Deel dit artikel
-

Twijfels over online veiling als verkoopmiddel huizen

Hypotheekbanken en makelaars zien de online veiling als nieuw middel kanaal om huizen te verkopen. Of dat daadwerkelijk de toekomst is, is nog verre van zeker, blijkt uit ervaringen van Jaap.nl.

Robin Friend van MySecondHome verkocht samen met veilinghuis BVA Auctions via het web een aantal vakantiehuizen in Spanje. In deze maand en december zullen er weer tien Spaanse huizen worden aangeboden die door de bank in beslag zijn genomen. Het gaat om woningen waarvan de eigenaar niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen als gevolg van de economische crisis.

“Banken beginnen te merken dat het moeilijk is om de huizen te verkopen. Dit is nieuw terrein voor ze omdat ze zelf weinig ervaring hebben met het verkopen van huizen. Het online veilingmodel kan zinvol zijn omdat het een concrete manier van verkopen is met een begin- en einddatum en zicht op de geboden bedragen”.

Samen met BVA Auctions verkocht MySecondHome tot nu toe drie woningen. Friend: “We ontwikkelen dit model gestaag omdat het om complexe zaken gaat. We proberen tot gestandaardiseerde processen te komen”. Hij noemt de ervaringen tot nu toe ‘een doorslaand succes’.

Ter illustratie verwijst de ondernemer naar sites als Funda.nl. “Daar kun je ook woningen vinden die per veiling worden verkocht”.

De directeur van Jaap.nl, Hans Voorn, zwakt de verwachtingen af. “Op Jaap.nl is minder dan 1 procent van huizen te koop via een veiling. En daar komt bij dat 90 procent van die huizen uiteindelijk niet eens op de veiling belandt. Ik zie het daarom nu niet als hét model voor de toekomst. Enkel in een overspannen markt, wanneer er meer vraag dan aanbod is, kan ik me voorstellen dat een veiling werkt”.

Voorn: “Ik heb ook het gevoel dat het veilen van huizen te veel riekt naar een executieverkoop. Daar wil niet iedere verkoper zich mee associëren”.

Deel dit bericht

13 Reacties

voeah

Ik denk dat de veiling wel degelijk succes kan hebben en juist niet alleen in een overspannen markt. Sowieso is elke nieuwe ontwikkeling in de huizenmarkt goed want vanzelf komt e.e.a. niet los. Vraag me alleen af waarom steeds die Hans Voorn als autoriteit aangehaald word als het over huizensites gaat ? In de echte wereld (bij de mensen die naar huizen zoeken) doet jaap.nl er toch helemaal niet toe ? Mensen kijken vooral op Funda en misschien Moviq maar dan heb je het wel zo'n beetje

Marko

Ben het geheel eens met Voeah. En totaal oneens met de kop v/h artikel.  Zoals ik het begrijp zijn er echte droomhuizen voor een stuk minder dan de werkelijke waarde van de hand gegaan. Dan is het voor de consument toch een goede ontwikkeling! Wat kan het schelen hoeveel procent er wordt verkocht op Jaap.nl. Het is een ontwikkeling die net begonnen is, dus nogal logisch dat het nog geen gemeengoed is. En het gaat hier juist om distressed properties, snapt Voorn wel waar het hier om draait? ?Ik heb ook het gevoel dat het veilen van huizen te veel riekt naar een executieverkoop. Daar wil niet iedere verkoper zich mee associ?ren? dat is nu net het hele idee; de verkopers zijn vooral banken en die initi?ren het juist! Particulieren in nood overigens zijn veelal geholpen bij een snelle doorzichtige manier van verkopen. Geen foute handjeklap zoals zo vaak vroeger gebeurde. Beetjen huiswerk kan geen kwaad 🙂

Woontje

Als de mensen nu eerst eens starten met een goede presentatie van hun woning. Zowel online als offline.

Jeroen Stegelboer

Natuurlijk klinkt een huis veilen interessant, maar iedereen weet dat je bij een veiling helemaal niet gegarandeerd bent van de laagste prijs. Neem de auto's die op BVA verkocht worden, de interessante wagens worden voor flink boven de marktprijs verkocht. Natuurlijk is het appels met peren vergelijken, maar het is wel wat gebeurt. Ik geloof ook niet dat het verstandig is je als woningkoper je enkel te laten leiden door de prijs. Je moet er toch wonen, en met een zeer smal aanbod (10 huizen!) is de kans dat er wat moois tussenzit (en waar de rest ook op aast, met prijsgevolgen van dien) natuurlijk uitsterst klein. Desalniettemin leuk dat ze het proberen.

Hans Voorn

@Voeah (dhr Voerman?)@Marko (Marko van Kampen?) JAAP.NL heeft al een aantal jaren het grootste aanbod van Nederland. 15-20% meer dan Funda. Vandaar dat we een goed overzicht hebben van wat er in de markt gebeurt. Dit soort veilingen zijn niet nieuw. Helemaal niet zelfs. Een nog correctere uitspraak zou dus zijn: "De afgelopen 5 jaar is het aantal huizen in de veiling rond de 1% van het totale aanbod gebleven. Ook met de recente nieuwe initiatieven van 2009 zien we geen stijging." Zo duidelijker?

Voeah

Wellicht goed als ik mijn opmerking nuanceer.  Wat ik bedoel is dat het helemaal niet zo gek is als de gevestigde orde een huizenveiling geen goed idee vindt. Dus imho is dat hetzelfde als aan een autodealer vragen of hij wil dat iedereen gaat fietsen. Die zal dat ook niet zo'n goed idee vinden. Mijn idee is dat de spelers in huizenmarkt een paar fotootjes en wat text in een vintrine knallen (zowel fysiek als online) en dan achterover gaat zitten en wacht tot er iemand toehapt. Nu is een veiling juist een mooie manier om een individueel huis "in het zonnetje" te zetten en ervoor te zorgen dat de opdrachtgever snel geholpen is met een verkoop. Een veiling hoeft geen negatieve bijsmaak te hebben en moet juist gezien worden als een kans om meer en sneller huizen te verkopen. De kop zou dus moeten zijn : "Spelers nog onwennig met online veiling als verkoopmiddel" . Het is te makkelijk om elke nieuwe ontwikkeling meteen af te doen als niet relevant. Als de markt niet meewerkt wordt het nooit een succes. Ik zou het als speler juist omarmen en snel toepassen. Voor je het weet pakt een andere partij het op en hebben we hier over een jaar weer klaagberichten hier van spelers die de boot gemist hebben.

Marko

@ Hans Voorn@ Jeroen Stegelboer Heren, lees aub eerst goed voor u reageert. Opnieuw: het gaat niet om 'normale' veilingen, het gaat hier om distressed properties(!) veilingen. Onder andere ge?nitieerd door een aantal hele grote banken om hun balansen te verlichten en door noodlijdende particulieren om zich van hun 'last' te ontdoen.  Voorts is uit de eerdere veilingen gebleken, zoals wel vaker met distressed properties, dat de consument er zijn voordeel mee doet. Er is namelijk een buitengewone situatie ontstaan en in die gevallen gaan de huizen zeer vaak voor een lagere dan de werkelijke waarde van de hand.  Conclusie: de distressed properties veilingen hebben tot op heden succes opgeleverd. We horen vaak van koopjes door de crisis etc; die worden nu inzichtelijk gemaakt. Een transparante manier van verkopen. Er zijn kijkdagen en iedereen weet wat de ander biedt. Geen gehaaide handjeklap dealtjes van makelaars onderling, nee de consument bepaalt wat hij het waard vindt. Groet,Marko van Kampen

Voeah

@ Woontje Ik ben het met je eens. Mijn huis stond al een jaar te koop. Een vriend attendeerde mij op de slechte foto's die mijn makelaar zelf had gemaakt. Ik heb Fotozoom ingeschakeld voor professionele foto's en brochures. Binnen een week was mijn huis verkocht.

Jeroen Stegelboer

Jaja distressed properties… Dat jargongebruik is echt zo zieligdoenerij, zeg gewoon wat het is in de taal waarin wij communiceren. De advocatentaal begrijp jij ook niet en is net zo triest. Een veiling is dus een veiling, ik ben geen makelaar maar ben well in het wereldje betrokken dus kan `m goed plaatsen. Het gaat dus om kansarme huisjes, dat versterkt mijn statement dus.

Martijn

@Hans Mbt de Nederlandse markt kloppen de cijfers, alleen zijn deze wel gebaseerd op een markt die niet te vergelijken is met de huidige. Daarnaast is Mysecondhome in tegenstelling tot JAAP ook nog eens internationaal gericht. Verder sluit ik me aan bij Marko.Afwachten wat de volgende veiling doet voor een beter inzicht! Groet Martijn

Hans Voorn

@Martijn Qua SecondHome heb je wellicht gelijk, weet ik niet. Maar dit artikel wekt sterk de indruk dat dit over Nederland gaat vind ik…

Marko van Kampen

@ Jeroen Jargon? Stel je eens niet zo aan. Zo heet het gewoon. Punt. En doe geen aanname over welke 'praat' ik wel of niet zou begrijpen. 'Advocaten taal' is prima te volgen, mits juist gebruikt. Alleen dat laatste is voor een hoop mensen, ook juristen zelf, nog wel eens lastig. Terug naar het onderwerp: het gaat om huizen die in de hardst getroffen vastgoed markt van Europa, Spanje, te koop worden aangeboden. Het was in eerste instantie juist geen Nederlandse aangelegenheid. Gezien het goede verloop van de vorige veilingen is het echter niet gek dat ook Nederlands distressed (ja Jeroen) vastgoed te koop wordt aangeboden. Je aanname dat door het beperkte aanbod de prijs opgedreven zal worden is vooralsnog op niets gebaseerd, zoals de afgelopen veilingen bewijzen. Maar uiteindelijk bepaalt de consument wat het waard is. En als het boven de waarde wordt verkocht heb je blije banken en/of noodlijdende particulieren: een (transparante) win win situatie. @Hans: je leest dus inderdaad niet goed 😉 in de eerste alinea staat duidelijk waar het om gaat……

Mart

Een veiling is vaak een ondoorzichtige manier van verkopen. Voor de koper prettig maar voor de koper moeilijk, in dit geval kiest JAAP.NL de kant van de koper. Een veiling kan werken voor beide partijen maar dan moet de veiling wel transparant zijn. Realtime biedingen Online volgen bijvoorbeeld. Er moet nog veel veranderen willen veilingen succesvol worden. @Voeah JAAP.NL doet er wel toe in echte wereld. 700.000 unieke huizenzoekers per maand zijn moeilijk te ontkennen. Daarnaast heeft JAAP.NL geen financieel belang bij de verkoop van huizen, dus dat is ook niet de reden dat JAAP.NL negatief tegenover veilingen staat.  

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond