Deel dit artikel
-

Crowdfundingsite Dream or Donate verdwenen, twijfels over verklaring

Gebruikers van de doneersite Dream or Donate vrezen dat ze zijn opgelicht. Ze kunnen niet meer inloggen en zijn bang dat hun geld is verdwenen.

Via Dream or Donate werd voor talloze doelen geld ingezameld, zoals begrafenissen, grafstenen of medische behandelingen. Volgens gebruikers stond voor honderdduizenden euro’s aan donaties uit.

Eigenaar Robert-Jan Mastenbroek zegt tegen het AD dat zijn website gehackt is en dat de hackers ingezamelde bedragen hebben verhoogd zodat een verkeerd beeld is ontstaan van de ingezamelde bedragen. Mastenbroek belooft dat ‘iedereen zijn geld terugkrijgt’, maar de site keert om duistere redenen niet meer terug. Gebruikers zijn daarover ook niet geïnformeerd.

Een van de gedupeerden is Johan Muurlink, beter bekend als Johan de Boterhammenman. Met zijn project ‘Niet graag een lege maag’ zorgt hij ervoor dat kinderen in Rotterdam-Zuid, waarvan de ouders geen ontbijt of lunch kunnen betalen, toch een boterham te eten krijgen. Toen Muurlink zijn verzamelde geld wilde laten uitbetalen, bleken er problemen te zijn. Op mail reageerde Dream or Donate niet.

Er waren al twijfels over de hoge commissie die het bedrijf hanteert: 5 procent over iedere donatie en een transactietarief dat de door het bedrijf gemaakte kosten overstijgt.

De onderneming Dream or Donate was een eenmanszaak, gevestigd in Zwolle en opgericht in 2013. Het bedrijf is afgelopen dagen uit de KvK geschreven.

‘Ik ga nu mijn huis verkopen en hoop daarmee donaties toch uit te betalen. Ik snap dat mensen denken dat ik een oplichter ben, maar ik heb mensen alleen willen helpen,’ zegt de ondernemer bij RTL.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

2 Reacties

Model53

Ik heb in 2016 naar aanleiding van een crowdfunding voor mijn zoon al twijfels gekregen en de eigenaar gevraagd welke garanties er waren gesteld, dat in ieder geval het geld veilig wordt gesteld. Behalve geïrriteerde reacties heb ik geen zinnig antwoord gekregen van deze Robert-Jan. Een beetje google’en gaf mij destijds een inzicht in de handel en wandel van deze ‘menslievende’ heer (5% commissie + 4% aan Paypal=9% weg van de gulle gever) om een website te draaien is dik geld verdienen), waar ik niet vrolijk van werd. Waar ik bang voor was is gebeurd, geld is gestolen, door wie zal nog duidelijk moeten worden. Ook de toezegging van de heer Mastenbroek, dat hij zijn huis gaat verkopen om de gedupeerden te betalen roept bij mij grote twijfels op. Gezien zijn verleden in het buitenland zou het mij niet verbazen als deze man binnenkort het land uit is. Triest, dat de overheid hier geen enkele controle op uitvoert en iedereen een (onbeveiligde) website voor crowdfunding kan starten en beheren.

Pieter

Toch ook opmerkelijk dat een PSP dit soort business modellen ondersteund. Onder PSD2 zou je hier toch een payment licentie of DNB vrijstelling voor nodig hebben. Op Quotenet staat dat de betalingen door Pay.nl zijn afgehandeld. Die zullen toch ook CDD en compliance checks moeten doen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond