Nieuwe Media, in omroepblad Spreekbuis. De omroep wilde al eerder een sociale mediaspeler lanceren, maar die kan nu dus live, real time extra informatie uitserveren, of opslaan om later te bekijken. Delen doe je via sociale media, of door met elkaar te chatten, aldus Verhoeven. ‘Stel dat het gaat over Carice van Houten, dan kan je het systeem zo inrichten dat het alleen de trailer van haar laatste film toont.’

Verhoeven benadrukt het strategisch nut voor omroepen. Het leidt tot een andere ervaring van televisie kijken en tot een sterkere binding.

Deel dit bericht

2 Reacties

walt

Hetzelfde als wat bijvoorbeeld remotely en zeebox al een tijdje doen dus?

Eddy

Leuk verhaal! Ben erg benieuwd hoe goed dit in de praktijk zal werken! Wanneer gaat dit live?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond